650 yıllık türbe taşınacak

Ilısu Barajı'nın tamamlanması durumunda su altında kalacak 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na 18 Nisan'da nakledilecek.

Haberler 12.04.2017 - 07:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ilsu Barajnn tamamlanmas halinde su altnda kalacak 650 yllk Zeynel Bey Türbesi, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanna 18 Nisanda tanacak.

Ilsu Baraj ve HES Projesi Kültürel Varlklar Koruma ve Kurtarma çalmalar kapsamnda Zeynel Bey Türbesinin, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanna tanmas için balatlan çalmalar youn ekilde sürdürülüyor.

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce 2 yl önce ihale edilen ve Diyarbakr Tabiat Varlklarn Koruma Kurulunca onaylanan projeye göre, bin 100 tonluk türbe, tek parça halinde yeni yerine nakledilecek.

Son aamaya gelinen çalmalar kapsamnda, 650 yllk türbenin tanmas için 2 kilometre uzunluunda ve 25 metre geniliinde yeni bir yol yapld.

Türbe, 96 tekerli treylere konulup, aralarnda 6 mühendis ve 3 mimarn da bulunduu 52 kiilik ekip tarafndan yeni yerine götürülecek. Tama ilemi, 18 Nisanda gerçekletirilecek.

- Türkiyede ilk defa bu arlkta bir eser bütünsel olarak tanyor

Hasankeyf Kaymakam Faruk Bülent Baygüven, barajn tamamlanmasnn ardndan su altnda kalacak Zeynel Bey Türbesinin tanmas için yaklak 3 yldr faaliyet yürütüldüünü söyledi.

Yaklak 2 yl önce yaplan ihale ileminin ardndan balatlan çalmalarn son aamaya geldiini dile getiren Baygüven, eserin yeni Hasankeyfteki arkeoparka nakledileceini kaydetti.

Tama ileminin büyük titizlikle gerçekletirileceini vurgulayan Baygüven, öyle konutu:

Türkiyede ilk defa bu arlkta bir tarihi eser bütünsel olarak tanyor. Öncelikle türbeyle, emsal arlkta bir kütle tanacak. Türbeyi tayacak araç, ortalama saatte 2 kilometre hzla gidecek. Eserin 8 saatte tanmas planlanyor. çok önemli bir tarihi eser olduu için herhangi bir zarara uramadan yeni Hasankeyfte arkeoparktaki alana yerletirilecek. Türbenin tanmasna tanklk etmek isteyen herkesi 18 Nisanda Hasankeyfe bekliyoruz.

- Tarihe ne kadar önem verdiimizi tüm dünya görecek

Hasankeyf Kültür Dernei Bakan Ahmet Akdeniz ise DSnin Zeynel Bey Türbesinin sular altnda kalmamas için youn çaba sarf ettiini söyledi.

Eserin bütünsel olarak tanacana iaret eden Akdeniz, Bu tama, devletimizin tarihi eserlere verdii önemin kantdr. Tarihe ne kadar önem verdiimizi tüm dünya görecek. Yeni Hasankeyfte turizmin canlanmas için önemli bir eser olacak. nallah yurt içi ve yurt dndan çok sayda kii, türbenin tanma ann yerinde görmeye gelecek. dedi.

Zeynel Bey Türbesi, 1462-1482de Hasankeyfte hüküm süren Akkoyunlulardan kalan tek eser olma özelliini tayor.

Ana Sayfaya Git