Aile hekimlerine yeni düzenleme

Aile hekimliğine ilişkin yönetmelikte yapılan değişikliğe göre aile hekimlerine, hafta içi 8'er, hafta sonu ise 16 saatten fazla olmamak üzere haftalık 30 saatten fazla nöbet tutturulamayacak.

Haberler 17.05.2017 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile hekimlerine, hafta içi 8er, hafta sonu 16 saatten fazla olmamak üzere haftalk 30 saatten fazla nöbet tutturulamayacak.

Aile Hekimlii Uygulama Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik, Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymlanarak yürürlüe girdi. Buna göre, aile hekimi deiiklii, kiilerin yazl talebi üzerine hizmet almak istedii aile hekimince, ilgili toplum sal merkezince veya elektronik ortamda yaplacak.

Aile hekimlerine ve aile sal elemanlarna ihtiyaç halinde, ilgili kanun maddesinde belirtilen yerlerde haftalk çalma süresi ve mesai saatleri dnda nöbet görevi verilebilecek. Bunlara entegre salk hizmeti sunulan merkezlerde artrml ücretten yararlananlar hariç olmak üzere, nöbet ücreti ödenecek.

Nöbete ilikin planlama, aile hekimlii uygulamasnda aksamaya mahal vermeyecek ekilde yaplacak ve aile hekimlerine hafta içi 8er, hafta sonu ise 16 saatten fazla olmamak üzere haftalk 30 saatten fazla nöbet tutturulmayacak.

Aile hekimlii çalanlarna nöbetleri karlnda ilgili kurumlarca nöbet ücreti ödenecek. htiyaç halinin tespiti, illerin salk personeli doluluk oran, nüfusu, corafi koullar, sosyo-ekonomik ve kültürel özellikleri, nöbet tutulacak salk tesisinin il veya ilçe merkezine uzakl gibi kriterler göz önünde bulundurulmak suretiyle kurum tarafndan belirlenecek.

- Bir aile hekime 2 bin kii düecek

Öte yandan, aile hekimlii pozisyonlarndan, yerletirme ilemi neticesinde yerletirme yaplamam pozisyonlara, kurum tarafndan ilan edilmek suretiyle dier illerde çalan hekimler arasndan ylda asgari üç kez olmak üzere yerletirme yaplacak.

Bu pozisyonlara yerlemek isteyenler, tercih yaparak müracaatta bulunacak. Kurum tercih srasna bakmakszn belirlenen öncelik sralamasna uymak kaydyla hizmet puanna göre yerletirme ilemini tamamlayacak. Öncelik sralamas eit olanlar içinde hizmet puanlarnn eit olmas halinde tercih sralamasna baklacak. Yerletirme ilemini takiben 15 gün içerisinde yeni pozisyonlarda balanacak.

Yönetmelik deiikliine göre, bir aile hekimlii biriminin sorumlu olduu kii says, ortalama 3 bin 500den 2 bine indirilecek.

Aile hekimleri, kronik hastalklarn takibini de yürütecek. Bu kapsamda, KOAH gibi hastalklarn tehisinde kullanlan, Spirometre veya Peakflowmeter cihazlarn bulundurma zorunluu da getirildi.

- Güvenlik kameras kurulacak

Öte yandan üç ve üzeri aile hekimlii birimi bulunan aile sal merkezlerinde, aile sal merkezi giriinin, bekleme alanlarnn ve oda girilerinin görüntülendii güvenlik kamera sistemi kurulacak.

Yönetmelikte yaplan deiiklikle aile hekimleri, bakanlk, kurum veya bal kurululara ait salk hizmeti vermek amacyla yaplan veya müdürlükçe bu amaçla kiralanan binalarda hizmet verecek. Aile sal merkezlerinin adres deiiklikleri, çalma bölgesi içinde olmak kayd ile bu maddedeki hususlara bal kalnarak, aile hekimlerinin görüü alnarak, müdürlüün ve valiliin teklifi ile kurumun onayna sunulacak.

Ana Sayfaya Git