9 milyon yıllık!

Elazığ'da yeni keşfedilen ve Vali Çetin Oktay Kaldırım tarafından Saklıkapı ve Karaleylek isimleri verilen 9 milyon yıllık doğa harikası kanyonlar, doğal sit alanı olarak tescillenecek.

Haberler 07.12.2019 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Valilikten yaplan açklamaya göre, Valilik koordinesinde balatlan çalma ile 9 milyon yl öncesine ait izler barndrd belirlenen ve Vali Kaldrm tarafndan kefedilen doa harikas Saklkap ve Karaleylek kanyonlarnn yer tespiti yaplarak tescil ilemlerine baland.

çevre ve ehircilik l Müdürlüünden 6 kiilik ekibin, kors ölçüm aletiyle yapt yer tespiti sonucunda, yaklak 4,5 kilometrelik uzunlua sahip Saklkap Kanyonunun Baskil ilçesine bal Akua köyü ile Keban ilçesine bal Topkran köyü, Karaleylek Kanyonunun ise Baskil ilçesine bal Kumlutarla köyü snrlar içerisinde olduu tespit edildi.

KANYONLAR TESCLLEND

Kanyonlarn koruma altna alnp doal sit alan ve tabiat varl olarak tescillenebilmesi için hazrlanacak rapor, anlurfa Tabiat Varlklarn Koruma Bölge Komisyonuna iletilecek.

Açklamada görülerine yer verilen Vali Kaldrm, her iki kanyonun, doal formasyon nedeniyle çok ilginç bir yer olduunu belirtti.

Her iki kanyonun kefedilip turizme kazandrlmasnn, sadece bölge için deil Türkiye için de müthi bir kazanm olduunu ifade eden Kaldrm, unlar kaydetti:

Dünyann en önemli kanyonlar arasna girecek bu doa harikas kanyonlarn turizme kazandrlmas için çalmalarmz bir süredir youn ekilde devam ettiriyoruz. Kanyonlarn tam yer tespitini yaptrarak tescillenmesi için gerekli ilemlere baladk.

Kendine has doas, karstik oluumlar, maaralar, sarp kayalklar, tarihi yerleim alanlar, bata karaleylek olmak üzere farkl ku popülasyonlar ve baraj manzaras ile dikkati çeken Saklkap ve Karaleylek kanyonlar, ziyaretçiler tarafndan youn ilgi görüyor.

Ana Sayfaya Git