Aile bozulursa toplum bozulur

Sağlıksız ailelerin varlığının sağlıksız toplumu oluşturduğunu ifade eden Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurten Elkin, “Ailelerin sağlığının bozulması tüm toplumun sağlığının bozulması anlamına geliyor” dedi.

Haberler 02.06.2021 - 12:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Salkl ailelerin salkl toplumun temelini oluturduunu belirten Halk Sal Uzman Dr. Nurten Elkin, Aile, toplum ile birey arasndaki ba salama görevini üstlenen ve toplumun devamn salayan sosyal bir kurumdur. Ailenin ilevleri, biçimi veya özellikleri zaman içinde deiime urasa da aile, tüm toplumlarda tarih boyunca var olmutur. Toplumun ilk ve doal çekirdei olan aile hem bireyin bedensel, entelektüel ve ahlaki geliiminin doal koullarn salar hem de toplumun temel yap talarn oluturur. çocuun yetitirilmesi, eitilmesi ve toplumun salkl bir üyesi haline getirebilmesi için en uygun ortam ailedir ifadelerini kulland.

ALE çOCUU GELECEE HAZIRLAMADA EN ETKL KURUM

Toplumlarn temel deerlerini aile aracl ile yeni kuaklara aktardn söyleyen, Elkin u ifadeleri kulland: Anne ve baba, çocua beslenme, barnma, korunma ve örenim imkn sunmakta; çocua yeterince ilgi, sevgi ve efkat göstererek, ihtiyaçlarn yerinde ve zamannda karlayarak çocukta güven duygusunun temelini atmakta ve yeteneklerinin gelimesine yardmc olmaktadrlar. Bu noktadan hareketle, ailenin çocuu gelecee hazrlamada en etkili kurum olduu söylenilebilir.

ALE ÜYELER BRBRN DESTEKLER VE ONAYLAR

Aile salnn tanmn yapmann mümkünken, salkl ailenin tanmn yapmannsa oldukça güç olduuna deinen Dr. Elkin, Literatürde salkl aile baarl aile olarak tanmlanmaktadr. Ancak temel olarak salkl ailenin birtakm özelliklerinden bahsetmek mümkündür dedi.

Salkl ailenin üyeleri arasnda iyi bir iletiim olduunu belirten Dr. Elkin, Aile üyeleri birbirini destekler ve onaylar. Aile üyeleri rol, görev ve sorumluluklarnn farkndadr. Aile üyeleri birbirine güvenirler. Ailede nee vardr bo zamanlar birlikte paylalr. Toplumsal yaamdaki doru ve yanllar öretilir. Ailenin sahip olduu gelenek ve görenekleri vardr. Aile üyeleri birbirinin mahremiyetine sayg duyarlar. Aile içi sorunlar, krizler birlikte çözülür diye konutu.

ALE GÜç BRLDR

Ailenin aslnda bir güç birlii olduuna vurgu yapan Dr. Elkin, Ailelerin salnn bozulmas tüm toplumun salnn bozulmas demektir. Ailenin yaam döngüsü içinde karlaabilecekleri sorunlarda güçlü olduklar ba etme mekanizmalarn kullanmalar fakat bunlarn yetersiz kald durumlarda her türlü profesyonel danmanlk almalar tüm aile bireylerinin ve özellikle de çocuklarn bedensel ve ruhsal salklar açsndan önemli ve hatta gereklidir dedi.

Ana Sayfaya Git