8'inci başkan hakim oldu!

HDP'li Baluken'i tahliye eden Mahkeme Başkanı, düz hakim yapıldı.

Haberler 07.04.2017 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakimler ve Savclar Yüksek Kurulu 1inci Dairesinin önceki akam saatlerinde açklanan 517 sayl Adli Yarg Kararnamesi ile 31 hakim ve savcnn görev yerleri deitirildi. 15 Temmuz darbe giriimi ardndan açlan ve genellikle anayasal suçlar ve terör dosyalarna bakan Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesi Bakan Cem Bozta da HSYK kararnamesi ile Ankara Hakimliine atand. Boztan Diyarbakr Cumhuriyet Savcs olan ei Binnur Uçar Bozta ise Yargtay Tetkik Hakimliine atand.

AIR CEZA MAHKEMES BAKANI

Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesi Bakan Cem Bozta, 4 Kasm 2016 tarihinden bu yana tutuklu olan HDP Diyarbakr Milletvekili dris Balukeni, Anayasa Mahkemesinin daha önce Mustafa Balbay ile ilgili verdii karar gerekçe göstererek 30 Ocak günü tutuksuz yarglanmak üzere tahliye etmi, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn itiraz üzerine Baluken üst mahkeme konumunda olan 1inci Ar Ceza Mahkemesince yeniden tutuklanmt. HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan tutukland davann yarglamasn da yapan Bozta, dosyann güvenlik gerekçesiyle baka ile nakli için Adalet Bakanlna bavurmu, bunun üzerine Demirtan yarglamas Ankara Ar Ceza Mahkemesine nakledilmiti.

DER HDPLLERN DAVALARI

Öte yandan, HDP milletvekilleri Nimetullah Erdomu, Srr Süreyya Önder, Ziya Pir, mam Taçer, Sibel Yiitalp ve Meral Dan Betan yarglamalar da Boztan bakanln yapt 8inci Ar Ceza Mahkemesinde görülüyor. Diyarbakr çnar ilçe Emniyet Amirlii ve Murat Uçar Bölge Trafik stasyonuna bomba yüklü araçla yaplan saldrlara ilikin dosyalar ile FETÖ/PDY terör örgütünün Diyarbakrdaki Hava Kuvvetleri yaplanmasnn yarglamas da ayn mahkemede görülüyor. Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Gültan Kanak ve Demokratik Bölgeler Partisi E Genel Bakan Sebahat Tuncelin yarglamas da 8inci Ar Ceza Mahkemesinde yaplrken, bu dosya da güvenlik gerekçesiyle Malatyaya nakledilmiti. HSYK kararnamesi ile dün 8inci Ar Ceza Mahkemesi bakanlndan alnarak Ankaraya düz hakim olarak atanan Cem Bozta, son olarak HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta için dosya üzerinden tutukluluun devamna karar vermiti.

FETÖ davasnda tahliye karar verenlerin aça alnmas

- HSYK Bakanvekili Ylmaz:

- Geçici olarak görevden uzaklatrma bir tedbir karardr. Bu tedbir HSYK tarafndan ilk kez uygulanmyor

- Yargnn tarafszlktan uzak yürütüldüüne dair en ufak bir kuku, giderek yargya duyulan güveni tamamen göçertebilir. te böyle durumlarda bavurulan bir yöntemdir görevden uzaklatrma, tabii ki menfi etkileri olacaktr

- artlar tamam olduunda bu tedbire bavurmamak hem yarg hem de yargçlarn tamam için büyük bir zarara dönüebilir

Hakimler ve Savclar Yüksek Kurulu (HSYK) Bakanvekili Mehmet Ylmaz, Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) medya yaplanmasna ilikin davada tahliye karar veren stanbul 25. Ar Ceza Mahkemesi Bakan brahim Lorasda, üyeler Bar Cömert ve Necla Yeilyurt Gülbiçim ile duruma savcs Göksel Turan geçici görevden uzaklatrmalaryla ilgili gelen eletirilere yant verdi.

Ylmaz, AA muhabirine yapt açklamada, bu tahliyelerin maksatl tahliyeler olduu, hukuka uymad, gerçekle badamad noktasnda iddialar bulunduunu belirtti. ddialarn tümünün aratrlmas için soruturma balattklarna dikkati çeken Ylmaz, HSYK Tefti Kurulunun hazrlad ön rapor dorultusunda, bu kiiler hakknda yürütülen soruturma tamamlanana kadar geçici görevden uzaklatrlmalarna karar verdiklerini hatrlatt.

Geçici görevden uzaklatrmann bir tedbir karar olduunu dile getiren Ylmaz, bu tedbirin HSYK tarafndan ilk kez uygulanmadna iaret etti.

Ylmaz, soruturmann selameti ve özellikle tamamen tarafszlk ve güvene dayanan yarg faaliyetinin her türlü kukudan uzak, salkl biçimde yürütülmesinin, bazen bu tedbire bavurulmasn zorunlu kldn vurgulad.

Bakanvekili Ylmaz, unlar kaydetti:

Bu tür tedbir yargda kolay bavurulmayan istisnai bir durum ama takdir edilmeli ki yarg tabiat itibaryla topyekun güvene dayal bir eylem. Yargcn tarafsz olmasnn yetmeyecei toplumun da bu tarafszla inanmas gerekecei muhakkak. Yargnn tarafszlktan uzak yürütüldüüne dair en ufak bir kuku, giderek yargya duyulan güveni tamamen göçertebilir. te böyle durumlarda bavurulan bir yöntemdir görevden uzaklatrma, tabii ki menfi etkileri olacaktr. Ama bu tedbire bavurulmamas halinde yaplan faaliyet bütünüyle zarar görebilir. Bu nedenle artlar tamam olduunda bu tedbire bavurmamak, hem yarg hem de yargçlarn tamam için büyük bir zarara dönüebilir.

Ana Sayfaya Git