Ahmed Arifsiz 30 yıl: Bir sevdadır onun için yaşamak

Sürgünlere, işkencelere rağmen, derdini, sözünü şiirleriyle anlatan Ahmed Arifsiz 30 yıl geçti. Arif’i anan şair Hicri İzgören, “Onun şiiri zulasında sevdasıyla volta atmaktadır hala namus bildiği yolda. Bir sevdadır onun için yaşamak” dedi.

Haberler 03.06.2021 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çann muhalifleri olanlar, direniin, acnn, hakszln, hasretin, akn sesi olur. Tam da bu nedenle Ve ben airim. Namus içisiyim, yani yürek içisi der Ahmed Arif. Gerçek ad Ahmed Hamdi Önal olan Ahmed Arif, 23 Nisan 1927 ylnda, Diyarbakrn Hançepek semtindeki Yac sokakta bulunan 7 Nolu evde dünyaya geldi. Annesi Kürt, babas ise Kerküklü olan Arif, henüz 2 yandayken annesini doum esnasnda kaybetti ve annesiz büyüdü.

KENCELER, SÜRGÜNLER

Arifin, iirle olan hikyesi lise yllarnda balad. Politik tavrn iirlerine de ileyen Arif, üniversite eitimi için, Ankara Üniversitesi, Dil Tarih Corafya Fakültesinde Felsefe Bölümüne giri yapt, maddi zorluklar nedeniyle okurken de çalt. Fakat henüz üniversite birinci snftayken yazd 33 Kurun iiri sebebiyle gözaltna alnd. Bir kaç yl sonra tekrar gözaltna alnan Arif, Ankaradan stanbula götürüldü ve tabutluk diye adlandrlan mehur Sarsanyan Handa ar ikence gördü. Handa 9 numaral hücreye kapatlan Arif, 128 gün bu hücrede kald ve çktktan sonra ise Harbiye Cezaevine girdi.

Cezaevinden çktktan sonra Yozgata sürgüne gönderilen Arif, bin bir yazmalar sonucunda sürgünü Diyarbakra alnd. Politik tavr ve akabinde gelien cezaevi süreci nedeniyle Felsefe eitimini tamamlayamayan Arif, Ankaradaki gazete ve dergilerin teknik ileriyle ilgilendi. Gazetecilikten emekli oldu.

DCLE KIYISINDA ÖLMEK STERM

Ben buralarda, bu hastanelerde, bu topraklarda deil, gene oralarda, Dicle kysnda bir çadrda ölmek isterim. O kadar güzel at yakar ki o kadnlar. Hiçbir müzik o kadar dokunakl olmaz diyen Arif, 64 yanda iken Ankarada yalnz yaad evinde 2 Haziran 1991 tarihinde geçirdii kalp krizi sonucu yaamn yitirdi.

UMUTSUZLUK AYIPTIR

Bir röportajnda kendisine sorulan umutsuzlua dümemeyi nasl baaryorsunuz? sorusuna Arif, Cellat elinde, ikencede, ölüme bir soluk kalmken bile. Yalnz yasak deil ayptr da. çünkü devrimcinin kendisi, insanln yarn ve umududur cevabn verir. Sadece 28 yana kadar iir yazan Arif, asrlk bir edebi miras brakarak, iirleri en çok bestelenen airler arasndaki yerini de ald.

DODUU EV YIKILDI

Yaarken ikencelere maruz kalan Arife, yönelik saldrlar yaamn yitirdikten sonra da devam etti. airin Diyarbakrn tarihi Sur ilçesi Hançepek Mahallesindeki evi sokaa çkma yasaklar srasnda ciddi bir ekilde tahrip edildi ve ykld. ktidar, yaarken bask altna ald sanat emekçilerini yaamn yitirdikten sonra da rahat brakmad. Arifin evinin olduu mahalledeki yasak ve ykm devam ediyor.

BOYUN EMEYEN ÖZNELER VARDIR

air Hicri zgören, Arifin ölüm yl dönümüne ilikin unlar söyledi: Onun iiri zulasnda sevdasyla volta atmaktadr hala namus bildii yolda. Bir ku tüyü hafifliinde, ölümsüz bir iir deryas. Dört yön, on alt rüzgar, yedi iklim, be ktad Ahmed Arifte mahpushane imgesi mahpusluun tüm hallerini kapsayan bir imgedir. Ondaki ben, yani çile çeken, direnen özne sadece birinci tekil ahsla snrl kalmayan bir tikelliktir. Eyleyen özne, sene, ona, size ve onlara uzanabilen bir zenginliktedir. Tel örgüler, duvarlar, demir parmaklklar bu düsellie vz gelir; Arif iirindeki özne, bildik anlamda savaan, kurun atan, klç sallayan bir özne deil, daha çok bask altna alnm, hapsedilmi, haklar ve özgürlükleri kstlanm bir mazlumdur. Ama bu teslim olmay asla düünmeyen, boyun emeyen ve direnen bir öznedir .

BEYN VE YÜREK BR OLMUTUR

Arifin Uy Havar iirine atfta bulunan zgören, Lirizmin doruundadr, tek bir dize bile kekelemeden, anlatm sknts çekmeden. Bilinçlidir. Yaraldr ve yaras derindedir ama hesap ve umut dalarlad ...Ve sen daha demincek,/Yllar da geçse demincek,/Bçklanm dal gibi ayr dütüüm,/Ömrümün sebebi, ustam, sevgilim,/Yaran derine gitmi,/Fitil tutmaz, bilirim./Ama hesap dalarladr,/Umut, dalarla... Beyin ve yürek bir olmutur. En acl, en hüzünlü ama en umutludur. Onur bu duyarln nirengisidir ifadelerini kulland.

TAIR DALARIN ÖFKESN

zgören, Cemal Süreyann Arif için söylediklerine deinerek, Yaralyken de arkadalar için tarih özeti çkaran, buna felsefe ve inanç katmay ihmal etmeyen bir gerillann iiridir. Bir sevdadr onun için yaamak. Bütün korkulardan uzak, zindanda olsa bile asla yalnz kalmamak. Sevda terk etmez Onu, ufku iyi bellemi, yüzünde bir ark çban gibi tar dalarn öfkesini. Kaç cehennem eritti yastnda, kaç yol alamakl olmutur geceleri. Sakls gayrs yok ayan beyandr. Hilafsz, üryan, krgn, kederli... Yarnn çocuklar için, her birinin ayvatüyü çilleri için. Canl, elvan, gürül gürül... Da doruklarnda güne emmi kar tanesi, atn yelesi suyun ezgisi, topran ritmi, mor salkmn gün bitimi... Nasl anlatsam, vurgun ve bela, rüzgarda asi. Yiitlik inkar gelinmez, koydu postasn, gördü restini. Ol hikayet böyledir çünkü. Ansna saygyla dedi.

Ana Sayfaya Git