Turizme kazandırılıyor

Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Ayrancı köyünde bulunan 5. yüzyılda inşa edilen Mor Kiryakus Manastırında ikinci etap yenileme çalışmalarına başlandı.

Haberler 16.04.2021 - 02:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman l Kültür ve Turizm Müdürlüü tarafndan hazrlanan ve Dicle Kalknma Ajans (DKA) tarafndan 2018 yl ekonomi altyap çalmalar kapsamnda desteklenen restorasyon çalmalarna ikinci etaba geçildi. Tamamlanmasyla bölge turizmine önemli katklar olaca düünülen Beiri ilçesine bal Ayranc köyünde bulunan Mor Kiryakus Manastr, tescilli yaplar arasnda bulunuyor. Yaklak 2,5 dönüm alan üzerine ina edilen Mor Kiryakus Manastr, dehlizlerle yeraltna uzanan bir yeralt katyla birlikte 3 katl yapda, dtan dikdörtgen planl, içten de geni iki kare planl kapal bir avlu ve bu avlunun etrafnda kemerli payendelerin gerisinde odalar yer alyor.

MANASTIR TURZME KAZANDIRILIYOR

Manastrda bulunan bir asa üzerine oturtulmu bir melein yüzünü tasvir eden, çevresi çngrak biçimindeki yuvarlak yelpaze ile yaklak 100 kilogram arlndaki manastr çan ve çok sayda el yazmas kitap ve nciller ile manastra ait deerli eserler, Midyattaki Mor Gabriel Manastrna götürülerek koruma altna alnd örenildi. Restorasyon çalmalarnn bitmesiyle eski görünümüne kavumas beklenen manastrn, yurt d ve yurt içinden gelmesi beklenen turistlerin ziyaretine açlaca ve bölgede yaayan vatandalarn ekonomisine katk sunmas bekleniyor.

Ana Sayfaya Git