Aç kalan martılar!

Diyarbakır aç kalan martılar katı atık imha merkezine akın etti.

Haberler 06.01.2020 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda, göl ve nehir gibi sulak alanlara yakn yerlerde koloniler halinde yaayan Van Gölü martlar, yeterince yiyecek bulamadklar için Karacadadaki kat atk imha merkezine akn edip, karnlarn doyuruyor.

Diyarbakrdaki Devegeçidi Baraj Gölü ile kent merkezine yakn göletlerde koloniler halinde yaayan binlerce Van Gölü marts, beslenmek için her gün Karacada eteindeki kat atklarn imha edildii çöp alanna gidiyor. Binlerce aç mart, çöplerin yakld alanda bakr, demir, naylon ve cam gibi geri dönüümü salanabilen maddeleri arayan insanlara aldrmadan yiyecek aryor. Bata Türkiye olmak üzere Gürcistan, Ermenistan ve bat randa da göllerinin yannda yuva yaparak yaz mevsiminde üreyen Van Gölü martlar, Diyarbakrda ise en çok kentin yaklak 35 kilometre kuzeyinde bulunan Deve Geçidi Baraj ile ment merkezine yakn Karacada eteklerindeki göllerde yayor.

DENZ YOK AMA MARTI çOK

Türkiyede Deniz martlarnn aksine daha çok iç bölgelerde kalabalk popülasyonlar halinde, yüksek dalk göllerde bulunan Van Gölü martlar, Diyarbakrn yan sra Van Gölü, Tuz Gölü ve Beyehir göllerinde yayor. K aylarnda Dou Akdeniz kylarnda da görülen Van Gölü marts, gümü martdan biraz küçük, ba daha yuvarlak, gözleri koyu renkli, gagas daha ksa ve ince olarak tannyor. En büyük kolonileri Ermenistandaki Sevan Gölü ve Arpilich Gölünde görülen Van Gölü martlarn Diyarbakrdaki saylar ise net olmamakla birlikte k aylarnda binlercesi Karacadadaki kat atk imha merkezinde bir araya geliyor.

Ksmi göçmen olan Van Gölü martlar, k artlarnda birçok kula birlikte Türkiyenin güney kylarna geçiyor. Türkiyenin yan sra, martlar Lübnan ve sraile de geçiyor. Ancak daha küçük saylardaki gruplar, Kbrs, Msr ve Basra Körfezine kadar uzanyor. Uzmanlar, martlarn yeterli besin bulamadklar için çöplük alanlara gittiini belirtti.

Ana Sayfaya Git