Ağrı Dağı'nda "Koca engerek" görüntülendi!

Dünyanın en zehirli yılanları arasında yer alan "Koca engerek", Ağrı Dağı bölgesinde Anadolu Ajansı ekibi tarafından görüntülendi.

Haberler 05.12.2016 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Haber çalmas için Ar Danda bulunan AA ekibi, Koca engerek ylanyla karlat. AA ekibi, boyu yaklak bir metre olan ylan görüntüledi.

Türkiyede genellikle Dou Karadeniz, Dou Akdeniz, Güneydou Anadolu ve Dou Anadoluda yaayan Koca engerek ylannn Dou Anadoluda yaayan türü, çekilen fotoraf ve görüntüler sayesinde Idr Doa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüü envanterine girdi.

Konuyla ilgili bilgi veren Orman ve Su leri l Müdürü Mete Türkolu, Koca engerein ilk olarak Kbrsta, daha sonra farkl aratrmaclar tarafndan dünyann farkl bölgelerinde tespit edildiini, Dou Anadolunun kuzey bölgesinde yaayan türünün ilk kez görüntülendiini söyledi.

Koca engerein neslinin az olmas nedeniyle doada karlamann pek mümkün olmadn belirten Türkolu, Bu ylan en son 1992 ylnda rann Güney bölgesinde, Türkiye snrlarna yakn bir alanda görülmütür. Bugüne kadar bize tespitte bulunmamz adna herhangi bir resmi görsel gelmemitir. Gelen bu görsellerle 2016 ylnda Koca engerei envanterimize geçtik. dedi.

BU YILANIN KAçAKçILII YAPILIYOR

Türkolu, tad zehir bakmndan Koca engerein dünyann en tehlikeli ylanlar arasnda yer aldn, zehrinin kullanlmas için yaadklar doal ortamlarndan koparldklarn söyledi.

Koca engerein neslinin tehlike altnda olduunu anlatan Türkolu, öyle konutu:

Kafkas engereinin alt türü. Oldukça zehirli bir ylan. Bunlardan ylan srmalarna kar serum elde edilmekte. Bakanlmz tarafndan merkez av komisyonu kararlarnda koruma altna alnan türler arasnda yer almtr. Bu ylan, Avrupann birçok bölgesinde görülmüyor, özellikle baz yabanclar gelip bu bölgelerden bu ylanlar götürüp laboratuvar ortamnda üretip zehirlerinden elde ettikleri serum ve alar ilaç piyasasnda sata sunuyorlar.

ARAS HAVZASI

Barndrd bitki örtüsü ve sahip olduu mikroklima iklim özellii nedeniyle Aras Havzas bir çok canlya ev sahiplii yapyor.

Özellikle henüz yerleim gerçeklemeyen bölgelerde yrtc ve sürüngen hayvanlarn farkl türlerine rastlamak mümkün.

Ana Sayfaya Git