Aile içi iletişimde istişarenin önemi

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında aile içi iletişimin sağlıklı şekilde sağlanması için yapılması gereken istişarenin yol ve yöntemleri hakkında konuşan Psikoloji Bilim Uzmanı Aile Danışmanı Adnan Kalkan, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Haberler 24.09.2021 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile içerisinde erkek ve kadnn ftrat gerei birbirini tamamlayan unsurlar olduunu belirten Psikoloji Bilim Uzman Aile Danman Adnan Kalkan, taraflarn birbirlerini daha iyi tanmlayabilmeleri, aile içi olabilecek sorun ve skntlarn büyümeden önlenmesi ve özellikle çocuklara verilen deerin hissettirilmesi konularnda en önemli faktörün istiare olduunu söyledi.

Aile içi iletiimin en önemli unsurlarndan bir tanesinin elerin birbirine vakit ayrlmas olduunu hatrlatan Kalkan, Hz çanda yayoruz ve zaman gerçekten çok hzl akyor. Her insan da kendi içerisinde bir younluk yayor. Fakat birçoumuz aslnda yapmamz gerektii halde yapmadmz ve yapmamamz gerektii halde yaptmz birçok ey var. Onun için burada Kurandan bir ayetle k tutmak istiyorum. O halde bir ii bitirdikten sonra dier ie koyul diyor Allah-u Tel. Bunu ilerini önem srasna koy diye anlyorum. Burada Yüce Rabbimiz bir planlamadan söz ediyor. dedi.

ALE ç GÜNLÜK DEERLENDRMELER YAPILMALI

Erkeklerin sabah ie gidip akam geldiklerinde belli bir süreyi mutlaka kendi ei ve çocuklarna ayrmalar gerektiinin altn çizen kakan, Bu anlamda yaplabilecek belki de en güzel çalmalardan biri akam yemeini beraber yemeleri, çayn birlikte içmeleri ve hemen arkasndan o günün ksa bir deerlendirilmesinin yaplmasdr. öyle ki; kzm ne yaptn? bugün nasl geçti? okul, medrese veya evdeki faaliyetini sormaldr. Ayn ekilde Hanm nasl gidiyor? Var m bir sknt, paylamak istediin bir ey? tarznda zaman ayrmak gerekiyor. ifadelerini kulland.

Kalkan, çocuklara zaman ayrmken elerin en büyük hatalarndan bir tanesi kendilerine zaman ayrmamalardr. çocuklar uyuduktan sonra bir saat de olsa eler ba baa kalabilmeli, oturabilmeli, birlikte bir kahve veya çay içebilmeli, dertleebilmelidir. Bu, aralarndaki muhabbeti artracak ve aradaki olumsuzluklar belki azaltabilecek en önemli zaman süreçlerinden biridir. Yani ilerimiz önem srasna koyabilirsek hem kendimize hem çocuklarmza hem de eimize zaman ayrabiliriz. Bu nitelikli zaman olup telefonla asla oynanmamal, sosyal medyaya girilmemeli, televizyon açlmamaldr. dedi.

ELERN BRBRNDEN UZAKLAMASININ ÖNEML SEBEPLERNDEN BR STARELERN YAPILMAMASIDIR

stiarenin önemine vurgu yapan Kalkan, Aile içi iletiimde en önemli faktörlerden biri de aile içi istiarelerdir, uralardr. stiare ve uralar edinme konusunda Hadis-i erif var. ura edin kuvvet bulun. stiare eden yanl isabet ederse bir sevap var, çünkü sünnet ilemitir. Eer doru isabet ederse iki sevab vardr. Bugün aslnda elerin birbirinden uzaklamas veya kopu yaamasnn belki de en önemli sebeplerinden biri problemlerin birikmesidir. Bunun temelinde istiare yaplmamas yatar. eklinde konutu.

Haftada bir gün dahi olsa istiare yapld takdirde problemlerin konuulabileceini, güzel paylamlar yaplacan ve en azndan ailenin genelinde ve özellikle çocuklarda bir uur oluacan kaydeden Kalkan, istiare toplantlar yaplmad takdirde kiilerin zamanla birbirinden kopup uzaklatn ve birbirini anlamamaya baladna dikkati çekti.

Haftann bir akam bir saat de olsa mutlaka oturup konuulmas gerektiine vurgu yapan Kalkan, Burada bir dier faktör ise istiareler kesinlikle istiare ehliyle yaplmaldr. çocuklarla çocuklarn olduu bir ortamda her ey konuulmamal, yaplandrlm olmal. çocuklarla yaplan istiarelerden önce eler birbiriyle konuacaklar, daha sonra snrlandrlm bir ekilde çocuklarn önüne getirecekler. dedi.

ALEY YENDEN HYA EDECEKSEK KESNLKLE STARE TOPLANTILARI YAPMALIYIZ

çocuklarla istiarede dikkat edilmesi gereken hususlara da deinen Kalkan, unlar söyledi:

çocuklarla istiare yaparken seçenek hakkn tümden vermemeli, anne baba olarak seçenekleri imkanlarmz göz önüne alarak sunmalyz. Seçenekleri önüne koyup seçme hakkn tandmzda onlarnda özgüvenleri artacak ve önemsendiini fark edecek. Bugün aileyi yeniden ihya edeceksek kesinlikle istiare toplantlar yapmalyz.

Kalkan, stiarelerde önemli bir prensip; kesinlikle her konu istiare konusu olamaz. Mesela Akam namazn klalm m? klmayalm m? Bu istiare konusu olamaz çünkü akam namaznn klnmas lazm. Ama önce iftar m yapalm yoksa namaz m klalm sorusu istiare konusu olabilir. Buradaki önemli prensip, her meselenin istiare konusu olmamas ve istiarenin ehli ile zamannda yaplmasdr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git