Aile içi iletişim nasıl olmalı?

Aile içi iletişimde Kur'an ve Sünnetin referans alınması gerektiğini belirten Psikoloji Bilim Uzmanı Aile Danışmanı Adnan Kalkan, oluşabilecek sorunlarda üçüncü şahısların müdahalesinin olumlu ve olumsuz yönlerini açıkladı.

Haberler 09.10.2021 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile içi beraber alnan kararlarn balayclk özelliine dikkat çeken Psikoloji Bilim Uzman Aile Danman Adnan Kalkan, gösterilebilecek esnekliklerin üçüncü ahslarn müdahalesine sebep olabilecei gibi aileye zarar verebileceini söyledi.

Ailede oluan sorunlarn genelde çevresel faktörlerden olutuunu belirten Kalkan, elerin birbirlerini tanmadan akraba ve çevre etkenlerinin müdahalesinin zarar oluturduunu ve bu zararlar önlemenin en temel yolu olarak elerin sorunlar kendi aralarnda çözmesi gerektiine vurgu yapt.

Erkek ve kadnn birer yarmdan olutuunu ve bir araya geldii takdirde tam bir bütün olduunu dile getiren Kalkan, Ailede en temel kuvvetlerden bir tanesi manevi kuvvettir. Evde hanmn m yoksa erkein mi sözü geçecek? Bu tartmal bir noktaya gelir ki feminizmin içimize soktuu belki en önemli ykm problemlerinden bir tanesidir. Bu da kadnn özgürlüü veya erkein basknldr. Her insan slam ftrat üzerine doar hadisinden yola çkarak bir araya gelen iki farkl ftrat, gereini yerine getirerek evdeki manevi kuvvet olan inançla eler, birçok problemi kendi aralarnda aabilirler. Eer kuvvet nefisten gelirse o zaman herkes kendi istediini yapar ve böylece ailede bir bütünlük de oluturulamaz. ifadelerini kulland.

ALE çNDE BERABER ALINAN KARARLAR DAHA BALAYICI OLUR

Anlamazlklarn çözümü için en temel bavuru adresinin önce Kuran sonrasnda ise hadisler olduuna vurgu yapan Kalkan, Onun için diyoruz ki; kar karya geldiimiz, anlaamadmz herhangi bir konuda öncelikle hakem Allahn ayeti, sonra hadis-i erif olur. Ayetlerden ve hadislerden her hüküm çkabildiinden çözüm Rabbani olmakla beraber aile içi iletiimde kurulmu olur. dedi.

Geçmite babalarn kurallar koyduunu ve uyulduu takdirde birçok sorunun daha balamadan bittiine deinen Kalkan, Babalarmz Eve akam namazndan sonra gelmeyin, önce gelin. derlerdi. Bu bir kuraldr ve evde mutlaka olmas gereken kurallar da anne baba koymaldr. Bu kurallar da koyarken çocuklara ikna metodu kullanlmaldr. Birlikte karar alnd takdirde uyulmas da biraz daha balayc olur. Dolaysyla kuralszln olduu evde de toplumda da anarizm olur. Her evde mutlaka bu anlamda kurallarn olmas gerekiyor ama bunlar nefisten deil, ihtiyaçtan kaynakl kurallar olursa onlara uymak hem kolay olacak hem de ev düzenini salayacaktr. ifadelerini kulland.

ÜçÜNCÜ AHISLARIN ÜZERNE DÜMEYEN KONULARA MÜDAHL OLMASI ALEYE ZARAR VEREBLR

Kalkan, Boanmalarn temelinde yatan faktörlerden bir tanesi de üçüncü ahslar dediimiz Kaynana, kaynbaba, görümce, baldz veya arkadalardr. Özellikle kaynana, kaynbaba, görümce, baldz, kayn gibi yakn derecedeki üçüncü ahslar; aile saadetine ciddi anlamda katk salamalar gerekirken maalesef son zamanlarda gelen boanma terapileri görümelerinde olumsuz etki yaptklarn görüyoruz. Bundan dolay bazen iyi niyetle yola çktklarn görürüz fakat her aile yaps farkl olduundan üçüncü ahslarn olaylara müdahil olmas veya üzerine dümeyen sorumluluklara girmeleri aileye zarar verebiliyor. eklinde konutu.

Aslnda aile içi saadetin olumasndaki en önemli görevin erkee dütüünü belirten Kalkan, Anne, kaynana ve e bir üçgen olarak düünüldüünde erkek bu üçgenin tam ortasndadr. Ki kaynanasna, annesine ve eine ayr hukuklarla yaklalrsa birçok problemi çözmü olacaktr. çünkü annenin Yllardr yetitirdiim olumu elin kzna m yedireceim? psikolojisi, kaynanann Kzm erkek tarafna ezdirmeyeceim? düüncesi ve ein Tamam yetitirdiler ama artk benim kocam fikri karsnda erkek dengeyi salayabilirse birçok problemi çözebilir. diye belirtti.

BAZI KONULARDA ESNEKLK, DER KLERN MÜDAHALESNE SEBEP OLABLR

Bu durumlarn çözümü için ailedeki herkesin yerinin belli olmas gerektiini söyleyen ve bunu yaparken de hakikat üzere, iradeli ve dik durulmas gerektiinin altn çizen Kalkan, bunun olmamas durumunda aile içinde skntlarn çözülmesinin zor bir duruma dönüebileceine dikkati çekti.

Erkein taraflara kar esneklik durumuna da deinen Kalkan, Eer baz konularda çok esnek olunursa, eler olarak dier kiilerin müdahalesine sebep olabilir. Onlara gitmememiz gerektii halde böyle bir giriimde bulunmamz durumunda müdahaleye kap aralam oluruz. Yani eimle bir problemim varsa bunu kendi aramzda konumal ve çözmeliyiz. Üçüncü kiilere götürdüüm takdirde onlara da müdahale etme hakk domu oluyor. Ayn zamanda kendileri eer müdahale ederlerse dur! buras bizim ailemiz, kendi içimizde çözeriz, ihtiyaç hissedersek zaten size her ekilde ulatrabiliriz diyebilmemiz gerekir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git