6-8 Ekim olaylarında "görevi kötüye kullanma" davası

İddianamede, olaylar esnasında TOMA ve diğer kamu araçlarının 39 yangına, Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü araçlarının ise 3 olaya müdahale ettiği vurgulandı.

Haberler 05.05.2017 - 07:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vanda 6-7 Ekimde Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler srasnda PKK yandalarnca atee verilen araç ve yerlere itfaiye ekiplerince müdahale edilmedii, telefonla ihbar için yaplan baz aramalarn yantlanmad iddiasyla eski Büyükehir Belediye Bakan Bekir Kayann da aralarnda bulunduu 11 belediye yöneticisi hakknda dava açld.

Van Cumhuriyet Basavcl, izinsiz gösteriler srasnda görevlerini kötüye kullandklar iddiasyla dönemin belediye yöneticileri hakknda yürüttüü soruturmay tamamlad. Hazrlanan iddianame, Van 3. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, eski Van Büyükehir Belediye Bakan Kaya, dönemin genel sekreter yardmclar, itfaiye grup amiri, itfaiye daire bakan, yangn önleme ube müdürü, itfaiye müdürlüünde nöbetçi amirlerin de aralarnda bulunduu 11 yöneticinin, görevi kötüye kullanmak suçundan bir yla kadar hapisle cezalandrlmas talep edildi.

Vanda 6 Ekim 2014te balayan olaylar srasnda terör örgütü yandalarnca 49u özel, 90 resmi olmak üzere 139 araç, 431 i yeri, 9 banka ubesi, 22 ATM, 28 kamu binas, 18 eitim kurumu, 5 dini kurum, 53 MOBESE ile trafik sinyalizasyon sistemlerine zarar verildiinin anmsatld iddianamede, 5216 sayl Büyükehir Belediyesi Kanununun 7/u maddesi ile itfaiye hizmetlerinin yürütülmesi yetki ve görevinin de büyükehir belediyelerinde olduu kaydedildi.

- hbar için yaplan aramalara cevap verilmemi

ddianamede, Büyükehir Belediyesi tfaiye Müdürlüü emrinde faal 90 araç ile 175 personel bulunmasna ramen 16 araç ve 35 personelin 6-9 Ekim 2014teki olaylara müdahale için görevlendirildii vurguland.

ddianamede, Güvenlik birimleriin ve vatandalarn ihbarlarna olumlu cevap verilmemi, baz ihbarlarn alnmamas için telefon aramalarna baklmam, bazen de Muradiye ilçesinde trafik hizmetlerinde kullanlan resmi araçta olduu gibi yangn mahalline gidilmesine ramen müdahalede bulunulmadan olay yerinden ayrlmtr. ifadelerine yer verildi.

- Kurum araçlar 39, itfaiye ekipleri ise 3 yangna müdahale etmi

Baz yangnlara müdahalede bulunulduuna dair Van Büyükehir Belediyesi tfaiye Müdürlüünce tanzim edilen raporlarn içeriinin, kolluk görevlilerince düzenlenen aratrma tutanaklarna göre gerçei yanstmad belirtilen iddianamede, u ifadelere yer verildi:

Söz konusu yangnlara DHMye ve kolluk güçlerine ait TOMA araçlaryla müdahale edilerek söndürüldüü, itfaiye ekiplerinin sadece soutma çalmas yapt belirlenmitir. Van ili genelinde 6-9 Ekim 2014te çeitli kamu kurumlarna ait araçlarla 39 olaya müdahale edilmesine karn, Van Büyükehir Belediyesi tfaiye Müdürlüünce sadece 3 olaya müdahale edilmitir. üphelilerin can güvenlii ve kurulan barikatlar sebebiyle olaylara gerektii ekilde müdahalede bulunulmad yönündeki savunmalar gerçei yanstmamaktadr. Van Valilii veya l Emniyet Müdürlüünden can güvenliinin salanmas yönünde bir talepte bulunulmamtr. Ayn zamanda dier kamu kurumlarna ait araçlarn müdahale ettii olay says ile yasal görevi yangn olaylarna müdahale etmek olan Van Büyükehir Belediyesi tfaiye Müdürlüü görevlilerinin müdahale ettii olay says gözetildiinde üphelilerin görevlerinin gereklerine aykr davrandklar ve kamu zararna neden olunduu açktr.

ddianamede, yasal olarak tevdi edilen görevlerinin gereklerine aykr hareket ettikleri belirlenen üpheliler hakknda çileri Bakanlnn da soruturma izni verdii kaydedilerek, ilgili sevk maddesine göre cezalandrlmalar talep edildi.

Ana Sayfaya Git