Afrika göçü başladı

Yaz mevsimi boyunca Van Gölü havzasındaki sulak alanları mesken tutarak doğa severlere eşsiz görsel şölen sunan flamingolar, havaların soğumasıyla sıcak bölgelere göç ediyor

Haberler 26.10.2019 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüzlerce ku türüne ev sahiplii yapan Van Gölü havzasn yaz mevsimi boyunca mesken tutan flamingolarn, havalarn soumasyla Afrikaya göçü balad.

ri gövdeleri, zarif boyunlar ve uzun bacaklaryla Van Gölünün maviliklerinde esiz görsel ölen sunan flamingolar, bölgede turizmin gelimesine de katk salyor.

Van Gölü havzasnn en önemli sulak alanlarndan olan Erci ilçesinin çelebiba, Kasmba ve Gölaz kylarnda iki aydan bu yana konaklayan yüzlerce flamingo, yöre halknn yan sra kente gelen doasever ve fotoraf sanatçlar tarafndan ilgiyle izleniyor.

Yaz boyunca zengin biyoçeitlilie sahip havzada beslenen, burada yavrularn büyüten flamingolar, kn balamasyla Afrika ülkelerine doru yolcua çkyor.

Yüzlerce flamingonun konaklad çelebiba bölgesine gelen fotoraf sanatçlar da Van Gölünün misafirlerini en doal halleriyle fotoraf karelerine yanstabilmek için çaba gösteriyor.

- Van Gölü havzasnda dinleniyorlar

Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adzel, 234 ku türüne ev sahiplii yapan Van Gölü havzasnn flamingolarn da önemli beslenme alanlarndan biri olduunu söyledi.

Flamingolarn göçünün kasm ay sonuna kadar tamamlanacan belirten Adzel, öyle devam etti:

Flamingolar, Van Gölü havzas için transit bir tür. Bir noktadan baka bir noktaya giderken Van Gölü havzasna gelir. Burada birkaç ay kaldktan sonra göçe balar. Bu yl özellikle çelebibanda flamingolarn saysnn çok arttn biliyoruz. Van Gölü havzasnda birkaç noktada flamingolar gözlemleyebiliyoruz. çelebiba bölgesi en önemli konaklama alanlarndan biri. lkbaharn balamasyla bu havzaya, sonra da Urmiye ve Hazar Göllerine giden flamingolar, dönüte de Van Gölü havzasnda bir süre dinlendikten sonra Afrikaya yolculua çkarlar.

- Fotoraf sanatçlarnn gözde mekan

Evrensel Fotorafçlar Dernei Bakan Yardmcs Arif Tademir de Van Gölü sahillerinde esiz manzarann fotoraflarn çekmek için etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Van ve çevre illerin yan sra Türkiyenin birçok ilinden fotoraf sanatçlarn ilçede arladklarn dile getiren Tademir, Bölgede her dönem farkl güzellikleri fotoraflyoruz. Haziran aynda balk göçü balyor. Bu günlerde de flamingolarn görsel öleni yaanyor. Arkadalarmzla bu güzellikleri ölümsüzletirmeye çalyoruz. Birçok güzellik bir arada olduu için fotoraf sanatçlar bölgeye ilgi gösteriyor. Biz de onlar arlayarak ilimizin tantmn yapyoruz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git