Açlık grevleri sonlandırıldı!

Öcalan'a yönelik tecrid iddiasıyla girişilen açlık grevleri ile ölüm orucu eylemleri sona erdirildi. Öcalan'ın çağrısı üzerine eylem sona erdi.

Haberler 27.05.2019 - 01:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Asrn Hukuk Bürosu Avukat Newroz Uysal, mralda görütükleri Abdullah Öcalann hazrlad bir metinde, açlk grevlerine ilikin, Bata açlk grevi ve ölüm orucuna kendini yatrm arkadalar olmak üzere iki avukatmn yapaca geni açklamalar nda eyleminizin sona ermesini bekliyorum. Bana ilikin maksadnzn hasl olduunu da rahatlkla belirtip hepinize en derin sevgi ve teekkürlerimi sunuyorum. Asl bundan sonrasnda da bana yeterli younluk ve iradeyle elik etmenizi de özenle belirtiyor ve umuyorum. deerlendirmesine yer verildi.

HABER MERKEZ

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Ebakan ve Hakkari Milletvekili Leyla Güvenin, Abdullah Öcalana yönelik tecrid uyguland iddias üzerine 8 Kasmda balatt, daha sonra cezaevindeki tutuklularn katlmyla yaylan açlk grevleri ve ölüm oruçlar dün itibariyle sonlandrld. Eylem, Mralda tutuklu bulunan Abdullah Öcalann avukatlar araclyla verdii mesaj dorultusunda bitirildi.

HDP Milletvekili Tayip Temel, Leyla Güvenle balayan açlk grevleri ile 30 mahpusun ölüm orucu eyleminin, Öcalann talebi dorultusunda bittiini söyledi. Açklamann ardndan 200 gündür açlk grevinde olan Leyla Güven ile dier milletvekilleri Dersim Da, Tayip Temel ve Murat Sarsaçn hastaneye kaldrld.

ÖCALAN çARI YAPTI

Avukatlar araclyla açklama yapan Abdullah Öcalan, açlk grevleri ve ölüm oruçlarnn amacna ulatn belirterek, eylemin sona erdirilmesi çars yapt.

AVUKATLARIN AçIKLAMASI

Asrn Hukuk Bürosu avukatlar, Öcalanla yaptklar görüme ve sonrasndaki sürece ilikin dün stanbulda basn toplants düzenleyerek, müvekkillerinin imzal mektubunu kamuoyuna duyurdu.

Avukatlarn açklamas öyle:

7 MADDELK METN: mral ada cezaevinde, müvekkilimiz Sayn Öcalan ile 22 Mays tarihinde yeni bir avukat görümesi gerçekletirmi bulunuyoruz. Sayn Öcalan daha önce kamuoyuna paylam olduu metnin bir bütün olarak önemini bir kez daha vurgulad. 2 Mays tarihli ve dört müvekkilimizin birlikte kaleme ald yedi maddelik metnin tartlmasndan duyduu memnuniyeti ifade etti. Toplumsal uzla, demokratik siyaset, demokratik müzakere ve onurlu bar konularnn tartlmasnn Türkiyenin temel ihtiyac olduu görüündeydi.

2013 YAKLAIMI: Kendisinin de bu maddelerin Türkiye siyasetinin temel deerleri haline gelmesi açsndan üzerine düeni yapacan belirtti. 2013 yaklam ve duruunun Türkiyede yaratt ortam ve umudu herkesin bildiini ve bu mesajnn daha fazla tartlmas gerektiini ifade etti.

MÜZAKERE SÜREC DEL: Bu görümelerin yaptrlmasnn bir müzakere sürecinin varl anlamna gelmediini, önceki görümede olduu gibi yine hatrlatt. Mesajlarnn tüm demokrasi güçlerine, Türkiyenin her yelpazesindeki siyasi yaplarna ve devlete olduunu söyledi. Bu tutumuna kar Tüm çevrelerden nasl bir karlk verileceini 30-40 gün sonra anlarz diyerek u anda hiçbir çevrenin tutumu için herhangi bir yorum yapmadna tanklk ettik.

HAKLAR ANAYASAL GÜVENCEYE ALINMALI: 6 Maysta kamuoyuna sunduumuz yedi maddelik mesajda önemli bir konu da Rojava, Kuzey Suriye, SDG ve Suriyede sorunlarn çözümünün nasl olmas gerektii maddesiydi. Bu konuda düüncelerini tekrarlad. mkan olursa Suriyenin bütünlüü içinde Kürt sorunu dahil Suriyenin tüm sorunlar konusunda pozitif rol oynayacan söyledi. Kendi düüncelerinin ve çözüm önerilerinin Suriyenin sorunlarn çözeceini, Kürtlerin ve dier topluluklarn temel haklarnn anayasal güvenceye alnmasnn zorunluluunu da özellikle vurgulad. Bu tartmalarn daha derin, tarihi sonuçlara yol açacak ekilde yürütülmesi, günlük, dar siyasi gündemlere sktrlmamas temel ihtiyaç durumundadr. Bu minvalde Türkiye ve Ortadounun tarihsel ve derin sorunlar olduunu, Sayn Öcalann da bu sorunlarn akli, politik ve kültürel yaklamlarla çözülebileceini belirttiini hatrlatmak isteriz.

TECRT BARI KLMN ZEDELYOR: mral tecridi hukuken ciddi bir problem olduu gibi siyaseten de Türkiyenin bar iklimini zedeleyen bir olgudur. Sayn Öcalann politik bir özne olarak rolünü ksmen dahi olsa oynayabildii zamanlar ise köklü sorunlara çözüm önerilerini sunabildii dönemler olarak ülke iklimine olumlu tesirde bulunduu deneyimlenmitir. Sayn Öcalan üzerindeki tecridin arlat son dört ylda Türkiyede ve bölgede sava, kaos ve krizlerin derinlemesiyle birlikte tüm toplumsal kesimlere karamsarlk hakim olmutur. Buna karn yirmi gün içerisinde sadece iki defa görülerini snrl bir ekilde paylama imkan bulmu olmas dahi derinleen sorunlara dönük farkl ve yeni bir perspektifin gelitirilebileceinin umudunu büyütmütür.

DEMOKRATK KAMUOYU SORUMLULUK ÜSTLENMEL: Bizler de bu görümelerde, Sayn Öcalann onurlu bar temelinde sorunlarn demokratik müzakere yöntemi ile çözülmesi yönündeki pozisyonunu koruduunu, gelecek açsndan umutlu olduunu ve kendine güvendiini açkça gördük. Bu vesile ile mral cezaevinde uzun yllardr sergilenen gayri hukuki tutumun bir bütün olarak almas için demokratik kamuoyunun sorumluluk üstlenmesi ve sürecin takipçisi olmas gerekliliine olan inancmz belirtiyoruz. Yasal haklarn tesisinin hiçbir tartma ve ayrmcla yer vermeksizin salanmas konusunda gerek yönetsel gerekse de yargsal mercilerin sorumluluklarn yerine getirmeleri hukukun gerei olduu kadar ahlaki bir sorumluluktur.

ANNELERN TUTUMU çOK ÖNEML: Görüme içeriinde birçok konu tartlm olsa da temel gündem maddesi kritik bir aamaya gelen açlk grevleri ve ölüm oruçlar olmutur. Bu görümede Sayn Öcalan eylemcilerin iradesi ve fedakrl konusunda teekkürlerini ifade ederek, bu tutumu onurlu bir duru olarak deerlendirmitir. Ayn zamanda annelerin tutumunu da çok önemli bulmu, yüksek deer atfetmitir. Bu vesileyle kendisinin annelere özel selamlarn iletiyoruz.

ISRARLI VURGU: Sayn Öcalan görüme esnasnda açlk grevleri ve ölüm oruçlarnn amacna ulatn, artk sonlandrlmas gerektii yönündeki çarsn srarla vurgulad. Bu çardan sonra grevcilerin eylemi brakacana inanyoruz. Esas olann demokratik siyasal mücadele kültürü olduunu, grevcilerin bedenen, ruhen ve zihnen salkl olmalarnn her eyden önemli olduunu ifade etti. Açlk grevleri konusunda Gandiyi örnek vererek, Gandinin açlk grevini toplumsal mücadeleyle anlaml kldn ifade etti. Bu balamda Öcalan açlk grevi ve ölüm orucu eylemcilerine hitaben bir mektup kaleme almtr. Bu mektubun kendileriyle paylalmasn talep etmitir. Görüme sonrasnda tarafmza ulatrlan, Sayn Öcalann açlk grevi ve ölüm orucu eylemcilerine hitaben kendi el yazs ve imzasnn olduu mektubunu bata eylemciler olmak üzere kamuoyunun takdirine sunarz.

HDP DYARBAKIR L BAKANLII

Öcalann, avukatlar ve ailesiyle görütürülmedii iddiasyla Diyarbakrda tutuklu olduu E Tipi Cezaevinde 8 Kasm 2018de açlk grevine balayan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) E Genel Bakan ve HDP Hakki Milletvekili Leyla Güven, 25 Ocakta salk sorunlar nedeniyle tahliye edildi. Eylemine Diyarbakr Balardaki evinde de devam eden Güvene, HDPnin Van milletvekilleri Murat Sarsaç ve Tayip Temel ile Diyarbakr milletvekili Dersim Da da Mart 2019dan itibaren açlk grevine balayarak destek verdi. Öcalann, 22 Maysta görütüü avukatlar araclyla çarda bulunmasnn ardndan bugün HDP il binasnda basn toplants düzenleyen milletvekilleri, açlk grevlerini sonlandrma karar aldklarn açklad. Basn toplantsna katlan milletvekilleri Murat Sarsaç, Tayip Temel ve Dersim Da ile evinde bulunan Leyla Güven, açlk grevlerini bitirme kararnn ardndan ambulanslarla kentteki özel hastaneye kaldrld.

200 günlük açlk grevini sonlandran Leyla Güven hastaneye götürülürken yapt açklamada, Bu eylemin birinci gününden bugüne kadar ilgi gösteren herkese, katk sunan herkese çok teekkür ediyorum dedi.

CEZAEVNDEK TUTUKLULAR

Diyarbakr D Tipi Kapal Cezaevinde ölüm orucunda olan Ahmet Topkaya, Ferhat Turgay, Abdulhalik Kaplan, Enver Dönmez ve Ergin Akhan ile açlk grevindeki Sercan Gümü, Nimetullah Günklç, Rdvan Kaya, Hayati Özman ve Cüneyt Aslan aratrma hastanesine askerler eliinde getirildii srada çekilen görüntülerde, tutuklu yaknlarnn sloganlar att görülüyor.

Ana Sayfaya Git