800 yıllık tarihi köşkte terörün izleri siliniyor

Diyarbakır'da, PKK'lıların saldırısı sonucu 800 yıllık Erdebil Köşkü'nde oluşan hasar, devlet desteğiyle gideriliyor.

Haberler 05.01.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesinde geçen yl 10 Austosta polis servis aracna PKK teröristlerce düzenlenen, ayn aileden 5 kiinin yaamn yitirdii, 5i polis 12 kiinin yaraland saldrda, tarihi kök de büyük hasar gördü.

2004 ylnda Vakflar Genel Müdürlüünce geçici tahsisle Diyarbakr Tantma Kültür ve Yardmlama Vakfna (DTAV) verilen, restore edilerek, 2008 ylnda turizme kazandrlan kökün zarar gören restoran ve kafeterya bölümü 4 ay süren onarmn ardndan yeniden hizmete sunuldu.

Konumu itibaryla bütün Diyarbakr kucaklayan, On Gözlü Köprü, Dicle Nehri, karsndaki Krklar Da ve bütün ihtiamyla tarihi Diyarbakr surlarnn görülebildii kentteki 6 kökten biri olan Erdebil Kökündeki çalmalar ise sürüyor.

- 4 aylk çalmayla onarld

DTAV Diyarbakr ubesi Müdürü Ahmet Edip Sevgican, Vakflar Genel Müdürlüüne ait olan ve 2004de kendilerine tahsis edilen kökün, restorasyonunun ardndan turizme hizmet verdiini hatrlatt.

Sevgican, tarihi kökü ziyaret edenlerin vakit geçirmeleri için yerlekede bulunan çay bahçesi ve restoranda yaklak 50 kiinin istihdam edildiini ifade ederek, konumu itibaryla kökün youn ilgi gördüünü vurgulad.

Baktnz zaman karda Krklar Da, On Gözlü Köprü, Dicle Nehri, Diyarbakr Surlar, Hevsel Bahçeleri, hepsi bir bütün olarak görünüyor. Ziyaretçiler, burada hem çaylarn kahvelerini içerler hem de manzarann tadn çkarrlard. diyen Sevgican, Surdaki olaylar srasnda ziyaretçi saysnda ciddi oranda azalma yaandn belirtti.

Sevgican, operasyonlarn ardndan On Gözlü Köprü mevkisinin canlanmaya baladna iaret ederek, bombal saldrnn ardndan ziyaretçi saysnda yeniden düü yaandn aktard.

Saldrda hasar gören kökteki kafeterya ve restoran bölümünün 4 ay süren çalma sonucu onarldn belirten Sevgican, 80 bin liralk onarm bedelinin bir ksmnn Diyarbakr Valilii tarafndan karlandn söyledi.

Sevgican, yetkililerce inceleme yaplan kökün ise Vakflar Bölge Müdürlüü tarafndan restore edileceini dile getirdi.

- Erdebil Kökü yeniden hizmet vermeye balad

Kökün onarmnn tamamland kafeterya ve restoran bölümlerinin yeniden hizmete açldn kaydeden Sevgican, öyle konutu:

nallah bu skntl günler de en ksa zamanda atlatlr. Erdebil Kökü yeniden hizmet vermeye balad. nsanlar o güven ortamn tekrar yakalayp, buraya gelmeye baladlar. Halkmz gelip burada rahatlkla oturabilir. nsanlarmz buraya gelsinler ve buradaki ortam görsünler istiyoruz. Bu olaylarn bir dier amac da insanlar ürkütüp evine hapsetmektir. Bu skntlar üstümüzden atmamz, bu skntlardan artk kurtulmamz lazm.

- Terör olaylarnn da elbet bir sonu olacaktr

Restoran çalanlarndan Bar Polat, terör olaylarndan dolay turizme yönelik mekanlarda ziyaretçi saysnda azalma meydana geldiini belirtti.

Kökün yeniden hizmete açlmasndan duyduklar mutluluu dile getiren Polat, Milletin bu korkuyu yenmesi lazm. Bu terör olaylarnn da elbet bir sonu olacaktr. u an huzur saland, burada korkulacak hiçbir ey yok. nsanlar günlük hayatlarn rahat bir ekilde sürdürüyorlar. diye konutu.

Restoranda 1,5 yldr çalan Hac Cokun da terör saldrs dolaysyla çalt i yerinde büyük hasar olutuunu, tadilat süresince maddi skntlar yaadn anlatt.

Kiram ödeyemeyecek durumda kaldm. çocuumun okul servis ücretini ödeyemeyecek durumdaydm. ifadelerini kullanan Cokun, i yerinin tekrar hizmet vermeye balamasndan memnun olduunu aktard. Cokun, kökte, vatandalarn rahatlkla ziyaret ederek, rahatça ve huzurla vakit geçirebilecekleri bir ortamn olutuunu kaydetti.

Terör saldrlarndan rahatszlk duyduklarn anlatan Cokun, nallah bu yl terör olaylar biter, insanlar huzurlu bir ekilde yaamlarna devam ederler. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git