'Acı' telaşı başladı

TÜRKİYE'nin yemeklik pul biberi ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Şanlıurfa'da, biber hasadının tamamlanmasıyla birlikte isot yapımına başlandı. İsot yapımının başlamasıyla birlikte Sırrın Mahallesindeki boş araziler ile birçok evin çatısı da kırmızı renge büründü.

Haberler 09.07.2019 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada her yl Temmuz aynda balayarak, Ekim ayna kadar devam eden pul biber yapm sezonu balad. Kent merkezinde birçok aile kendi tarlalarnda yetitirdikleri biberleri çocuklaryla birlikte evlerinin çatlarnda pul bibere dönütürmek için kollar svad. Geçimini isot yapmyla salayan aileler ise satn aldklar tonlarca biberleri, Srrn Mahallesindeki bo arazilerde isota dönütürerek, yurt içi ve yurt dna satyor.

Sezonun balamasyla birlikte kentte her evde tatl bir tela yaandn anlatan isot üreticilerinden brahim Bayr, 40 derecenin üzerindeki bu havada önce biberleri ykyor, ardndan tohumlarndan ayryoruz. Daha sonra kurumas için günee brakyoruz. Kuruduktan sonra biberleri koyu renkli çadrlarda terletiyoruz. Yine bunlarn bir ksmn ise biber salças olarak iliyoruz. Hummal bir çalma sonunda biber, isota dönüüyor dedi.

Bayr, isot yapmnda çalanlarn çuval bana 3 lira aldn ve çalma durumuna göre günlük 50-100 lira arasnda kazanç saladklarn ifade etti.

anlurfa ile özdeleen isotun fabrika üretimi ve ev üretimi olarak ikiye ayrldn belirten Bayr, talebin daha çok ev yapm olanlara gösterildiini vurgulad. Bu yl yalarn uzun sürmesi nedeniyle çiftçilerin ekim yapamadn anlatan Bayr, Bu yl geçen yla nazaran isotta yüzde 50 eksilme var. Bu da fiyatlarn artmasna neden oluyor. Yapm oldukça zahmetli isot için günde 14-15 saat çalyoruz. Hava scaklyla birlikte ac iinde çaltmz için oldukça zorlanyoruz. Ev yapmn organik isota daha çok ilgi gösteriliyor diye konutu.

ACILARIN çOCUKLARI

Srrn Mahallesinde kurulan isot tarlalarnda yalar 7 ile 15 arasnda deien çocuklar da harçlklarn çkarmak için günün büyük bölümünü aileleriyle birlikte çalarak geçiriyor. Scaklklarn 40 dereceyi at anlurfada gün boyu isot tarlasnda güne altnda çalan çocuk içiler, torbalar dolusu ac isotlar 3 liraya temizleyerek günlük 30-40 lira para kazanyor.

Annesiyle birlikte isot temizleyen lise örencisi Muhammet Özkurt, Benim kullandm tabletim bozuldu ve hem onu tamir ettirmek hem de harçln çkarmak için burada çalyorum. Günde elime 30-35 lira para geçiyor dedi.

Ana Sayfaya Git