Acillerde yoğunluğu azaltacak düzenleme

Sağlık Bakanlığından "Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" yayımlandı.

Haberler 21.02.2018 - 10:57 Son Güncelleme : 21.02.2018 - 11:03

Salk Bakanlnca acil servislerde younluun azaltlmas ve hasta memnuniyetinin artrlmas amacyla yaplan düzenlemeyle vaka aciliyetinin belirlendii triyaj ilemi hemen girite yaplacak, acil cerrahi operasyon geçiren hastalarn yatrlabilecei ameliyat sonras youn bakmlar kurulacak.

Yatakl Salk Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esaslar Hakknda Teblide Deiiklik Yaplmasna Dair Tebli yaymland.

Teblie göre, acil servislerde hasta younluunun azaltlmas ve hasta memnuniyetinin artrlmas için triyaj ilemi, acil servisin hemen giriinde yaplacak. Buna göre acil serviste müdahalede bulunulmas gerekenler, yeil alan 1deki poliklinik odalarnda muayene edilecek.

Bran muayenesi olmas gerekenler de acil servis dnda bu birime yakn bir yerde kurulan yeil alan 2de, mesai kaydrma veya vardiya bran polikliniklerinde tedaviye alnacak.

Krmz alan hastalar ise triyaj ve kayda dahil edilmeden dorudan bu alana alnacak. Triyaj sonras sar alan hastalar bu alana ve ilgili tabibe gönderilecek.

Acil servislerde uzun yat ve klinik hasta takibinin önüne geçilmesi amacyla da düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda, acil gözlem ve takip için 8 saatten uzun veya yat karar verildii halde 4 saatten uzun acil serviste yatan hasta olduunda, otomasyon programnda elektif hasta yat için engel bulunacak.

Cerrahi youn bakmda yer olmamas durumunda, acil cerrahi operasyon karar verilen hastalarn bekletilmeden ameliyata alnabilmesi için bu hastalarn ilem sonras yatrlabilecei ameliyat sonras youn bakmlar kurulacak.

- Tam teekküllü klinikler geliyor

Düzenleme ile acil servislerde basit fiziksel iyiletirmeler de yaplacak.

Bu kapsamda, acil servis bünyesinde veya yaknnda, acil vakalarn normal hasta odas ve yatanda yatrld ve ksa süreli gözlem altnda tutulduu, tedavilerinin yapld ya da ilgili klinie çkncaya kadar doktor ve hemire bakmnn yakndan yapld, en fazla 20 yatakl tam teekküllü klinikler kurulacak.

Tebli ile ayrca konsültasyon hizmetinin gecikmesi nedeniyle acil servislerde yat süresinin uzamasnn engellenmesi için düzenlemeye gidildi. Buna göre konsültasyonlar en fazla 30 dakika içinde yaplacak ve konsültan tabip nöbet listeleri düzenlenecek.

Acil servislerde hasta younluunun artmas durumunda sral nöbet listesinde bulunan tabipler, bu birimlerde hizmete dahil edilecek ve hastane imkanlar acil serviste kullanlacak.

- Kamera görüntüleri 2 ay süre ile saklanacak

Tebli ile belirlenen kriterlere göre baz hastaneler, Öncelikli Takip ve Özellikli Planlama Gerektiren Acil Servis olarak tanmlanacak ve bu hastanelerin hizmetleri yakndan takip edilecek.

Salk tesislerinde çalan personel, görev esnasnda iin tanmna ve Bakanlk tarafndan belirlenen çalma elbiseleri mevzuatna uygun giyinecek ve tantm kart kullanacak.

Mahremiyet gözetilerek konulan kamera görüntüleri, 2 ay süre ile saklanacak ve bunlar ses kaytlarn da içerecek.

Acil servis standartlarnn oluturulmas ile acil salk hizmetlerinin koordinasyonu ve bu tebli hükümlerine uygun etkili yürütülmesinden müdürlükler, ilgili salk tesislerinin batabipleri, acil servisten sorumlu batabip yardmclar ve acil servis sorumlu tabipleri birinci derecede ve müteselsilen sorumlu olacak.

Acil servisler, tebli hükümlerine i ve ilemler yönünden hemen, fiziksel mekan revizyonlar açsndan ise 2 ay içerisinde uyum salayacak.

Öte yandan tebli ile acil servislerde bulundurulmas gereken alan, birim, yatak, personel için de asgari standartlar belirlendi.

Ana Sayfaya Git