Acıyı çeken bilir!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK mensuplarının saldırıları sonucu mağdur olan kadınlar, "Halep için bir kazak da sen ör" sloganıyla başlatıkları kampanyayla Suriyeli sığınmacılar için kazak, pantolon, süveter, atkı, hırka ve bere örüyor.

Haberler 12.01.2017 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKl teröristlerin saldrlar sonucu Sur ilçesindeki çounluunu dar gelirlilerden oluan ve eyalarn alamadan evlerini terk etmek zorunda kalan kadnlar, Suriyeli snmaclar için Halep için bir kazak da sen ör kampanyas balatt.

Teröristlerden temizlenmesinin ardndan hayat aknn normale döndüü ilçede Sur Halk Eitim Merkezi (HEM) bünyesinde açlan çeitli kurslara katlan terör maduru kadnlar, Haleplileri en iyi biz anlarz diyerek, onlar için kazak, pantolon, süveter, atk, hrka ve bere örüyor.

Sur HEM tarafndan ip yumaklar ve örgü ileri karlanan kadnlar, el emei, göz nuru ile ördükleri giyeceklerle Haleplilere destek oluyor.

- Halepteki çocuklar en iyi biz biliriz

Sur HEMde el ii kursuna giden Hatice Pamukçu, AA muhabirine yapt açklamada, geçen yl terör saldrlarndan dolay evlerini terk etmek zorunda kaldklarn anmsatarak, bu süreçte ciddi skntlar yaadklarn söyledi.

Kursiyerlerin neredeyse tamamnn terör maduru olduunu, evlerini bir ine dahi alamadan terk etmek zorunda kaldklarn anlatan Pamukçu, Geçen yl terör saldrsndan dolay evlerimizi terk etmek zorunda kaldk, madur olduk. u anda Haleplilerin yaad sknty biz de yaadk. O yüzden Haleplileri en iyi biz anlarz, Halepteki çocuklar en iyi biz biliriz. dedi.

Bir araya gelen kursiyerlerin Halepliler için ne yapabiliriz? diye düünmeye baladn ve böyle bir kampanyay balatma karar aldklarn aktaran Pamukçu, HEM desteiyle emeklerini ortaya koyduklarn bildirdi.

Pamukçu, 7den 70e Halep madurlarna yelek, bere, atk, süveter, hrka ve patikler ördük. Amacmz Haleplilerin bu k daha rahat geçirmelerini salamak. çorbada bizim de bir tuzumuz olsun istedik. diye konutu.

Ev kadnlarnn kampanyaya destek vermelerini isteyen Pamukçu, kampanyann tüm Diyarbakr ve Türkiyede dalga dalga yaylmasn istediini, Haleplilerin bu k biraz daha rahat geçirmesi için ev kadnlarnn bir patik, hrka, bere örebileceini sözlerine ekledi.

- En azndan srtlar, elleri, balar scak olsun

Kursiyerlerden Yazgül Gündüz de geçen yl k aylarnda evlerini terk etmek zorunda kaldklarnda büyük zorluklar yaadklarn anlatarak, Souktu, çocuklarmz üüyordu. Bir süre yatak, yorgan bulamadk. Birebir bu maduriyeti yaadmz için Haleplilerin ne durumda olduunu biliyoruz. Bu nedenle elimizden geleni yapmaya çalyoruz. eklinde konutu.

Haleplilere yardm konusunda u anda ellerinden bu kadarnn geldiini dile getiren Gündüz, örgüleri de HEM tarafndan kendilerine verilen yünlerle yaptklarn belirtti.

Halep için bir kazak da sen ör kampanyas ile yola çktk. Kadnlarn bize destek sunmasn istiyoruz. çocuklarmzn souktan donmasn istemiyoruz. En azndan srtlar, elleri, balar scak olsun. diyen Gündüz, kendisinin takm eklinde çocuk kaza, pantolonu, beresi ve atks ördüünü kaydetti.

- Bizim de çocuklarmz soukta üüdü

Pervin çiftsüren ise merkezde ald eitimle çocuklarna el ii ürünler yapmay örendiini söyledi.

Haleplilerin yaad durumu gördüklerinde terör maduru kadnlar olarak bir katk sunmak istedikleri için kampanyay balattklarn aktaran çiftsüren, öyle konutu:

Surdaki olaylardan dolay geçen yl bu vakitlerde biz de dardaydk. O zaman da kt, imdi de k, neler çektiklerini az da olsa biliyoruz. Bizim de çocuklarmz soukta üüdü, gidecek yerimiz yoktu, akrabalara sndk. Biz kadnlarn elinden örgü geliyor ve örmeye baladk. Klk kyafet ihtiyaçlarn karlamak istedik. Maddi imkanmz olmad için biz de emeimizi ortaya koyduk. Gönül isterdi ki daha güzel eyler yapalm.

- Buradaki yardmseverlik çok güzel

Halepi 3 yl önce terk ettikten sonra önce stanbula ardndan da Diyarbakra yerleen snmaclardan emse Hemo, kendilerine birçok konuda yardmc olunduunu, bu yardmlardan dolay minnet duyduunu ifade etti.

Daha önce kendisinin bir ey bilmediini fakat kurs sayesinde birçok ey örendiini anlatan Hemo, Halepte yaananlara tepki gösterdi.

Hemo, Halep böyle deildi, imdi hepsini yktlar, Allah onlara brakmayacak. Kadnlarn, Halepliler için böyle bir kampanya balattklarn duyduumda çok ama çok sevindim. Ben de burada örendiklerimle elimden geleni yapmaya çalyorum. Buradaki yardmseverlik çok güzel, Allah raz olsun. diye konutu.

- Buna kaytsz kalamazdk

Sur HEM Müdürü Mehmet Gülsever, geçen yl ilçede yaayan vatandalarn büyük bir bölümünün terör nedeniyle maduriyet yaadna iaret etti.

Merkez olarak hizmet verdikleri kesimin çounun terör madurlarndan olutuunu dile getiren Gülsever, Topluma tekrar kazandrma, kendilerini ifade edebilme veya daha yararl iler yapabilme noktasnda katkda bulunmaya çalyoruz. dedi.

Kursiyerlerinin Halep için örgü örme isteklerinin kendilerine iletildiini anlatan Gülsever, Kendileriyle yaptmz görümelerde terör olaylar nedeniyle bu maduriyeti en çok kendilerinin yaadn ve Halepi en iyi anlayabilecek kiiler olduklarn söylediler. çok önemli bir durutu. Biz de buna kaytsz kalamazdk. Bunu bir projeye dönütürmek için harekete geçtik. eklinde konutu.

- Farkndalk oluturmak için bu giriim önemli

Sur Kaymakaml ve lçe Milli Eitim Müdürlüünün katklaryla projeye dönütürdükleri kampanyaya maddi destek saladklarn söyleyen Gülsever, öyle devam etti:

Belki ürettikleri Halep madurlar için çok büyük bir ey deil ama farkndalk oluturma açsndan bu giriim çok önemli. Kampanyann ev kadnlarna bir örnek tekil edecei noktasnda umudum çok fazla. Yaklak 200 kursiyerimiz bu kampanyaya destek salad. Fikir esasen kendilerinden çkt. Biz sadece yardmc olduk. Fikrin kendilerinden çkm olmas bizim için çok deerliydi. Bu fikrin, toplumun dier katmanlarn da etkileyeceine ve bunu duyan, gören toplumun dier kesimlerinin de kampanyaya katk sunacana inancm tamdr.

Gülsever, kampanyaya katk sunmak isteyen kadnlarn, kendilerine getirecekleri ürünleri ilgili yerlere ulatrma konusunda yardmc olabileceklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git