71 yıldır killi toprak işliyor

Dillerin, dinlerin ve medeniyetlerin buluştuğu kent Mardin'de yaşayan 79 yaşındaki çömlek ustası Şehmus Kaynaka, 71 yıldır ilk günkü aşkla killi toprağı şekillendiriyor.

Haberler 25.02.2019 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dillerin, dinlerin ve medeniyetlerin bulutuu kent Mardinde yaayan 79 yandaki çömlek ustas ehmus Kaynaka, 71 yldr ilk günkü akla killi topraa ekil veriyor.

Mardin merkez Artuklu ilçesinde yaayan çömlek ustas ehmus Kaynaka, 8 yanda balad meslekte, 71 yldr Diyarbakr ve Mardinin ilçelerinden getirdii krmz killi topra elleriyle yourup ekil veriyor.

Kaynaka, 100 metrekarelik imalathanesinde ilerlemi yana ramen killi topraktan, vazo, biblo, su testisi, küp, ekmek tandr ve çömlek yapyor.

KLL TOPRAA EKL VERYOR

çömlekçiliin Anadolunun en eski meslekleri arasnda yer aldn aktaran Kaynaka, meslee 8 yanda baladn, hem okuduunu hem de çaltn belirtti.

Meslei ressam smet Yedikardein babas Mahmut Yedikardeten örendiini anlatan Kaynaka, askerliini yaptktan sonra çok sevdii mesleine devam ettiini, ustalarnn ise kentten ayrldn söyledi.

Diyarbakrdan getirttii krmz kumlu topra, Mardinin ilçelerden getirdii toprak ile kartrdn belirten Kaynaka, öyle konutu:

Topra kartrdktan sonra silindire veriyoruz. Silindir içerisindeki talar öütüyor. Eer talar kalrsa bu talar kireç oluyor. Yaptmz çanak çömlekleri patlatyor. Bu topra suyla kendi gücümüzle youruyoruz. Bir gün dinledikten sonra ileme alyoruz. Bir yourmada yaklak 400 adet yapyorum. Daha sonra frna atyorum. çanak, çömlek, su testisi, küp, saks ve ekmek tandr yapyorum. En çok gelinlerin evlerin önünde krdklar su testisi talep görüyor. Kurban Bayram için yaptm su testileri var. Arife günü içerisine su doldurulup çocuklara veriliyor. Bunlar en çok sattklarmz. Ayrca yöresel yemeklerin yapld çömlek çok satlyor.

MEMURLUK GÖREVNDEN SONRA

Buzdolaplarnn yaygn olmad yllarda su küpleri yaptklarn ve ilerinin gayet iyi olduunu anlatan Kaynaka, su küplerinden çok güzel para kazandn belirtti.

Kaynaka, 25 yl memur olarak çaltn, ayn anda hem de çömlekçilik yaptn dile getirerek, meslekte birkaç usta yetitirdiini ancak onlarn ilerini sürdüremediklerine iaret etti. Kaynaka, çrak yetitiriyoruz fakat mesleimiz çamurla iç içe olduundan durmuyorlar. Ben de iki torunuma bu meslei örettim. Tatillerde yanma gelip yardm ediyorlar. Bu meslei devam ettirmelerini umut ediyorum. Devam ettirmezlerse bu meslek de kaybolur. Topraktan yaplan kaplar insan sal için çok faydal. dedi.

Ana Sayfaya Git