7 odalı kaya kilisesi keşfedildi

Bingöl’de Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle yapılan araştırmalarda, 7 odalı Erken Hristiyanlık dönemine ait kaya kilisesi keşfedildi.

Haberler 11.10.2021 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BNGÖL-Kültür ve Turizm Bakanl Kültür Varlklar ve Müzeler Genel Müdürlüü bünyesinde Bingöl ili ve ilçelerinde Ortaça ve sonras yüzey aratrmas çalmalar kapsamnda Bingöl merkeze bal bir köyde 7 odal kaya kilisesi bulundu. Sanat Tarihçisi Doç. Dr. Nebi Butasm koordinesinde yaplan aratrmalarda merkeze bal Kardeler köyündeki kayalk alanda içinde apel (kilise), su ve zahire (tahl) depolar bulunan 7 odal kilise kefedildi. Kefedilen kilisenin Erken Hristiyanlk dönemine ait olduu düünülürken, yaplan çalmalarn ardndan turizme kazandrlmas hedefleniyor.

Kilisenin bu ylki çalmalarda kefedildiini aktaran Sanat Tarihçisi Doç. Dr. Nebi Butasm, 2019 ylndan beri Kültür ve Turizm Bakanlnn izniyle Bingöl ve ilçelerinde yüzey aratrmalarnda bulunmaktayz. Bingölün tarihi eserleri, kaleleri, köprüleri, camileri gibi bütün kültür envanterini ortaya çkarmak için urayoruz. 2019da baladmz çalmalar 2021 ylnda da devam ediyor. 2021 yl içerisinde tespit ettiimiz, ilk defa Bingölde literatüre kazandrdmz yaplardan biri de Kardeler köyünde bulunan kaya oyma yapsdr. Kaya oyma yapsnn Erken Hristiyanlk dönemine ait olduunu düünüyoruz. Özellikle iç ksmda güney tarafnda bulunan ve dou-bat dorultusunda uzanan bizim apel diye nitelendirdiimiz küçük bir kaya kilisesi yer almaktadr. Bu bölge yani kaya oyma yerlekesi daha çok küçük bir toplulua hitap etmektedir. Zaten apel boyutlarndan da bu anlalyor. Üst ksmda gördüümüz odalar içinde zahire ve su depolar mevcuttur. çerdeki süslemeler, yapsal olarak kaya oyma yapsnn Dou Anadoludaki benzerleriyle karlatrarak ilk dönem Hristiyanla ait olduunu söyleyebiliriz dedi.

Restore edilmesi için çalmalara balayacaz

Amaçlarnn kiliseyi turizme kazandrmak olduunu aktaran Butasm, Burayla ilgili ilk yüzey aratrma çalmalarmz yaptk. Bundan sonraki çalmalarmz burann sit alan olarak önerilmesi Erzurum Bölge Koruma Kuruluna ve bunun da önerisini yaptk. Burann turizme kazandrlmas, restore edilmesi için de çalmalara balayacaz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git