Ahmet Türk: Herkesin yeniden düşünmeye ihtiyacı var

CEZAEVİNDEN sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen Mardin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Türk, "Herkesin yeniden düşünmeye ihtiyacı var. Biz de eksik ve yanlışlarımızı ortaya koymalıyız. Ama devlet de gerçekten kucaklayıcı bir anlayışı, ciddi bir şekilde ortaya koymalıdır" dedi.

Haberler 06.02.2017 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elaz Cezaevinden cuma akam tahliye edilen Ahmet Türk, Mardinin ve Kzltepenin Kasr Koncadaki evi ziyaretçi aknna urad. Ahmet Türk, tutuklu bulunduu sürede cezaevinde kötü muameleyle karlamadn, hastaneye gidi gelilerde kendisine askerlerin nazik davrandn ve hatta onlarla kaçma konusunda akalatn söyledi. Ahmet Türk, gözaltna alnma sürecinde CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykaln kendisi için Mardine gelii, MHP Genel Bakan Devlet Bahçelinin kendisi ile ilgili açklamalarnn, Türkiyenin gelecei ile ilgili önemli mesajlar verdiini söyledi. Ahmet Türkün, yapt açklamalar özetle öyle:

* TUTUKLANACAIMI TAHMN EDYORDUM:

Arkadalarmzn, benim gözaltna alnmayacama ilikin düünceleri vard. Ama ben tam tersini düünüyordum. Selahattin Demirta gibi çok sayda kiiyi aldlar, bunu bizi sindirmek için yaptlar. Bundan dolay gözaltna alnacam tahmin ediyordum.

* BAYKALA TEEKKÜR:

Ben mahkemedeyken Deniz beyin (Baykal) geldiini avukatlar söyledi bana. Ailemi ziyaret edip, savcla gelmiti. Fakat o ortamda görüme imkanmz olmad. Kendilerine çok teekkür ediyorum. Tutuklandktan sonra, sadan sola kadar, her insan büyük bir duyarllk gösterdi. deolojik bir tartmaya girmeden. Türkiyedeki en sac, en solcu vicdan sahibi herkes tutuklanmama kar tepkilerini ortaya koydular. Tahliye edilmem konusunda kamuoyunda youn bir bask olutu. Bu konuda emei olan herkese teekkürlerimi iletiyorum.

* DEVLET BAHçELYE TEEKKÜR EDERM: Sayn Bahçeli, vicdani bir sorumluluu yerine getirdi. Bir parti hesab yapmadan, vicdani sorumluluu yerine getirdi. Kendisine teekkür etmek istiyorum. mkanm olursa kendisini ziyaret edeceiz. Akademisyenler de ayn tepkiyi gösterdi. Sonuç olarak, bir bütün olarak unu gördük, biz biraz daha demokrasiyi insan haklarn, hukuku, ortak yaam biraz daha ciddi bir ekilde ele alrsak, inanyorum ki her taraftan da destek gelir, sorunlar da çözmü oluruz.

* TÜRKYENN NORMALLEMES çN: Tabii bir ahsn braklmas meseleyi çözmüyor. Genel Bakanlarmz, belediye bakanlarmz, hemen hemen bütün yöneticilerimiz içerde. Türkiyenin normallemesi, yeni bir dönemin balamas için sorunlarn barçl yöntemlerle çözüm için umut ediyoruz. 12 Eylül sürecini yaadm, 1994 yllar yaadm. Sonuç olarak diyalogdan baka bir seçenek yok. Umut ediyorum ki ksa bir süre içinde ortak bir akl ortaya çkar, silahlar tamamyla Türkiyenin gündeminde çkar. Bar içerisinde bu toplumda gelien öfkeyi ortadan kaldrm oluruz. Halklar arasnda bir sorun yok. Yürütülen yanl siyasetler, halklarn arasnda bir öfkenin bir gerginliin büyümesine neden olmu. Ama biz gerçekten tüm halkmz kucaklayacak, özgürlükleri esas alacak, demokrasiyi esas alacak bir yaklam ortaya koyabilirsek, bu yaadmz olumsuzluklar ortadan kalkar. çünkü biliyoruz, silah ve çatma asla sorunu çözmüyor. Ne olursa olsun, bedeli çok ar olmu olabilir, Türk, Kürt ve Arap halk için, sonuçta oturup ortak bir formül bulma dnda baka bir seçenek yok.

* ASKERLER NAZK DAVRANDI, AKALATIK: Beni mahkemeye de hastaneye de götürdüler. Tabi hastaneye giderken, askerler çok nazik davrandlar. Hastaneye giderken kelepçe taklmad. ki jandarma koluma girdi. Yerler buzlu olduu için ben de önüme bakyordum. Ondan dolay böyle bir fotoraf ortaya çkt. Dürüstçe konumak lazm. Bana kar zorlayc bir yaklamlar olmad. Tam tersine çok insani bir yaklam sergilediler. Beni götüren ekip, görevini yapyordu. nsani bir yaklam sergilediler. Bir skntm olmad. Kelepçe de taklmad. Sonra da Adli Tpa gittiimizde kimse koluma bile girmedi. Ben onlarla akalayordum, beni braksanz da kaçmam diye akalatm. Onlar da bana kaçmayacam bildiklerini, biri bana saldrmamas için, bir ey olduunda onlar zor duruma düeceklerin söylediler.

* HERKESN YENDEN DÜÜNMEYE HTYACI VAR: u an zaman zaman insanlar umutsuzlua kaplyor. Ama düünüp tarttmz zaman baka seçenek de yok. Türkiyenin demokratiklemesinde, sorunlar tartma dnda baka bir seçenek yok. Mutlaka bu bir gün geliecektir diye düünüyorum. Bugün Ortadouda yaananlar görüyoruz. Kürdün Türkü, Türkün Kürdü kucaklayaca bir sürecin balamas zorunludur. Ben unu iddia ediyorum; Kürt ve Türkün bin yllk ilikisi var. Türkiye biraz da dostane davransa, inann Irak Kürdü de Suriyedeki ve buradaki Kürdün de dostu olur. Milliyetçi anlaytan kendimizi kurtarmamz lazm. Bugün Ortadouda, Rojavada görüyoruz, bütün skntlara ramen Kürtlerden Türkiyeyi rahatsz edecek bir ey gelimedi. Kürtler orada Araplara da bir saldr yapmad. Kendilerini koruyorlar. Ama Türkiyede Kürtlerin ve Türklerin geçmii çok fazla. Osmanl mparatorluundan günümüze gelen. Yeter ki birbirimize güvenecek bir ortam yaratalm.

* KÜRTLER, POTANSYEL BR TEHLKE DEL: Kürtler potansiyel bir tehlike deildir Türkiye için. Bunu kavratmak gerek. nsanlarmza bunu anlatmak lazm. Öyle bir süreçte yayoruz ki artk herkesin nefes almaya ihtiyac var. Herkesin yeniden düünmeye ihtiyac var. Biz de eksik ve yanllarmz ortaya koymalyz. Ama devlet de gerçekten kucaklayc bir anlay ciddi bir ekilde ortaya koymaldr.

Ana Sayfaya Git