Ahlat'ta 883 yıllık kitabe bulundu

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Eski Ahlat Şehrinde yürütülen kazı çalışmaları sırasında Ahlatşahlar dönemine ait 883 yıllık kitabe ile 5 bin.

Haberler 03.08.2019 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin Ahlat ilçesindeki Eski Ahlat ehri ç Kalesinde yaplan kazlarda Ahlatahlar dönemine ait 883 yllk kitabe ile 5 bin yllk seramikler bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlnn izniyle Eski Ahlat ehrindeki kaya bloklarnn üzerine kurulu kalede kaz çalmas balatld.

Ahlat Müze Müdürlüü bakanlnda doktora, yüksek lisans ve lisans örencilerinden oluan 20 kiilik ekiple kalede yaplan yüzey aratrmalarnda tespit edilen ilk bulgular, bölgenin tarihi konusunda önemli bilgilerin elde edilmesini salad.

Temmuz aynda balayan yüzey aratrmalar srasnda bulunan kitabe ile kalenin Ahlatahlar döneminde ina edilerek günümüze kadar ulat belirlendi.

Ahlatta 883 yllk kitabe bulundu

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bakan ve Eski Ahlat ehri Kazlar Bilimsel Koordinatörü Dr. Öretim Üyesi Mehmet Kulaz, iç kale kazsna balamadan önce belgelemek ve bilgi edinmek amacyla yüzey aratrmas yaptklarn söyledi.

Bu çalma srasnda kalenin Kuzeydou cephesindeki surlarda 883 yllk bir kitabe tespit ettiklerini anlatan Kulaz, u bilgileri verdi:

Kitabede, Sökmen Bin brahim Bin Sökmen ismi, Hicri 530 Miladi 1136 tarihi okunmaktadr. Ahlatahlar döneminin ikinci yöneticisi 2. Sökmen (Sökmen Bin brahim) dönemini gösteriyor. Bu da günümüze gelebilen iç kale kalntlarnn büyük oranda Ahlatahlar döneminden kaldn gösteriyor. Kaynaklarda, 640l yllarda slam ordularnn Ahlat kuatmas srasnda bir kalenin varlndan söz ediliyor. slam ordular elçilerinin, Ahlat Kalesine Bab- Rum (Bab- Bitlisi) kapsndan alndklar yazyor. Bu da 640 ylnda burada bir kalenin bulunduunu ortaya koyuyor.

Sonraki dönemlerde kalede büyük tahribatn yaandn aktaran Kulaz, kaznn ilerleyen bölümlerinde tahribatn nedenlerini tespit edebileceklerini belirtti.

- Burann 5 bin yl önce yerleime sahne olduunu görüyoruz

Kalede, Karaz kültüründen, tunç ve erken demir çalar ile Urartu ve Ortaça dönemine ait seramikler bulduklarn ifade eden Kulaz, unlar kaydetti:

Elde ettiimiz bilgiler burann günümüzden 5 bin yl öncesine kadar yerleime sahne olduunu gösteriyor. Ahlat tarihinde yeni verilerin elde edilmesi açsndan burann önemli bir yerleim olduunu düünüyoruz. Kalenin çevresinde, surlarn dibinde, yüzeyde ve kaz esnasnda toprak içinde çeitli dönemlere ait seramikler bulduk. Srl ve srsz seramiklerin tamamn iç kaleden elde ettik. Bunlar Karaz kültüründen yani milattan önce 3 binden balayarak günümüze gelen süreci kapsyor. Ortaça öncesi döneme ait seramiklerin tamam srsz. Ortaça dönemine ait seramiklerin içerisinde ise hem srl hem de srsz seramikler var.

Ana Sayfaya Git