Yeni bir yılan türü keşfedildi

Hakkari Üniversitesi öğretim üyeleri, kentin kırsal bölgelerinde yürüttükleri araştırmalar sırasında yeni bir yılan türünü keşfederek literatüre kazandırdı.

Haberler 20.01.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakkari Üniversitesinin kentteki biyoçeitliliin ortaya çkarlmas ve yeni türlerin tespit edilmesi amacyla balatt Hakkari ili Amfibi ve Sürüngen Türlerinin Morfolojik Olarak Tanmlanmas ve Biyoçeitlilie Katks projesi devam ediyor.

Bu kapsamda üniversite bünyesinde üç yl önce kurulan Biyolojik çeitlilik Aratrma ve Uygulama Merkezinde görevli öretim üyeleri, yürüttükleri çalmalarla yeni türleri kefedip bilim dünyasna kazandryor.

Daha önce kefettikleri canl türleriyle kentin biyolojik zenginliini ortaya koyan öretim üyeleri, yüksek rakml bölgelerde yürüttükleri aratrmalar srasnda yeni bir ylan türü tespit etti.

Hzyla dier türlerden farkl olduu belirlenen ylan türü Platyceps rhodarachis ismiyle literatüre dahil edildi. Türkiyede 60nc ylan türü olarak kayt altna alnan türle ilgili makale, Zoology in the Middle East dergisinde yaymland.

Hakkari Üniversitesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Can Ylmaz, üniversite bünyesinde kurulan merkezde yürüttükleri çalmalar srasnda yeni bir ylan türü tespit ettiklerini söyledi.

Ylmaz, Platyceps cinsine ait olan ve daha önce 3 türü görülen ylann, bu cinsin dördüncü türü olarak kayt altna alndn belirtti.

Projede Aydn Adnan Menderes ve Dokuz Eylül Üniversitesinden öretim üyelerinin de yer aldn dile getiren Ylmaz, kentin bakir corafyasnda yapacaklar çalmalarla yeni türlerle karlama olaslklarnn yüksek olduunu vurgulad.

ZEHRSZ BR TÜR OLAN YILAN YARIçI OLARAK BLNYOR

Kentte daha önce yeni örümcek ve çekirge türlerinin tespit edildiine iaret eden Ylmaz, unlar kaydetti:

Bu ylan türü ülkemizde 60. ylan türü olarak kayt altna alnd. Platyceps cinsinin en önemli özellii dier ylanlara göre çok hzl olmas. Ayrca zehirsiz bir ylan türü. Yarç olarak da biliniyor. Buna ilikin makalemizi Zoology in the Middle East dergisinde yaymlayarak bu türü bilim dünyasna kazandrdk. Hakkarinin ran ve Iraka komu olmasndan dolay iki ülkenin herpetofauna üyelerini bulundurma olasl var. Bu ylan türü ran ve Irakta mevcuttu. Yaptmz çalmayla ülkemize de geçtii tespit edildi.

Ana Sayfaya Git