Acıyı heykellere yansıttı

Türkiye'ye sığınan Suriyeli sanatçı Akram Saffan, ülkesinde yaşanan acı, zulüm ve savaşın soğuk yüzünü yansıttıkları eserlerini Mardin'de sergiledi

Haberler 02.07.2018 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyeli heykeltra Saffan:

Sergiyle Suriyede yaanan hüznü yanstmaya çaltm, bütün heykeller sava konu ediyor

Suriyedeki iç savata bata annesi olmak üzere birçok yakn kaybeden Suriyeli heykeltra Akram Saffan, Mardinde sergi açt.

Deyr ez-Zor kentinde 40 yl akn sanat hayatnda yapt heykelleri sava nedeniyle gömüp Türkiyeye snan Saffan, burada da sanatn devam ettirerek yaad dram heykellere yanstt. Eserlerinde savata kaybettii annesini, Suriye halknn yaad acy ve hüznü yanstt heykellerini Mecazn Murçlar ismiyle Mardin Müzesinde açt sergide görücüye çkard.

Saffan, Suriyede bu sanat 40 yl akn sürdürdüünü, son 4 yldr da Türkiyede yaptn kaydetti.

Suriyedeki dram eserleriyle yanstmaya çaltn aktaran Saffan, Suriyede sava nedeniyle oradan çkmak zorunda kaldk. Bütün ölümleri orada gördüm. Orada annem, kz kardeim birçok akrabam vefat etti. 2014 ylnda Türkiyeye giri yaptm. u anda açtm sergiyle Suriyede yaanan hüznü yanstmaya çaltm. Bütün heykeller Suriyedeki sava konu ediyor. diye konutu.

- Avrupada da sergilemek istiyor

Kendisi gibi Türkiyeye snan Suriyeli air Suhail Ahmadn okuduu iirleri dinleyerek eserleri ürettiini aktaran Saffan, heykelleri yaparken çok duygusal anlar yaadn, her esere adeta canndan bir parça koyduunu söyledi.

Saffan, savatan bu yana Türkiye kadar hiçbir devletin, Suriyelilere yardmc olmadn vurgulayarak, Türkiye Cumhuriyetine yapt misafirperverliklerinden dolay çok teekkür ediyorum, sanatç olarak da Suriye halk olarak da müteekkiriz. Suriyede yaanan aclar Türkiyede sergiledim. Suriyede yaanan acy ve hüznü Avrupa ülkelerinde de sergilemek isterim. ifadelerini kulland.

- Sanatn kendi ülkesinde sürdürmeyi hayal ediyor

Yaad kentte kendisine özel bir sanat galerisinin olduunu belirten Saffan, öyle devam etti:

Uzun süre sanat galerimde çaltm. Sava çknca DEA tarafndan alkonuldum ve darbedildim. DEA tehdidi ve korkudan eserlerimi topran altna gömmek zorunda kaldm, birçounu da kaybettim. u anda birçok eser toprak altnda. nallah bir gün dönebilirsem kendi çalmalarma orada balayacam.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoan da böyle bir sergiye ev sahiplii yapmaktan duyduklar mutluluu dile getirerek, Suriyeli sanatçmz yaad corafyada kendi yaad aclar sanatla görünür klma ve topluma aktarmayla ilgili bir çalma yapm. Biz de o corafyada görünür klnmas, savan gidip sanatn egemen olmasn istiyoruz. Bu nedenle sanatçmzn bu eserlerini burada sergilemek istedik. dedi.

Erdoan, serginin 15 gün boyunca açk kalacan kaydetti.

Sergiyi gezen Ezgi Tek ise her eserde bir acy gördüklerini, acya tanklk ettiklerini belirtti.

Farkndalk açsndan herkesin görmesi gereken bir sergi olduunu ifade eden Tek, Suriyedeki olaylar az çok hepimiz biliyoruz ve üzüntüyle dinliyoruz. Fakat tanklk etmek çok baka bir ey. Güzel bir sergi olmu. Eserlerin çounda ana fikir üzüntü. Annelerimizin duyduu aclar yanstlm. diye konutu.

Ana Sayfaya Git