AİHM'den 'soyadına saygı' kararı

MARDİN'in Midyat ilçesinde yaşayan hem Türkiye Cumhuriyeti hem de İsviçre vatandaşı olan çiftçi Nuri Aktaş (52), soyadını Süryanice 'güvenilir kişi' anlamına gelen 'Amno' olarak değiştirmek için 2005'te Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, Soyadı Kanunu'nda Türkçe olmayan kelimelerin, soyadı olarak kullanılamayacağı gerekçesiyle bu talebi reddetti.

Haberler 03.07.2019 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çifte vatandal bulunan Nuri Akta, soyadn, Süryanice güvenilir kii anlamna gelen Amno olarak deitirmeye karar verip, 2005te Midyat Asliye Hukuk Mahkemesine bavurdu. Talebi deerlendiren mahkeme, Amno kelimesinin Türkçede bulunmadn ve Türkçe olmayan sözcüklerin de soyad olarak kullanmnn Soyad Kanununun 3üncü maddesinde yer alan Yabanc rk ve millet isimleriyle soyadlar kullanlamaz ifadeleri gerekçe gösterip, Aktan talebini reddetti. Yerel mahkeme davann reddine karar vermesiyle Nuri Akta avukat Rudi Sümer araclyla üst mahkemeye bavurdu. Üst mahkeme de Soyad Kanunundaki maddeyi gerekçe gösterdi. 2 defa Yargtaya tanan davann temyiz ve karar düzeltme talepleri reddedildi.

AHMDEN 12 YIL ARADAN SONRA KARAR

ç hukuk yollarnn tükenmesiyle avukat Sümer, davay 4 Nisan 2007de Avrupa nsan Haklar Mahkemesine (AHM) tad. Avrupa nsan Haklar Mahkemesi, 25 Haziran 2019da 12 yl akn bir süredir devam eden yarglama kapsamnda Aktan bavurusunu Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin 8inci maddesinde yer alan özel ve aile hayatna sayg hakknn ihlaline karar verdi.

Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin bu karar, Anayasann 90/5inci maddesi uyarnca iç hukukta kanun ve tüzüklerin üzerinde bir hukuki görü olduu için Türkçe kökenli olmayan sözcüklerin artk soyad olarak kullanlabilecei anlam tayor.

KARAR EMSAL TEKL EDYOR

Avukat Rudi Sümer, müvekkilinin, AHM kararnn ardndan Midyat Asliye Hukuk Mahkemesine yeniden bavuracan söyledi. Avukat Sümer, Nisan 2007 ylnda Avrupa nsan Haklar Mahkemesi sürecini balattk. Orada Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin 6nc maddesinde korunan Adil yarglanma hakknn, 8inci maddesiyle Aile ve özel yaama sayg hakknn ve 14üncü maddesinde yer alan Ayrmclk yasann ihlal edildiini ileri sürdük. çok uzun bir yarglama sürecinden geçtik, 12 yl sürdü yarglama. Nihayetinde mahkeme bütün bu görü ve talepleri dikkate alp bizim iddiamzn yerinde olduuna karar verdi. Bu karar çok ciddi emsal tekil ediyor. Bu ve buna benzer davalarda Türkçe olmasa bile artk bu soyadlarn kullanlmasnn önünde hukuken bir engel kalmad görüündeyim. Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi, Soyad Kanununu ve Soyad Nizamnamesinin ilgili maddelerini deil, Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin bu konuda verilmi olan kararn dikkate alp, talebimizi kabul etmesi gerekecektir dedi.

Ana Sayfaya Git