Adana'da yangın faciasında gözaltı sayısı artıyor

Adana Aladağ'da ortaöğretim öğrencilerinin kaldığı kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 10 öğrenci, 1 küçük çocuk ile 1 eğitmen yaşamını yitirdi, 24 öğrenci yaralandı. Hayatını kaybeden bazı çocukların cenazeleri birbirlerine sarılı halde bulundu.

Haberler 01.12.2016 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Belediye Bakan Yangn merdiveninin kaps içeriden kilitliymi. çocuklar çkmay baaramam demiti. çocuklarn cansz bedenleri yangn merdiveninin yannda bulunmutu. Babakan Yardmcs Veysi Kaynak ise savcln ve ekiplerin yangn merdiveninin kilidinin olmad bilgisini verdiini söyledi. Kaynak, yurdun en son Haziran 2016da denetlendiini belirtti. Faciayla ilgili gözalt karar bulunanlarn says 14e yükseldi. Yurt müdürü ve dernek yöneticileri de listede.

HABER MERKEZ

Adanann Alada ilçesinde bulunan Tahsil çandaki Talebelere Yardm Dernei Orta Öretim Kz Örenci Yurdunda dün akam 19.30 sralarnda yangn çkt. Alevler ksa sürede içi ahap, zemini hal kapl iki katl binay sard. Yangna itfaiyeyle birlikte orman koruma ekipleri de müdahale etti. Pencereden atlayan ve dumandan etkilenen 24 örenci hastanelere kaldrld. Üç saatlik mücadelenin ardndan yangn söndürüldüünde içeri giren itfaiyeciler 10 örenci, 1 küçük çocuk ve 1 eitmenin cesedini buldu. Ortaöretim örencilerinin kald yurtta, alt kattaki örencilerin kurtulduu, üst katlara çkanlarn hayatn kaybettii anlald. Yangnda Yurt Müdürü Cumali Gençin 4 yandaki kz Sare Betül Gençin de hayatn kaybettii örenildi. Baz örencilerin cenazeleri birbirlerine sarld halde bulundu. Yangnn trafodaki elektrik kontandan çkt deerlendiriliyor. Yangnla ilgili RTÜK tarafndan yayn yasa getirildi.

14 K çN GÖZALTI KARARI çIKTI

Kozan Cumhuriyet Basavcl tarafndan haklarnda gözalt karar verilen yurt görevlileri Gülsüm çelik ile Sümeyye Tanrverinin Adana Numune Eitim ve Aratrma Hastanesindeki tedavileri tamamland. Yurtta kalan ve dumandan etkilenen 2 kadn görevli taburcu edildikten sonra polis tarafndan gözaltna alnd. Gülsüm çelik ile Sümeyye Tanrveri, polis eliinde ifadelerinin alnmas için Aladaa ilçesine götürüldü. Soruturmada Yurt Müdürü Cumali Genç de gözaltnda.

Kozan Cumhuriyet Basavclndan 14 kii hakknda gözalt karar verildii bildirildi. Basavclktan yaplan yazl açklamada, Sinanpaa Mahallesindeki özel kz örenci yurdunda çkan yangnla ilgili soruturmann sürdüü belirtildi. Yangnda 12 kiinin öldüü, 24 kiinin yaraland hatrlatlan açklamada, Herkesi derin bir üzüntüye boan elim olayla ilgili olarak ivedilikle balatlan soruturma kapsamnda, yangna ilikin herhangi bir ihmalin bulunup bulunmad, varsa bu kiilerin tespiti ve üphelilerin adalet karsna çkarlmalar amacyla 3 cumhuriyet savcs görevlendirilmitir. ifadelerine yer verildi.

YURT GÖREVLLER, DERNEK YÖNETCLER...

Açklamada, cumhuriyet savclar eliinde teknik bilirkiilerin yangnn meydana geldii özel örenci yurdunda incelemelerde bulunulduu aktarlarak, Adana Emniyet Müdürlüü ve Kozan lçe Emniyet Müdürlüü olay yeri inceleme ekipleri ile Adana Büyükehir Belediyesi itfaiye görevlilerince delil tespitine yönelik çalmalar devam etmektedir. Soruturma kapsamnda, örenci yurdundaki görevliler ve yurdun bal bulunduu dernek yöneticileri olmak üzere toplam 14 kii hakknda gözalt karar verilmi olup, yangna ilikin ihmali olan fail ya da faillerin ortaya çkarlmasna yönelik soruturma çok yönlü olarak devam ediyor. denildi.

Son dakika haberi: Adanada yangn faciasnda gözalt says artyor

7 KNN TEHS YAPILDI

Öte yandan ölenlerle ilgili yaplan otopsi çalmas ise devam ediyor, 7sinin tehisi yapld, 5 kii için DNA sonucu bekleniyor. Eitmen Fatma Canatann cenazesinin Mersinin çamlyayla lçesinde topraa verilecei bildirildi.

YANGIN MERDVENNN KAPISI KLTL MYD?

Adana Büyükehir Belediye Bakan Hüseyin Sözlü, dün akam faciada yangn merdiveninin kapsnn kilitli olduu bilgisini paylamt. Bugün Babakan Yardmcs Veysi Kaynak, faciayla ilgili son gelimeleri paylat. Kaynak, Yangn merdiveni kaps kilitli miydi? sorusu üzerine Biz 03.30da oradaydk. Orada bize hem Alada savcmz hem olay yeri inceleme ekiplerinin verdii ilk bilgi, kilitli deil, kilidin hiç olmad eklindeydi. Hatta öyle bir örnek verdi, olay yeri inceleme ekiplerimiz, genellikle bu hadiselerde yangn çk kaplar kilitli olur ama tesadüfen kilitli deil dediler. Yangn çk kapsnn orada bir tül perde var. Bu perde de salam bir vaziyette duruyor. Bunlar bizim ilk bilgilerimiz, ilk tespitlerimiz. Bundan sonra bu ayrntlar tabii ki olayn yargsal görevi olan Kozan ve Alada savclklarmz bu incelemeleri yapacaktr. Zannediyorum bugün öleden sonra bilirkii incelemesinin ardndan tahkikat biraz daha hzlandrlacaktr. Ama tekrar ediyorum yangn kapsyla ilgili gece bize verilen bilgi kilitli olmad eklindedir diye konutu.

SON DENETLEME HAZRANDA

Kaynak, Yurdun en son denetlenmesi haziran aynda. Bina ruhsatl bir binadr MEBin ayrca çalma izni verdii bir binadr diye konutu.

BABANIN EVLAT ACISI

Aladadaki yurt yangnnda yaamn yitiren 12 yandaki Cennet Karatan babas Mehmet Karata, çocuunun bu yl ilk kez yurda baladn belirterek Buras ilçenin tek kz yurdu. Baka seçeneimiz de yoktu dedi. Aladadaki Sinanpaa Ortaokulunda okuyan, ailesi ilçe merkezine 1.5 saat uzaktaki bir köyde yaayan Cennet Karata, ilkokulu 4. snfa kadar köyünde okumu, geçen hafta da TEOG snavlar tatili nedeniyle 3 gününü ailesi ile geçirmiti.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Adana Aladada 12 kiinin ölümüne yol açan kz yurdu yangnnda cevap bekleyen sorular bulunuyor.

* Yangn saat kaçta çkt, itfaiyeye ilk bilgi kim tarafndan saat kaçta verildi? Orman daresi ve Belediye itfaiyeleri saat kaçta intikal etti? tfaiye iddia edildii gibi 1.5 dakikada intikal ettiyse atlayan örenciler için branda açld m?

* Büyükehir Belediye Bakan Hüseyin Sözlü, yangn merdiveni kapsnn kilitli olduunu söylemiti. Spekülasyonlar saatlerce sürdüü halde yetkililer neden kilitli olmad açklamasn 12 saat geciktirerek açklad?

* Özel yurtlar yönetmelii 25. maddesinde öngörülen nöbetçi yönetici o anda binada var myd?

* Ayn yönetmeliin öngördüü ylda 2 kez mülki amirlik denetimlerinden biri Haziranda yaplm. 2016nn bitmesine bir ay kald halde ikinci denetim neden gecikti?

* Yurtta yangn tüpü var myd? çou küçük yataki çocuklara yangn tüpü eitimi verildi mi, kullanabildiler mi?

* Yurt sahibi dernein yöneticileri neden ortaya çkmyor?

* Yurt binasnda elektrik sayac çalmas ehliyetli bir firma tarafndan m, ne zaman yapld?

Ana Sayfaya Git