Acıları hala taze!

Diyarbakır'da 15 yıl önce 75 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasından yaralı kurtulanlar, halen kazanın üzüntüsünü ve şokunu yaşıyor.

Haberler 08.01.2018 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 8 Ocak 2003te 75 kiinin ölümü ve 5 kiinin yaralanmasyla sonuçlanan uçak kazasnn acs, ilk günkü gibi tazeliini koruyor.

stanbul-Diyarbakr seferini yapan THY RJ-100 tipi TK 634 sefer sayl uçak, 8 Ocak 2003te stanbuldan havalandktan sonra Diyarbakrda pist yaknlarnda düerek 3 parçaya ayrld. Parçalarnn 800 metrekareye dald uçakta, 75 kii hayatn kaybetti. Bu kazadan sadece 5 kii yaral olarak kurtuldu.

Hayatn kaybeden yolcularn ve mürettebatn yaknlar aclarn unutmaya çalrken, kazada yaral kurtulanlar da aradan geçen 15 yla ramen halen kazann üzüntüsünü ve okunu yayor.

Kazadan yaral olarak kurtulan 5 kiiden olan ve Diyarbakrda ticaretle uraan 43 yandaki Celal Tokmak, AA muhabirine yapt açklamada, 15 yl önce yaad kazada yaadklarn asla unutulamayacan söyledi.

Diyarbakrdan esnaf arkadalaryla alveri yapmak için stanbula gittiklerini, dönü biletlerini alp uçaa bindiklerini anmsatan Tokmak, Akam saatlerinde Diyarbakrda uçak dütü. Havada bir infilak falan olmad ama basnç vard. Basncn ardndan kendimizi yerde bulduk. dedi.

Uçakta 17B numaral koltukta oturduunu, camdan aa baktnda klar gördüünü fakat havann sisli olduunu anlatan Tokmak, uçan piste varmadan dütüünü belirtti.

Uçan dümesinin ardndan patlama sesleri ile kendine geldiini anlatan Tokmak, öyle devam etti:

Patlama sesleri geliyordu. Kendime biraz geldiimde uurum yarm yamalakt. O esnada etraf görüyordum ama hayal gibiydi. Biraz yürüdükten sonra bir bayan arkada gördüm. Aliye hanm o da benim gibi kazazedeydi. Iklara doru kaçalm birileri bizi görür dedik. Havaalannda dütüümüzü bilmiyorduk. Birkaç metre daha gittikten sonra Hatayl olan Murat ile karlatk. O da hanmm ile çocuum yok dedi.

- Bir gün sonra gazetede gördüm

Biraz yürüdükten sonra askerlerin kendilerini karladn ve hastaneye kaldrldklarn anlatan Tokmak, kendisiyle seyahat eden arkadalarn sorduunu, onlarn iyi olduunu söylediklerini kaydetti.

En kötü olan biziz sandk. Yüzümde, ellerimde, kafa ksmmda yanklar vard, bir de srtmdan yaralanmtm. O esnada acy hissetmiyordum. Hastanede farkna vardm. Ne olduunu sorduumda söylemediler. Bir gün sonra gazetede gördüm 75 insann vefat ettiini. ifadelerini kullanan Tokmak, o günün hatralarnda ve rüyalarnda taze olduunu dile getirdi.

Tokmak, öyle konutu:

çünkü gözümüzün önünde insanlar öldü. Bayanlarn ve çocuklarn sesleri, çlklar geliyordu. Ate dütüü yeri yakar. Allah ölenlerin yaknlarna sabr versin. Tamam hayattayz ama mümkün deil unutulmas. Bir uça gördüümde, silah sesi duyduumda ciddi anlamda sknt geliyor. Mümkün deil unutmam hala rüyada bile görüyorum. Canl canl yaadm ve derin izler kald için uçakla ya da kazayla ilgili bir muhabbet açldnda yüreimde, beynimde, kalbimde hüzün oluyor çünkü samimi arkadalarm yitirdim.

Bunu atlatmann mümkün olmadn fakat üzerindeki basky yenmek için sürekli mücadele ettiini belirten Tokmak, Sonrasnda Ankara aktarmal uçular yaptm stanbula ailemden habersiz. lk etapta kimsenin duymasn istemiyordum. Bunu atlatabilmek için uçu saatlerinden bir kaç saat önce geldim. Skntlar tabii ki yayorum ve unutulmas mümkün de deil. Bazen kafama esince havaalannn etrafna geliyorum. diye konutu.

- Dönü tarihini öne almlar

Ayn kazadan yaral olarak kurtulan Gencer Güne de (43) stanbula konfeksiyon ürünleri almak için gittiklerini ve normalde o gün Diyarbakra dönü yapmayacaklarn belirterek, öyle konutu:

lerimiz bittikten sonra üzerimde bir sknt ve bask vard. Ben de arkadam Celal Tokmaka illaki dönelim dedim hatta bir arkadamz ziyarete gidecektik. Celal oraya gidelim dedi. Ben de srarla Diyarbakra döneceiz dedim. Biletleri aldktan sonra havalimannda uçak küçük olduu için Celale bu uçak bizi Diyarbakra götürür mü dedim. Sonrasnda uçaa bindik. Kahve servisi olan ana kadar hatrlyorum ama sonrasn hatrlamyorum.

- Kendi aracmla kaza yaptm sandm

Uçak dütüünde beyin travmas geçirdiini anlatan Güne, geriye dönük hafza kayb yaadn söyledi.

Kaza annda sanki kendi aracmla kaza yaptm sandm. diyen Güne, kaza sonras hastaneye kaldrldn anlatt.

Hastanede gözünü açtnda çevresindeki insanlara ne olduunu sorduunda Feci bir kaza geçirdiniz. Arkadalarnz iyi içlerinden sadece siz arsnz cevab üzerine hepsi iyi olsun da ben onlara kurban olaym cevabn verdiini dile getiren Güne, daha sonra kazada 75 kiinin yaamn yitirdiini örendiini aktard.

Gencer, konumasn öyle sürdürdü:

O zaman plastik cerrahi Mehmet Bozkurt yanma geldi ve bana Gencer hiç korkma ve seni ameliyat edene kadar da aynaya bakma, seni eskisinden daha yakkl yapacam dedi. Ameliyattan önce rahmetli annem beni görünce çok alad, sitem etti. Ben de kendisine kzarak, kazada 75 insan öldü. Ben yaralanm olabilirim ama iyiyim çok ükür ve eskisinden daha iyi olacam dedim.

Beyin travmas yaad için geriye dönük kaza ann hatrlamadn belirten Güne, ilk ameliyatn Diyarbakrda olduunu, daha sonra stanbulda 11 ameliyat geçirdiini kaydetti.

Güne, kazann ardndan ameliyatlar için stanbula uçakla gidip geldiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git