Açık hava müzesi!

Taş yontma ustası Fesih Gündoğar, 21 yılda tamamladığı “Sur Maketi”nden sonra şimdi de "Mezopotamya Açık Hava Müzesi" yapımına başladı. Gündoğar, önce 109 adet burcu ve sur duvarlarını, daha sonra Mezopotamya’nın tarihi yapılarını yapıp müzeye yerleştirecek.

Haberler 18.06.2019 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sur Maketi çalmasn 21 ylda tamamlayan ta yontma ustas Fesih Gündoar, tarihi yeni bir projeye daha imza atyor. Gündoar Mezopotamya Açk Hava Müzesi yapmna balad. Proje kapsamnda Gündoar önce Diyarbakr surlar ve burçlarn yapp geni bir alana yerletirecek. Daha sonra Mezopotamyann deiik tarihi yaplarn yapp Diyarbakr surlarnn etrafna yerletirecek. 2016nn Eylül aynda Diyarbakr surlarnn burçlarn yapmaya balayan Gündoar, imdiye kadar 38 burcu tamamlad. Gündoar, burçlar bittikten sonra da burçlar arasndaki duvarlarn yapmna geçecek.

109 BURç YAPACAK

Eylül 2016da balad Mezopotamya Açk Hava Müzesi yapmnn detaylarn aktaran Gündoar, unlar söyledi: 3 yldr çalyorum. imdiye kadar 38 burç yaptm, imdi de 39uncu burcu yapyorum. Resmiyette ve kitaplarda, Diyarbakr surlarnda 82 burcun olduu kaydediliyor. Bu doru deil, Diyarbakr surlarnn toplam 109 burcu var. Sur Maketi projemde de 109 burç yaptm. Bu çalmamda da 109 burç yapacam. Burçlar bitirdikten sonra surun duvarlarn yapmaya balayacam.

KEND MKANLARIYLA YAPIYOR

Projesi için u ana kadar hiçbir destek almadn ve hepsini kendi imkanlaryla yaptn söyleyen Gündoar, Bunun için yaptm eserleri, açtm bir dükkanda satmaya baladm. u ana kadar yaptm burçlar da buradan gelen gelirle yaptm dedi.

Yeni projesi için Diyarbakr Büyükehir Belediye Ebakan Selçuk Mzrakl ile görüen Gündoar, Yaptm ve yapacam burç ile sur duvarlarnn yerleimi için u an bana 67 metre uzunluunda, 48 metre geniliinde bir yer arayndalar. Yer bulunduunda bir buçuk yl içinde yaptm burç ve sur duvarlarnn yerlemesine balayacam diye konutu.

SURLARDAN SONRA MEZOPOTAMYA

Burç ve surun duvarlarndan sonra Sur Maketi çalmasndan farkl olarak sadece cami, kilise, hamam ve han gibi balca tarihi yaplar surlarn içine yerletireceini aktaran Gündoar, unlar söyledi: Elimden geldiince evler de yapacam. Ne zaman bitireceimi bilmiyorum. Böyle bir hedefi önüme koymadm. Burç ve surlarnn duvarlarn bitirdikten sonra dardan etraflarna yerletirmek için Mezopotamyann deiik tarihi yaplarnn yapmna balayacam.

TEMEL ÜZERNE YERLETRECEK

Burç ve surun duvarlarnda kulland malzemelere ve yerletirecei yerin özelliklerine de deinen Gündoar, unlar kaydetti: Burç ve surun duvarlarnda ta, kum, kalekim, tel ve yaptrc kullanyorum. Eskiden sadece talarla çalyordum. Talara ekil verip yontuyordum. Bu epey zamanm alyordu. imdi zamandan kazanmak için bu yönteme bavurdum. Burç ve surun duvarlarn yerletireceim yere iyice çeki düzen vereceim. Burç ve surun duvarlarn oturtulmas için betondan temel yapacam. Daha sonra burç ve surun duvarlarn bu temelin üzerine brakacam.

FESH GÜNDOAR KMDR?

Fesih Gündoar 1970 ylnda Diyarbakrn Lice ilçesine bal çada (Cinzor) Köyünde dodu. 1975 Lice depreminden sonra Gündoarn ailesi Diyarbakr kent merkezine göç ediyor. Sanayide oto tamirciliine balayan Gündoar, 1984 ylnda köyünden getirdii beyaz talarla bir minare yapyor. 1995 ylna kadar da buna benzer birçok eser yapyor. 1995 ylnda Kervansaray Maketini yapnca Diyarbakr Büyükehir Belediyesi tarafndan ie alnyor. Bugüne kadar onlarca tarihi yapy talara iledi. 21 yl uraarak bitirdii Sur Maketi en dikkat çekici eserleri arasnda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git