90 derecede çalışıyorlar

20 yıllık demirci ustaları, kızgın ateşle birlikte 90 dereceye kadar yükselen hava sıcaklığının altında el yapımı tarım aletlerini yaparak ekmeğini kazanıyor.

Haberler 25.06.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hava scaklnn 40 dereceyi gördüü anlurfada demirciler, atein verdii scaklkla 90 dereceye kadar yükselen hava scaklnn altnda demir bükerek çalyor. Geçim mücadelesi için zor artlar altnda çalan demirci ustas Bahri Turmak, 20 yldr geleneksel yöntemlerle kürek, kazma, trmk, orak, i ve daha birçok çapa malzemesi üretiyor. Meslein eskisi kadar para kazandrmadn da vurgulayan Turmak, para kazanmak için bin derece scakta demire ekil vermek zorunda olduklarn belirtti.

Zorlanyoruz ama mecburuz

90 derecede çalyorlar

Yaplan tarm aletlerini 10-15 TLye sattklarn beliren demirci ustas Turmak, 20 yldr demir bükme iini yapyorum. Biz scak demirciyiz. Biz burada scaklkta demire ekil vererek, çapa, orak, trmk gibi malzemeler yapyoruz. anlurfada pamuk, biber üreticilerine malzemeler yapyoruz. anlurfa yazn çok scak oluyor, bizimde iimiz gerei çalmak zorundayz. Ekmeimizi ateten çkaryoruz. Biz bu scakla zor dayanyoruz. Herkes bu scakla dayanamaz. Kzgn scaklkta demir bükerek yaptmz aletleri 10 -15 TLye satyoruz. Benim gibi ekmee muhtaç olan ie ihtiyac olan gelir bu ii yapar. Bizden öncekilerde bu ii yapyordu, bizden sonrakilerde bu ii yapacaktr. Bizim bu demir bükme iimiz gerçekten çok zordur. Bu iin kar azdr. Mecburiyetten bu ii yapyoruz. lk balarda sevgiyle, severek bu ii yapyorduk. Son yllarda para kazanamyoruz. Buradaki küçük esnaflarmzn hepsi para kazanamyor. Zor durumda olduumuz için çalyoruz. Baka bir i yapamyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git