6- 8 Ekim'de Türkiye'de bir iç savaş denemesi yapıldı

Terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP Kars Milletvekili ve eski parti sözcüsü Bilgen'in, hakkında 23 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada yargılanmasına başlandı.

Haberler 09.08.2017 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn, 6- 8 Ekim Kobani olaylar öncesinde HDP MYKsnn yapt sokaa çkma çarsna ilikin yürüttüü soruturma kapsamnda 31 Ocak günü tutuklanan parti sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgenin Terör örgütü üyesi olmak, Suç ilemeye alenen tahrik ve Halk kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüüne kkrtma suçundan 11 yldan 25 yla kadar hapis istemiyle yarglanmasna baland. Durumada 6- 8 Ekim olaylarnn Türkiyede bir iç sava denemesi olduunu ve aratrlmas gerektiini söyleyen Bilgenin tutukluluk halinin devamna karar verildi.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü soruturma kapsamnda 29 Ocakta gözaltna alnan, Sulh Ceza Hakimliince serbest braklan, daha sonra savcln yapt itiraz üzerine 31 Ocak günü tutuklanarak Silivri Cezaevine konulan HDP sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgenin yarglanmasna baland. Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesinde görülen ilk durumaya Terör örgütü üyesi olmak, Suç ilemeye alenen tahrik ve Halk kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüüne kkrtma suçlarndan 11 yldan 25 yla kadar hapis cezas istenen Ayhan Bilgen, Silivri Cezaevinden SEGBS sistemi ile katld. Durumay HDP E Genel Bakan Serpil Kemalbay, milletvekilleri mam Taçer, Feleknas Uca, Mahmut Torul, Nimetulllah Erdomu ve Altan Tan da izledi. Durumann banda söz alan sank avukatlar Mehmet Emin Aktar, Selahattin çoban ve Mesut Betan, KHK ile getirilen 3 avukatla savunma snrlamasnn uygulanmamas ve Bilgenin yasama dokunulmazl olan bir milletvekili olmas nedeniyle yarglamann durdurulmas talebi mahkemece reddedildi.

HAYATIM BOYUNCA SLAH VE DDETE MUHALFTM

Savunmas alnan Ayhan Bilgen, Murat Karaylan adna açlan ve hiç takipçisi olmayan bir twitter hesabndan talimat almakla suçlandn belirterek unlar söyledi:

Türkiyenin 30 yldr takip ettii bir ismin talimatn, takipçisi olmayan bir twitter hesabndan verdiine inanlyorsa, buna yorum yapmayacam. Bu gerekçe ile hakkmda örgüt üyelii iddias oluturmak yanltr. Bu durum Türkiyenin güvenlik politikalarnn ciddiyetini ve geldii noktay gösteriyor. Bir siyasi partinin milletvekili 6 aydr tutukluyorsunuz ve bunu takipçisi bile olmayan bir twitter hesabna balyorsunuz. Savclk bu hesabn gerçekten Murat Karaylana ait olup olmadn bile aratrmam. Güvenlik güçlerinden biri yargy yanltmak için bunu yapmtr. Bu çok açk bir kumpastr. 2014te atlan bir tweetle ilgili 3 yl soruturma yaplmamsa, bu Türkiye yargsnn durumunu göstermek için önemlidir. Hayatm boyunca silah ve iddete muhaleftim. Bar aktivistiyim, ancak silahl örgüt üyelii suçundan yarglanyorum.

6- 8 EKM OLAYLARI

Savunmasnda 6- 8 Ekim Kobani olaylar ile ilgili de açklama yapan Bilgen sözlerini öyle sürdürdü:

6- 8 Ekimde bu ülkede bir iç sava denemesi yaplmtr. Bu çatmalarda kimin ne kadar rolü olduu aratrlmaldr. Bu kiilerin 15 Temmuzda seçilmi hükümeti devirmek isteyen kiilerden olup olmadklar aratrlmaldr. 6 aydr milletvekillii yapmam engelleniyor. Tarih hepimizi yarglayacaktr. Tarih, vicdanlarda bu yarglamann kendisini mahkum edecektir.

Görüü sorulan savc, Bilgenin tututluluk halinin devamn istedi. Avukat savunmalarnn ardndan, Bilgenin tutukluluk halinin devamna karar veren mahkeme, durumay erteledi.

SARAYDAN VERLEN KARARLA REHN TUTULUYORLAR

HDP E Genel Bakan Serpil Kemalbay, Ayhan Bilgenin yargland durumann ardndan Diyarbakr Adliyesi önünde bekleyen gazetecilere konutu. Bilgenin, kelepçe taklmak istenmesi nedeniyle durumaya katlmadn belirten Kemalbay unlar söyledi:

Bu adalet saray ad altndaki bu mekanda yaplan hukuki bir ilem deildir. Partimizi açkças kapatmaya ceseret edemeyen AKP saray iktidar, milletvekillerimize yönelik olarak bu hukuksuz süreci sürdürerek, ortada hiç bir suç unsuru yokken, milletvekillerimizi rehin almaya devam ederek, aslnda partimizin içini boaltmaya çalmaktadr. Avukatlarn büyük bir emek ve çabayla anlattklar hukuki süreç sonucunda kararlar verilmiyor. Tam tersine saraydan verilen kararlarla milletvekillerimiz rehin tutulmaya devam ediyor.

Ana Sayfaya Git