57 yıl sonra barış dediler

Siirt merkeze bağlı Çağbaşı köyünde 57 yıllık düğün hasreti muhtarın oğlunu evlendirmesiyle sona erdi.

Haberler 02.11.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çaba köyünde 1960 ylnda balayan ve 4 kiinin ölümüyle sonuçlanan kan davas, köyün boaltlmasna neden oldu. Köylüler, ac ve gözyayla terk ettikleri köylerinden Siirt merkez ile stanbul, zmir ve Mersine tand.

Kan davasnn sona ermesi ve devlet yetkililerinin desteiyle yeniden kurulan köye, 20 yl sonra köylüler yeniden dönü yapmaya balad. 55 yl aradan sonra 2015 ylnda gerçekletirilen ara seçimle muhtarlk seçimi yapld.

- 57 yl sonra birlikte halay çektiler

Köy statüsüne kavumann heyecann yaayan köylüler, bu yl da muhtar Hakk Küçlünün olu Hüseyin Küçlü ile Rahime çakrn davul zurna eliinde gerçekletirilen düün töreninde bir araya geldi.

AK Parti l Bakan Fuat Özgür çalapkulu, eski l Bakan Ali lba ve çevre köylerin muhtarlarnn da katld düün ile köylüler, 57 yl aradan sonra el ele, kol kola halay çekip elendi.

Köy muhtar ve damadn babas Hakk Küçlü, 57 yl önce kan davas nedeniyle huzuru bozulan köyden herkesin göç ettiini söyledi.

Baz ailelerin Siirt merkeze tandn ifade eden Küçlü, baz ailelerin de stanbul, zmir ve Mersine göç etmek zorunda kaldn anlatt.

Köylerinin yarm asr akn bir süre sahipsiz kaldn dile getiren Küçlü, Arazilerimize, bahçelerimize tekrar sahip çkmak için çok sevdiimiz köyümüze geri döndük. Devlet ve hükümet yetkilileri bizlere yardmc oldu. Köyümüz onlarn desteiyle köy statüsüne kavutu ve ara seçimle 2 yl önce 55 yllk aradan sonra muhtarlk seçimi yapld. dedi.

- 57 yldr düün yaplmad

Köyde 57 yl boyunca hiçbir düünün yaplmadn dile getiren Küçlü, aradan geçen onca yldan sonra düün yapmann sevincini yaadklarn belirtti.

Olumun düününü köyde yaptk. Allah raz olsun, herkes bu düünde bir araya geldi. Köylülerin düün yapmas halinde elimizden gelen destei vereceiz. ifadesini kullanan Küçlü, cami yaptklar köyün yol ve su gibi sorunlarnn da giderildiini kaydetti.

- Dalar bile davul zurna sesine hasret kalmt

Damat Hüseyin Küçlü de 57 yl aradan sonra köyde ilk düünü yapmann kendileri için ayr bir anlam ifade ettiini dile getirdi.

Daha domadan önce balayan kan davasnn olumsuz sonuçlarn ortadan kaldrmak istediklerini dile getiren Küçlü, öyle devam etti:

Kan davasnn taraflar bart fakat köyde hiçbir düün yaplmamt. Bu ilk düünü yapmak ve köylülerin birlik ve beraberliini pekitirmek istedik. Köylülerimizle beraber Siirtten deerli misafirler, çevre köyün muhtarlar ve çok sayda davetli düünümüze geldi. Bunun için mutluyuz. Uzun bir zamandr köyde düün olmad için o dalar ve tarlalar bile davul zurna sesine, düüne hasret kalmt. Bunun için de böyle bir tercihte bulunduk.

Küçlü, düünde kendilerini yalnz brakmayan herkese teekkürü borç bildiklerini sözlerine ekledi.

Gelin Rahime çakr da 57 yl aradan sonra düün töreni ile köye gelin giden ilk kii olmann sevincini yaadn dile getirdi.

- Dier köylülerin de köye dönmesini bekliyoruz

Damadn aabeyi Tayfur Küçlü, köyün yeniden toparlanmas için devlet büyükleri ile köylülerin çaba sarf ettiini söyledi.

Küçlü, Düün gayet güzel geçti. nallah bu birlik ve beraberlik daim ve mutluluun balangc olur. u anda köyde 12 hanede 150 kii bulunuyor. Henüz köye dönmeyenlerin de bir an önce köye dönmesini bekliyoruz. diye konutu.

Ben 39 yandaym. Kan davas balad zaman daha domamtm. Taraflarn barmasndan dolay çok mutluyuz. diyen Küçlü, kan davalarnn hiç kimseye fayda salamadn ve büyük maduriyetlere neden olduuna dikkat çekti.

- Köyün ilk imamym

Köy imam Mehmet Kazm lba, kan davasnn sona ermesinin ardndan köye geri dönülerin devam ettiini belirtti.

Kan davasnn zararlarna deinen lba, Ben de köyün ilk imamym. Bütün köylülere, henüz gelmeyenlere de ulatm. Herkes gelebilir, kardelik gibi güzel bir ey yok. Köyde ilk düünü de yaptk. nallah daha güzel günler de göreceiz. eklinde konutu.

Köylülerden Mahmut Nas da kan davasnn ardndan zmire gittiini, köyüne tekrar döndükten sonra fstk yetitirdiini anlatt.

Köyde düün görmenin mutluluunu yaadklarn dile getiren Nas, köylerinin kan davasyla deil, düün gibi güzel eylerle anlmasn istediklerini ifade etti.

Ana Sayfaya Git