AİHM Süryanice soyadı yasağını haksız buldu

AİHM, Süryanice "güvenilir kişi" anlamına gelen "Amno" kelimesinin Türkçe olmadığı gerekçesiyle soyadı olarak kullanılmasını yasaklayan mahkeme kararını haksız bularak, Türkiye'yi mahkum etti. Kararla birlikte Türkiye'de Süryanice soyadı kullanımının önü açıldı.

Haberler 28.06.2019 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM) Türkiyenin Süryanice Güvenilir kii anlamna gelen Amno kelimesinin soyad olarak kullanlmasn yasaklayan kararn haksz bularak, Özel hayat ve aile hayatna sayg hakknn ihlal edildiine hükmetti. Mardinin Midyat ilçesinde 2005 ylnda soyadn Amno olarak deitirmek isteyen Midyat nüfusuna kaytl sviçre yurtta Nuri Akta, soyad deiiklii için Midyat Asliye Hukuk Mahkemesine bavuruda bulundu. Aktan bavurusunu deerlendiren mahkeme Amno kelimesinin Türkçe olmamas ve Soyad Kanununa aykr olduunu öne sürerek, bavuruyu reddetti. Aktan avukat Rudi Sümerin Yargtaya yapt itirazlardan sonuç alnamad.

Müvekkilinin ayn zamanda sviçre yurtta olmas ve sviçrede resmi olarak Amno soyadn kullanyor olmas nedeniyle Türkiyedeki resmi ilemlerinde sorunlar yaadn belirten Sümer, mahkemenin kararnn ayrmclk yasa ve özel hayat ve aile hayatna sayg hakknn yan sra eitlik hakknn ihlalini içerdiini belirterek, 2007 ylnda davay AHMye tad.

AHM HLAL KARARI VERD

AHM, ald kararla Türkiyenin Özel ve aile hayatna sayg hakkn ihlal ettiine karar verdi. AHM, kararnda ayrca mahkemenin kararnda kamu yarar gerekçesini sunmasn da Bavuranlarn isimlerinin Türkçe olmayan isimlerle deitirilmesinin kamu yararn nasl etkileyecei henüz kantlanmamtr ifadesine yer verdi. AHM, ayn zamanda bavurucu olarak Aktaa bin 500 Euro manevi tazminat ödenmesine de karar verdi.

EMSAL TEKL EDYOR

Mahkeme kararn sosyal medya hesabndan duyuran avukat Rudi Sümer, AHM tarafndan 25/06/2019 tarihinde verilen karar ile, Süryanice soyad kullanmna izin vermeyen Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi kararnn, Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin 8. maddesi ile korunan özel ve aile hayatna sayg hakknn ihlaline neden olduuna karar vermitir. Bu karar ayn zamanda Anayasann 90/5 maddesi gereince benzer mahiyetteki davalar karsnda balayc emsal nitelii tekil ediyor dedi.

Ana Sayfaya Git