600 bin anneye erken emeklilik!

600 bin engelli annesine erken emeklilik kapısı açılırken, bu yıl sonuna kadar 30 bin engelliye kamuda istihdam sağlanacak. 40 ile 265 projeye kaynak aktarılarak, 1.5 milyon kişiye doğrudan ulaşıldı.

Haberler 25.02.2019 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümet, 82 milyon vatandaa yönelik sosyal koruma alanlarn güçlendirirken, dier yandan 600 bin engelli annesine de erken emeklilik kapsn açt. Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn evde bakm hizmeti verdii engelli çocuk says 110 bine yaklarken, bu kapsamdaki annelere emeklilik konusunda da danmanlk hizmeti veriliyor.

SÜRE SINIRLAMASI YOK

Bakma muhtaç engelli çocuu bulunan, evlatlk edinen anneler için memur, içi, esnaf ayrm yaplmyor. Hiçbir ite çalmad halde istee bal sigorta yaptranlar da bu haktan yararlanarak emekli olabiliyor. Prim ödeme gün saylarna dörtte bir orannda ilave edilirken, 10 yl çalmas olanlar 12.5 yl çalm saylyor. Ypranmaya tabi ite çalan annelere ayrca fiili hizmet süresi zamm hakk bulunuyorsa, ilave edilecek ek süresi ayr ayr hesaplanarak ekleniyor. Söz konusu annelerin, prim gün saysna ilave edilen sürenin tamam ya haddinden indiriliyor, süre snrlamas uygulanmyor. Hükümet, engelli vatandalarn toplumsal yaama katlmnn önündeki tüm engelleri bir bir kaldrrken, ailelerine de her alanda destek salyor. Engelliler Destek Program kapsamnda 40 ilde 265 projeye kaynak aktarlarak 1.5 milyon kiiye dorudan ulald. Kamu ve özel sektörde engelli çaltrma zorunluluu kapsamnda 166 bin kiiye de i kaps açld.

300 PROJE MASADA

Engelli bireylere destek vermek, igücüne katlmn artrmak için 300e yakn proje yaama geçirilecek. 50 bin olan kamudaki engelli çalan says, yl sonna kadar 80 bine çkacak. Engelli vatandalarn i bulmalarn kolaylatrma ve sürdürülebilir istihdamlarn salayan engelli i koçluu modeli kurulurken, istihdama daha fazla katlm için 1 milyar lira destek salanacak.

FARKINDALIK ARTIYOR

Engell çocuu bulunan annelere erken emeklilik konusunda farkndal artrmak için de danmanlk destei veriliyor. Erken emeklilik hakkndan yararlanmak isteyen annelerin çocuun salk durumunu salk kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekiyor. Engelli çocuu bulunan kadnlarn prim günlerine 1 Ekim 2008den sonraki çalmalar için ilave prim ilemi gerçekletiriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu salk kurulunun engelli çocuun bakma muhtaç olduuna karar verdii tarihten sonraki hizmetler dikkate alnyor.

AKTF YAAM MERKEZ

Engell genç ve çocuklarn gün içerisinde sosyal faaliyet yapabilmelerine imkn verecek ekilde gençlik merkezlerinde ortam oluturuluyor. ve Meslek Danmanl hizmetleri kapsamnda engellilerin istihdama geçilerini kolaylatran ve sürdürülebilir istihdamlarn salayan engelli i koçluu modeli kuruluyor. Her i arayan engelliye özel danmanlk hizmeti sunulacak.

Ana Sayfaya Git