Acıları hala taze!

Diyarbakır'da dershane önünde gerçekleştirilen 6'sı öğrenci 7 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıda evlatlarını yitiren ailelerin acısı ilk günkü gibi taze.

Haberler 03.01.2018 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 3 Ocak 2008 günü dershane önünde PKK mensuplarnca gerçekletirilen bombal saldrda evlatlarn yitiren ailelerin acs dinmiyor.

Merkez Yeniehir ilçesinde bir dershane önünde askeri servis aracnn geçii srasnda bomba yüklü aracn PKKl teröristlerce patlatlmas sonucu Rdvan Süer, Eren ahin Eronat, Ferhat Mutlu, Melek pek, Mehmet Salih Ekinci ve Engin Takaya ile veli Cengiz Kayann hayatn kaybettii, 73 kiinin yaraland saldr hafzalardan silinmedi.

Aradan geçen on yla ramen aclar ilk günkü gibi taze olan aileler, her 3 Ocakta bu büyük acy derinden yayor.

Ailelerin genç yata topraa verdikleri çocuklarna duyduklar özlem her geçen gün artyor.

- Sadece bir defa anne dedi

Saldrda hayatn kaybeden örencilerden Mehmet Salih Ekincinin annesi Nesime Ekinci, AA muhabirine yapt açklamada, evde yemek yapt srada bir patlama sesi duyduunu, patlamann olunun gittii dershane önünde meydana geldiini örendiini söyledi.

O gece kentteki hastanelerde olunu arad ve en sonunda einin çocuklarn dönemin Diyarbakr Asker Hastanesinde bulduunu ifade eden Ekinci, Olum ameliyat edildi ancak durumu iyi olmad için uçakla Ankaraya sevk edildi. Ankaraya gitti ama 15 gün sonra cenazesini getirdiler. Onu hiç görmedim. Sadece bir gün telefonla görütüm. Telefonda, Olum naslsn? diye sordum, sadece bir defa anne dedi. eklinde konutu.

- Bu ac kabre kadar bitmez

Olunun çok zeki ve baarl bir örenci olduunu, doktor olmak istediini dile getiren Ekinci, Yaasayd iyi bir konuma gelebilecek kapasiteye sahipti fakat ksmet olmad. dedi.

Yaad acnn ilk günkü gibi taze olduunu belirten Ekinci, duygularn öyle ifade etti:

Bu ac kabre kadar bitmez. Acs ayn, deien bir ey yok. Her gün alyorum. Kap çalndnda belki, Mehmet Salih geldi. diyorum ama gelmedi. Telefon çaldnda Belki olumdur diyorum. Belki bir yerlerdedir, hala beni aryor. fakat deil. Mehmet Salih gitti, gelmedi. Bu ac çok ar, cier acs çok ar. Kimse evlat acsn görmesin. Evlat acs çok ar. Hiçbir ac evlat acs kadar ar bir ac deil. lk birkaç yl deli gibiydim. Dört duvar üstüme geliyordu. Nasl dayanacam? diyordum ve baryordum. Evlat acs çok ardr, kimse görmesin.

Allah olumun ve arkadalarnn hakkn brakmasn. Kemiklerine kadar yanmt, bunu nasl unuturum. diyen Ekinci, saldrya tepkisini dile getirdi.

Ekinci, olunun adnn yaatlmasnn en büyük istekleri olduunu anlatarak, Mehmet Salih isminin bir okula verilmesi halinde olu yayor gibi hissederek, sk sk okula giderek teselli bulacan aktard.

Babaanne Zarife Ekinci, Kürtçe yapt açklamada, torununun kendi halinde, terbiyeli ve akll bir çocuk olduunu, torunuyla çok vakit geçirdiini belirtti.

Ekinci, Onu çok seviyordum, o da beni çok seviyordu. Din konusunda da bilgi sahibiydi. yilii, kötülüü bana anlatrd. Bana çok balyd. ifadelerini kulland.

- Fotorafna baknca ayakta duramyorum

Ferhat Mutlunun annesi efike Mutlu da olunun sevgi dolu, akac bir çocuk olduunu vurgulayarak, öretmenleri tarafndan da çok sevildiini anlatt.

Olum sabah dershaneye gitti, bir daha gelmedi. Acm büyük, acm bitmiyor. diyen Mutlu, olunun fotorafna yllarca bakamadn belirtti.

Mutlu, öyle devam etti:

Kz kardeleri ve ben üzüldüümüz için asamadm. Fotorafn daha geçen yl eve astm. Olumun fotorafna baknca ayakta duramyorum. Nasl yaayacam? diyorum. Acsn unutamyorum. Allah kimseye bu acy vermesin. Biz gördük, kimse görmesin. Olum öretmen olmak istiyordu. çok güzel resim yapyordu. Yapt resmin çerçevesi krlmt, babasndan tekrar çerçeve yaptrmasn istedim. Resme bakyorum sanki Ferhat görüyorum çünkü kendi eliyle yapt.

- Bunca yl geçti, bu ac geçmedi

Baba Mehmet Mutlu ise olunun paylamc biri olduunu, arkadalar tarafndan da çok sevildiini söyledi.

Patlama srasnda i yerinde olduunu anlatan Mutlu, i yerinin dershaneye yakn olmasndan hem patlama sesini hem de ambulans seslerini duyduunu aktard.

Oullarn aramaya baladklarn, hastanelere baktklarn belirten Mutlu, son olarak gittikleri Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesinde oullarnn cenazesiyle karlatklarn dile getirdi.

Patlama günü oluyla yaadklarn anlatan baba Mutlu, öyle devam etti:

O sabah onu uyandrdm, Olum ben i yerine gidiyorum, sen de kalk dershaneye git. dedim. Bana Baba ben bu gece hiç yatmadm, uykum gelmedi, ben yataym dedi. Ben de Kalk dershaneye git. dedim. Keke ben o gün onu hiç kaldrmasaydm. Yatsayd böyle olmayacakt. O benim çok arma gidiyor, unutamyorum. Kalkt, o dershaneye, ben i yerine gittim. Ondan sonra da görmedim. Bunca yl geçti, bu ac geçmedi. Evlat acsn gören zaten görmü, görmeyen de inallah yaamaz. 10 yldr her hafta mezarn ziyaret ediyoruz.

O dönem babakan olan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann kendilerine taziye ziyaretinde bulunduunu anmsatan Mutlu, Cumhurbakan ve bakanlar hepsi geldi, sahip çktlar. Allah raz olsun. diye konutu.

- Aabeyini fotoraflarndan tanmaya çalyor

Aabeyini kaybettiinde 3 yanda olan Aye Mutlu (13) da aabeyinin yazd iiri okurken gözyalarn tutamad.

Mutlu, aabeyini hatrlayamadn anlatarak, Onu fotoraflarda gördüm, iirleri ve yapt resimlerle tanyabildim. Aabeyimi tanma frsatm olmad. Hiç görmedim ama çok merak ediyorum. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git