800 yıllık tarihe meydan okuyor

Diyarbakır'daki 800 yıllık köprü tarihe meydan okuyor

Haberler 20.07.2018 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR merkez Hantepe köyü yaknlarndaki Devegeçidi Nehri üzerinde kurulu 800 yllk köprü, tarihe meydan okuyor. Halen üzerinden araçlarn geçtii köprüde incelemelerde bulunan Diyarbakr Müze Müdürü Vehbi Yurt, köprüdeki 2 kitabenin çeviri çalmalarnn devam ettiini belirterek, çalmalar tamamlandnda elimizde net bilgiler olacak dedi.

Merkeze 30 kilometre mesafedeki Hantepe ve Cümeki köyleri arasndan geçen Devegeçidi Nehri üzerinde, 12nci yüzylda yapld belirtilen Karaköprü, 800 yllk geçmiine karn, salaml ile tarihe meydan okuyor. Yaklak 120 metre uzunluundaki 7 gözlü köprünün, her iki ucunda Arapça yazl 2 kitabe bulunuyor. Köprünün tam ortasndaki ayakta da hilal eklinde ve hangi dilde yazld anlalamayan bir yazt bulunuyor. Bu yaztn üst ve alt tarafnn defineciler tarafndan tahrip edildii görüldü. Dicle nehri kysnda bulunan tarm arazilerinin içerisinde yer alan köprü, çevresindeki aaçlarla birlikte muhteem bir manzara oluturuyor.

800 YILLIK KÖPRÜ

Bölgede incelemelerde bulunan Diyarbakr Müze Müdürü Vehbi Yurt, köprünün tescilli olduunu, ancak köprü ile ilgili yeterli ariv çalmas yaplmadn söyledi. Köprüde ölçümler yaparak, çeitli notlar alan Yurt, öyle konutu:

TARHE MEYDAN OKUYOR

Bu köprü, merkeze bal Hantepe köyü snrlar içerisinde yer alyor. Yapm teknii, kullanlan malzemelere baktmz zaman Diyarbakrn sembolü haline gelen On Gözlü Köprü ile ayn teknikte ve malzemeden olduu görülüyor. Bazalt tatan yaplm olup, ina tarihi hakknda bilgi vermek gerekirse, köprünün üzerinde 2 yerde geçen Arapça yazl kitabe var. Ama köprü bizim tahminlerimize göre 1112inci yüzylda ina edilmi bir köprüdür. Diyarbakrdaki köprülerle benzer olan özellikleri; hem mimari, kullanlan teknik, hem gözleri, yapmnda kullanlan yuvarlak ve sivri kemerlerden yola çkarak köprünün 12nci yüzylda yapldn söyleyebiliriz.

ÜZERNDEK TARH MOTVLER

Kemer açkl 8 metre, nehirden 9 metre bir yükseklii bulunmakta. Üzerinde 1934 tarihi var bu tarihte küçük çapl bir restore edildii belli. Yaklak 15 yl öncesinden de restorasyon geçirdiini tahmin ediyoruz. Daha yeni tespit çalmalar aamasndayz. Biraz daha ariv çalmas yaptktan sonra biraz daha elimizde net bilgiler olacak. Bu köprü Hantepe ve Cümeki köylerini birbirine balyor. Devegeçidi nehri üzerinde kurulu ve u an faal olarak kullanlyor. Diyarbakr ili merkezde 2 ciltlik bir kültür envanteri çkardk. Bakacaz, büyük bir ihtimalle tescillidir. çünkü restorasyon çalmas yaplm, tescilli eserlerde restore çalmas yaplyor çünkü. Daha sonra çkaracamz kültür envanterine ekleyerek, biraz daha belgelemele kapsamnda çalma yapacaz.

Müze Müdürü Vehbi Yurt, inceleme, belgeleme ve ariv çalmalar tamamlandktan sonra tarihi köprünün koruma altna alnarak turizme kazandrlmas için çaba harcayacaklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git