650 yıllık tarihi türbenin taşınması

Batman'ın Hasankeyf ilçesine, Ilısu Barajı'nın tamamlanması durumunda su altında kalacak 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi'ni yeni yerine taşıyacak özel araç getirildi.

Haberler 16.04.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri 16. Bölge Müdür Yardmcs Mahmut ayak, gazetecilere yapt açklamada, Zeynel Bey Türbesinin, SPMT aracyla Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanna tanacan belirtti.

Sadece Hollandada bulunan aracn türbenin tanmas için Hasankeyfe getirildiini ifade eden ayak, aracn çok fonksiyonlu ve her türlü arazi artna uygun tasarlandn anlatt. ayak, ayrca aracn her tekerleinin bamsz hareket ettiini ve 360 derece dönebildiini söyledi.

Türbenin zarar görmemesi için her türlü detayn düünüldüünü bildiren ayak, Zeynel Bey Türbesinin alt taban güçlendirildi, ankraj delikleri açld, ardndan etraf betonla sabitlendi. Alt ksmda sknt olduu için çelikle güçlendirdik. Ardndan hidrolik sistemimizi yerletirdik. dedi.

Türbenin tanmas için yaplan 2 kilometrelik yolun da sadece kaplamasnn kaldn belirten ayak, Yol bittikten sonra SPMT arac türbenin altna girerek, kendi yerindeymi gibi, türbeyi tayp götürecek. diye konutu.

- Tek parça halinde tanacak

Devlet Su leri Genel Müdürlüünce 2 yl önce ihale edilen ve Diyarbakr Tabiat Varlklarn Koruma Kurulunca onaylanan projeye göre, bin 100 tonluk Zeynel Bey Türbesi, tek parça halinde yeni yerine nakledilecek.

Türbe, hava artlarnn uygun olmas halinde 18 Nisanda tanacak.

Ana Sayfaya Git