Osmanlı mirası!

Evinin alt katında Osmanlı'dan miras kalan sanatı yaşatıyor.

Haberler 16.01.2020 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazda yaayan 34 yandaki Fatih Bakr, iki katl evinin alt katnda, Osmanl döneminden miras kalan varak sanatn yaatyor.

Küçük yata demirden sanatsal eserler hazrlayan babasndan etkilenen Bakr, geleneksel el sanatlarna merak duydu. Osmanl döneminde özellikle saraylarda ahap süslemede kullanlan varak sanat ile ilgilenmeye balayan Bakr, zamanla ald eitimlerle kendisini gelitirdi.

Türkiyenin farkl illerinde çalan ve iledii tahta parçalarn, unutulmaya yüz tutan varak sanat ile birer sanat eserine dönütüren Bakr, daha sonra memleketi Elaza dönmeye karar verdi. Bu sanat memleketinde yaatma karar alan Bakr, iki katl evinin alt katn atölyeye dönütürdü.

19 yanda balad bu sanat 15 yldr aralksz sürdürerek, bugüne kadar 1500e yakn eser hazrlayan Bakr, sipari üzerine Katar, Kazakistan gibi ülkelere varak tablolar gönderiyor.

Kendisine yarenlik eden kedisi Piot ve köpei Martin ile günün büyük bölümünü aile büyüklerinden kalan eski eyalarla dizayn ettii atölyesinde geçiren Bakr, sanat eserlerine her geçen gün yenilerini ekliyor.

- Sanata bakm, el becerimi babamdan kazandm

Bakr, AA muhabirine yapt açklamada, meslee babas sayesinde baladn belirterek, Babam çok iyi bir demir ustasyd. çalt yerlerde demiri sanata dönütürüyordu. Küçük yalarda babamn çrakln yapyordum. Sanata bakm, el becerimi babamdan kazandm. Daha sonra güzel sanatlara yöneldim. dedi.

Bu urann zamanla meslee dönütüünü anlatan Bakr, Bu sanat ilk olarak Msrda uygulanm. Daha sonra Osmanlya geçmi. Tarihe merakm tutkuya dönütü. Unutulmaya yüz tutan bu sanat Türkiyede profesyonel olarak 4 kii yapyor. Bu, genelde padiahlarn, ehzadelerin, hanedan üyelerinin, evlerini konaklarn süsleyen bir zanaat. diye konutu.

- Bu sanat elimden geldii kadar yaatmaya çalacam

Bakr, eski motifleri oyma sanat ile ileyip, varak sanat ile buluturduunu aktararak, öyle devam etti:

Bu eski bir sanat olduu için çou insan bilmiyor. Bu sanat boya zannediyorlar. Varak, herhangi bir objeyi metal ile kaplamadr. Yani metalin parlakl boya ile karlatrlamaz bile. Bu sanat elimden geldii kadar yaatmaya çalacam.

Neredeyse tüm gününün atölyede geçtiini kaydeden Bakr, Burada nefes aldm hissediyorum. ifadesini kulland.

- Sipari üzerine çalyor

Bakr, genellikle sipari üzerine çalma yaptn belirterek, oyma ve varak sanatnn bir araya gelmesi ile güzel eserler hazrladn, bu sanat aratrp, gelitirmeye devam ettiini dile getirdi.

Atölyesinde kendisine ait bir dünya kurduunu anlatan Bakr, öyle konutu:

Burada babamdan, dedemden kalan, biriktirdiim antikalar ile bir güzel bir ortam oluturmaya çaltm. Atölyemde çok mutluyum. Atadan kalan eserle çalnca motive oluyorum. Burada çay demleyip içmek, benim için en büyük haz. Burada geçmii yad ediyorum.

Ana Sayfaya Git