AİHM'e başvuruldu

HDP’li vekillerden oluşan bir heyet, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın devam eden tutukluluklarına ilişkin AİHM’e başvurdu.

Haberler 21.02.2017 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan devam eden tutukluluk durumlar için Avrupa nsan Haklar Mahkemesine (AHM) bavuru yapld. HDP Basn Bürosundan yaplan açklamada, HDP heyetinin yapt bavuruda, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafndan bir inceleme yaplmam olmas sebebiyle AHMe bavuru yapma zorunluluunun doduu ifade edildi.

HDPden AHMe bavuruyla ilgili yaplan yazl açklama öyle:

AHME BAVURU YAPILDI

E Genel Bakanlarmz Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan devam eden hukuksuz tutukluluk durumlar için Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM)e bavuru yapld. E Genel Bakan Yardmcmz Saruhan Oluç, Grup Bakanvekilimiz Filiz Keresteciolu, Milletvekillerimiz Osman Baydemir, Erturul Kürkçü ve Mithat Sancar, Strazburg Temsilcimiz Faik Yazay ile avukat Reyhan Yalçndadan oluan heyetimizin yapt bavuruda Anayasa Mahkemesi tarafndan bir inceleme yaplmam olmas sebebiyle Avrupa nsan Haklar Mahkemesine bavuru yapma zorunluluu doduu vurguland.

Bavuruda, ülkenin en çok oy alan üçüncü partisi olan HDPnin E Genel Bakanlarnn seçmenlerini ve partiyi temsilen katldklar eylemler ve düzenledikleri basn açklamalar nedeniyle özellikle referandum sürecinde, tutuklu yarglanyor olmalarnn Anayasa ve Avrupa nsan Haklar Sözlemesi ile güvence altna alnan özgürlük ve güvenlik hakkn, ifade özgürlüünü ve serbest seçim hakkn ihlal ettii ifade edildi.

BAVURUDAK GEREKçE

Bavuruda ayrca, HDPye ait parti binalar ve seçim bürolar ve araçlarnn 2014 ylnda 22, 2015 ylnda 7 Haziran seçimleri öncesinde 106, 2016 ylnda 36 kez saldrya urad, 22 Temmuz 2015 tarihinden bu yana HDP, DBP ve bileenlerine yönelik operasyonlar kapsamnda 9.796 kiinin gözaltna alnarak 2.906 kiinin tutukland, Temmuz 2016dan bu yana ise aralarnda E Genel Bakanlar Demirta ve Yüksekdan da olduu 12 milletvekilinin de bulunduu toplam 5.471 kiinin gözaltna alnarak 1.482 kiinin tutukland hatrlatld.

AHM bavurusunda referandum sürecinde etkili bir hayr kampanyasnn örgütlenmesi için çalan muhalefetin susturulmas ve cezalandrlmas amacyla yürütülen ve keyfi ve sistematik bir hal alan gözalt ve tutuklamalarn siyasi bir amaç tadnn da alt çizildi. Bavuruyu yapan heyetimiz, Anayasa Mahkemesinin 95 gündür ilem yapmadn hatrlatt ve mahkemenin kendi kararnn arkasnda durmasn istedi. Heyet AHMi de kendi içtihatlarn ve evrensel hukuk kurallarn uygulamaya davet etti.

YILDIRIM SERBEST BIRAKILDI

Dün sabah saatlerinde havaalannda gözaltna alnan HDP milletvekili Behçet Yldrm, sevk edildii adliyede ifadesinin alnmasnn ardndan çkarld nöbetçi mahkemece yurtd yasa konularak serbest brakld.

Serbest kalmasnn ardndan gazetecilere konuan Yldrm, bar adna çabaladn ve bu dorultudaki konumalarnn suç saylarak dava açldn belirterek, Yasama faaliyetleri için Ankaraya giderken havaalannda polisler, yakalama kararm olduunu kibarca söyleyerek davet ettiler. Oldukça saygl davrandlar ve adliyede hakime savunmamz verdik. Bar adna çabaladm için ödül almam gerekirken mahkemeye çkartlmam tamamen bir tezattr. Mahkeme beni yurt d yasayla serbest brakt dedi.

Ana Sayfaya Git