Ahlat'taki İslam mezarlığında restorasyon çalışması

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dünya mirası geçici listesinde yer alan tarihi Selçuklu Meydan Mezarlığında kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları başladı.

Haberler 16.06.2017 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Boylar 4,5 metreye varan, üzerindeki yaz ve ekillerle her biri sanat eseri özellii tayan mezar talarndaki çalmalar, Van Yüzüncü Yl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Bakan Prof. Dr. Recai Karahan bakanlnda yürütülüyor.

- Mezarlk açk hava müzesi niteliinde

Karahan, yapt açklamada, bu yl youn olarak tahrip olmu mezar talar üzerinde çalacaklarn söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlnn izniyle resmi olarak restorasyon, konservasyon ve çevre düzenlemesi çalmalarna baladklarn ifade eden Karahan, öyle konutu:

Bu yl tahrip olan talara younlaacaz. Ancak genel olarak mezarln tamam üzerinde çalmalarmz yürüteceiz. Eik olan talarn bir çounu düzelttik. u anda yere yklm 125 mezar ta var. Bunlar ödenek ve zamanmz elverdii sürede ayaa kaldrmaya çalacaz. Yine mezarlk alannda projelendirme ve çizim çalmalarmz var. Talarn üzerindeki yazlarn okunmas ve temizlik çalmalar devam ediyor. Mezarlk açk hava müzesi niteliinde. Bu sebeple her türlü önemi gösteriyoruz.

Ana Sayfaya Git