"Aileler çocuklarına 'biz dahil kimse sana istemeden dokunamaz' mesajı vermeli"

ADANA'da 4,5 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz edilmesinin ardından birçok sivil toplum kuruluşu istismara karşı cezaların ağırlaştırılması yönünde tepki gösterirken, aileler de çocuklarına nasıl bir eğitim vermeleri gerektiğini öğrenmeye çalışıyor.

Haberler 23.02.2018 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk ve Ergen Ruh Sal ve Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Sevgi Hocaolu ailelerin çocuklarna tam ve doru bilgi vermeleri gerektiini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Hocaolu 3-4 yandan itibaren çocuklarn kree gitmeye baladn ve evden uzaklamasyla birlikte tehlikenin baladn, anne babalarn Biz dahil kimse sana istemeden dokunamaz mesajn vermeleri gerektiine dikkat çekti.

YAKINLARINDAN DA TEHLKE GELEBLR

stismarn sadece taciz ya da tecavüz deil sözel cinsel istismar, çocua müstehcen içerikli konumalar yapmak ya da kiinin çocua cinsel organn göstermesi, çocuu soymak, çocuun cinsel organna bakmak, dokunmak gibi olabileceini de belirten Yrd. Doç. Dr. Hocaolu sözlerine öyle devam etti: Ailelerin öretmesi gereken ey cinsel bölgelerimize, gösümüze, dudamza kimse dokunamaz mesaj. Ama aileler genelde bunu Yabanclara kendini elletme eklinde mesaj olarak veriyorlar ama bu eksik bir bilgi oluyor. Günümüzde yaknlarmzdan da tehlike gelebilir. Day, amca, üvey baba, baba o yüzden çocuklara Kimse, hiç kimse baban da dahil sen istemeden kimse sana dokunamaz mesajnn verilmesi gerekiyor. Böyle bir durum olduunda yardm istemeleri gerektiini, bunu ebeveynlerine anlatmalar gerektiini söylemeleri gerekiyor.

ANNE BABALAR çOCUKLARI DUDAKLARINDAN ÖPMEMEL

çocuklarn her türlü konuyu anne babalarna söyleyebilecek cesarette olmas gerektiini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hocaolu Bunu salayacak kii anne babadr dedi ve sözlerine unlar ekledi: Annelerin biraz daha güçlü durmas, babalarn korkutucu bir otoritede olmamas gerekiyor. çocuklarn bu konularda eitimine küçük yalarda balanlmas gerekli. 3-4 yandan sonra kre öneriyoruz ve çocuk evden uzaklam oluyor ve farkl kiilerle tanm oluyor. Görsel simgelerle oyun gibi dokunulmamas gerektiini çocua öretmek gerekli. Asl eitimin evde balamas gerekiyor. Anne baba olarak biz çocuu küçükken dudandan öpersek bu doru bir ey deil. çocuk bunu bu sefer normal zannediyor. Annem babam bana bunu sevgiyle yapyorsa baka biri de yaptnda bunu normal karlayabilir ve bunu anne babaya söylemeyebilir. O yüzden anne babalarn da eitilmesi gerekiyor ve çocua istemedii sürece dokunmamalar gerekiyor. çocuk normal karlayabilir ve dudaktan öpmeyle balayan basit bir basamak kar taraf cesaretlendirebilir.

STSMARA MARUZ KALAN çOCUUN HAYATINDA BR SÜRÜ EY DEYOR

Cinsel istismara maruz kalan çocuklarn hayatnda bir sürü eyin deitiini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hocaolu, çocuklarn itahnn, uykusunun, tuvalet alkanlnn deiebileceini belirtti ve unlar söyledi: çocuun itahnda, uykusunda, tuvalet alkanlnda deiiklikler olabilir. Alt slatma balayabilir, ders baarsnda deiiklikler gözlemlenebilir. Arkadalarndan kopup içe dönük bir çocuk olabilir. Bu durum her alanda çocuu etkileyebilir. Böyle durumlar sonraki dönemlerinde psikiyatrik hastalklara sebep olabiliyor. Depresyon, kayg, kiilik bozukluu, travma sonras stres bozukluu gibi birçok psikiyatrik rahatszlklara neden olabiliyor.

çocuun istismara uramasnn ardndan terapiye çok hzl bir ekilde balanmas gerektiini açklayan Yrd. Doç. Dr. Hocaolu, Tedavi aamasnda terapi gerçekletirilebilir. Aile olayn sca scana hatta üphelendiinde bile getirse daha hzl bir toparlanma olabilir. Böyle bir durum olduktan sonra aileye söylemi veya söylememi bu durumun üstü kapatlm, ergenken çok büyük bir psikiyatrik hastalk patlak verebilir. Aileyle paylatktan sonra anne babalarn güçlü durmas ve muhakkak ikayet etmeleri gerekiyor dedi.

SADECE KIZ çOCUKLARI DEL ERKEK çOCUKLARIMIZI DA KORUMALIYIZ

Ailelerin göstermesi gereken en önemli davrann çocuklarn sevgiyle büyütmek olduunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hocaolu sözlerini öyle noktalad: Aileler, çocuklarn sevgiyle büyütsünler, sevsinler ve onlara güven duysunlar ki çocuk da anne babaya ayn ekilde güven duyabilsin. çocuk sevgiyle büyüdükten sonra zaten kendini sevecektir. Kz çocuklarna taciz ve tecavüz daha fazla ama erkek çocuklarnn da bana böyle durumlar gelebiliyor. çocuklarmzn sal, toplumumuzun gelecei için onlara sahip çkalm ve onlar koruyalm. Böyle bir ey örenirsek bu kendi çocuumuz veya baka bir çocuk olabilir ne olursa olsun durumu bildirmek ihbar etmek gerekiyor.

Ana Sayfaya Git