Aile ilişkilerinde "sanal" tehdit

Sanal dünyanın bireyleri yalnızlaştırarak paylaşımı azalttığına, aile ilişkilerinde yaşamsal tehlike oluşturan ciddi sorunlara neden olduğuna ve çocuklarda ruhsal bozukluklar yarattığına işaret eden uzmanlar, aileleri yanlış sosyal medya kullanımı konusunda uyarıyor.

Haberler 23.03.2019 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanal dünyann bireyleri yalnzlatrarak, paylam azaltna ve aile ilikilerinde yaamsal tehlike oluturan ciddi sorunlara neden olduuna dikkati çeken uzmanlar, ailelerin sosyal medya tehlikesiyle kar karya olduunu vurguluyor.

Olumsuz sosyal medya kullanmnn aile ilikilerinin yan sra çocuklarn ruhsal dünyalarn da etkilediine iaret eden uzmanlar, sanal dünyada uzun süre vakit geçiren ailelerin çocuklarnn internet ve sosyal medya risklerine kar daha korunmasz olduklarn belirtiyor.

Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, sanal dünyann aile ve evlilik hayatna etkilerine ilikin yapt açklamada, haberleme teknolojilerinin gündeme gelmesinin hem yararl hem de zararl yanlarnn olduunu dile getirerek, bunun toplum ve aile hayatn, ahlak anlayn, çocuk eitimini ve siyasi hayat etkileyen çok yönlü yansmalarnn olduunu söyledi.

Sosyal ortam olarak tarif edilen restoranlarda hafta sonu çocuklaryla birlikte vakit geçirmesi gereken ailelerin yemek yiyebilmek için çocuklarnn eline birer telefon sktrdklarn aktaran Verimli, anne babann da kendi telefonlarnda sosyal medyay takip ederek, bedenleri orada ama ruhlar baka yerde gibi bir hava oluturduklarn belirtti.

Verimli, sosyal medyay amac dnda kötü niyetli kullanmann önlenebilmesi mümkün olmayan zararlara yol açtn vurgulayarak, Eksiklik duygusuyla yaayan, duygularn net biçimde ifade edemeyen, birlikte oluturduu aile yapsnda mutsuzluunu için için yaayan baz erkek ve kadnlar, sosyal medya araclyla tanmadklar insanlarla ilikiler kurabiliyorlar. Bunlarn bir ksm da kötü sonuçlanyor. Bu kesinlikle evlilik birliini de bozuyor. Sosyal medya meselesi hayatmzn gündemine geldiinden bu yana özellikle cep telefonlaryla birlikte çok ciddi biçimde aile sorunlar ortaya çkardn ve bunlarn da önemli bir ksmnn yaamsal tehlike oluturduunu görüyoruz. diye konutu.

- Aile hayatn tehdit ediyor

Prof. Dr. Verimli, baz ebeveynlerin çocuklarna ilgi göstermeyip, sanal dünyada vakit geçirmeleri ya da çocuklarnn eline telefon vermelerinin çocuklarn ruhsal hayatlarn önemli ölçüde bozduuna dikkati çekti.

çocuklarn anne babasnn hal ve tavrlarna bakarak, onun gibi davranma eiliminde olduklarn ve ona göre bir karakter gelitirdiklerinin altn çizen Verimli, öyle devam etti:

Zaman içerisinde elindeki cep telefonuyla ya da baka bir sosyal medya aracyla megul olan bir anne-baba görmeye baladkça, ileride çocuun o tavrn durduramazsnz. Anne, baba ve çocuk diyalou azaldkça çok ciddi sorunlar yaanmaya balanr. Tahmin etmediimiz ciddi karakter sorunlar yaanmaya balanyor. Sosyal medya olumsuz yönde kullanldnda aile hayatn tehdit ediyor. Anne-babann ölçüsüzce sosyal medyada zaman tüketmeye balamas ileride ergenlik çana gelmi gençlerden de bunu yapma snrlamas istemesi gibi çaprak bir durum ortaya çkaryor.

Verimli, sosyal medyann ebeveyn ve çocuk arasnda çatmaya yol açtna iaret ederek, Kimisi doduunda çocuuna sosyal medya hesab açyor, kimisi açmyor, kimisi çocuunun elinden zorla alyor, kimisi ise telefonu kryor. Anne ve baba ile çocuk arasndaki en büyük çatmalardan biri zaten bu. Bunlar da duygusal anlamda anne, baba, çocuk arasndaki duygusal da kryor telefonu krd gibi, çocuk krlyor. Anneyle babayla çocuk arasndaki duygusal alverii en az indiriyor. çocua hayat hakknda vereceiniz enformasyonlar veremez hale geliyorsunuz. çocuk sizi taklit etmek yerine kimi isterse onu taklit ediyor. Yani sosyal medyay ölçüsüz ve aklsz kullandnzda önlenemez bir sürece giriyorsunuz. deerlendirmesini yapt.

- Sosyal medyalarnz kapatarak diyalog ortam oluturun

Prof. Dr. Verimli, anne babann sosyal medyay doru kullanmak üzerine odaklanmas gerektiini belirterek, u önerilerde bulundu:

Sosyal medyay sosyal haberleme hzyla kullanmalyz. çocuklarnza lütfen iyi örnek olun. çocuklarnza mantkl açklamalar yapabilecek kadar doru davranrsanz, onlara örnek olabilirsiniz. Kendiniz yanl davranarak, çocuunuzun doru davranmasn isteme hakknz hiç yoktur. Dolaysyla doru yemek yemek için çocuum rahat dursun diye önüne cep telefonu koymak yerine ailesel sohbet ortamlarn mümkün olduu kadar artrlmas çok önemlidir. Haftada hiç olmazsa bir gün, televizyonlarnz ve sosyal medyalarnz kapatarak, aile bireylerinin birbirinden haberdar olabilecei bir diyalog ortam oluturun. nsanlar, aradaki yüksek teknolojiye dayal haberleme araçlarn bir süreliine kaldrp, insanlklarn hatrlamallardr.

Haberleme olanaklarnn artmasyla insanlarn yaptklar her eyi görüntüleyerek yaymlamalarna sebep olduuna iaret eden Verimli, bu gibi tavrlarla kiiler arasnda kalmas gereken mahremiyetin snrlarn atn sözlerine ekledi.

- Eler arasndaki güvensizlik sorunsaln tetikliyor

Ruh Sal Dernei Bakan Yardmcs Psikolog Enise Akgül de internet ve ekran kullanmnn ailelerin birbirleriyle geçirdikleri zaman ve paylamlarla ilgili pek çok olumsuz etkisinin bulunduunu belirtti.

Pek çok ailenin yemek saatleri hariç birbirlerinin yüzünü göremediini aktaran Akgül, unlar kaydetti:

Sosyal medya kullanm dijital bir sosyalleme yaratrken, öte yandan kiilerin bireysel zaman ihtiyaçlarn çok artrd gözlemlenmektedir. Aile ve çift hayatnn en temelinde var olan bireysellik ve birliktelik ihtiyac sorunsalna, sosyal medyann bireysellik lehine özel bir katksnn olmas, birliktelik ihtiyacnn yeterli oranda karlanmamasna ve bu da kiilerin iliki içinde yalnzlk ikayetlerinin daha da artmasna neden olmaktadr.

Sosyal medyann atafatl dünyasnn pek çok kiide özenme duygusu uyandrda, sahip olma iç güdüsüyle olann daha üstünde beklentilerle hayata tutunmaya çalmann da çiftler arasnda probleme yol açtna dikkati çeken Akgül, Eler arasnda bir güvensizlik sorunsal varsa, bunu sosyal medya kullanmnn daha da tetiklediinden bahsedilebilir. Elerin sosyal medyada paylatklar görüntülerin uygunluu veya uygunsuzluu üzerinden bir güç savana daha çok rastlanmaktadr. diye konutu.

- Yalnzl artryor, paylam azaltyor

Akgül, aile üyelerinin sosyal medyayla karlaacaklar tehlikelere deinerek, sözlerini öyle sürdürdü:

Aile bireylerinin sanal dünyada vakit geçirmeleri yalnzl artryor, paylam azaltyor. Paylamn azalmas aidiyet ve birliktelik duygusunu zayflatyor. Bu sayede herkes bireysel alannda bir ötekinden habersiz ve irtibatsz, birbirlerinin dünyalarn bilmeden ve hissetmeden günler geçirebiliyorlar. Küçük çocuklar olan ailelerde ebeveynler, büyük çocuklar olan ailelerde herkes bu tehditle kar karya kalyor.

Birlikte herkesin keyif ald etkinlikleri artrmann ebeveynin sorumluluu olduunu dile getiren Akgül, ekran bamls çocuklar yetitirmemek için çocuklarn bo zaman etkinliklerinde, hobi, spor, idealler, sosyallik, paylam gibi alanlara yönlendirilmeleri gerektiinin altn çizdi.

- Sosyal medyada çokça vakit geçiren ebeveynlerin çocuklar korunmasz

Sosyal medyada çokça zaman geçiren ebeveynleri olan çocuklarn, ekran karsnda daha rahat zaman geçirebilecekleri veya ekran banda geçirdikleri zamanlar için Siz de ekrandasnz. savunmasn kolayca yapabilecekleri bir zemine sahip olduklarn ifade eden Akgül, unlar kaydetti:

Ebeveyn ve çocuun ayn sosyal medya hatlarn kullanmalarnn çocuun yana uygun olmayan içeriklerle karlama ihtimalini artrd görülmektedir. Sosyal medyada zaman geçirmekten çocuunun ekranda nelerle vakit geçirdiini takip etmeye zaman bulamayan ebeveynin yaratt boluu kendince dolduran çocuklarn internet ve sosyal medya risklerine kar daha korunmasz olduklar bilinmektedir.

Enise Akgül, ebeveynlerin tutumlarnn çocuklar tarafndan örnek alndna iaret ederek, ebeveynin hem çift ilikilerinde hem de aile içinde, paylam zamanlarn özenli bir ekilde korumalar gerektii bilincinde olmalar tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git