Aileler'e destek!

Diyarbakır'da 25 ailenin, kayıp çocuklarının bulunması HDP il binası önündeki oturma eylemi, 11'inci günde de devam ediyor. Önceki gün katılanlarla birlikte sayıları 25 olan aileler, sivil toplum kuruluşları ve dernek temsilcileri tarafından ziyaret ediliyor.

Haberler 13.09.2019 - 01:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklar kayp olan aileler, 3 Eylül Sal gününden itibaren HDP önünde oturma eylemine balad. Dün katlanlarla birlikte saylar 25 olan aileler, sivil toplum kurulular ve dernek temsilcileri tarafndan ziyaret ediliyor.

20 BN çOCUK TERÖRÜN KURBANI

Diyarbakrda HDP il binas önünde eylem yapan aileleri Eitim-Bir Sen ve Memur Sen Diyarbakr ube Bakan Yunus Memile birlikte ziyaret eden Memur-Sen Genel Bakan Ali Yalçn, Türkiyenin terörden çok çektiini belirterek, 18 yan altnda 20 bin çocuun terör kurban olduunu söyledi. Annelerin gözyana gözya katmak ve onlarn hassasiyetine ortak olmak için geldiini ifade eden Yalçn, öyle konutu:

Burada samimi, her türlü politik mülahazann, her türlü siyasi mülahazann dnda, her türlü istismarn dnda son derece sade bir anne hasasiyetiyle buradan bir çlk yükseliyor, bir feryat yükseliyor. Her sabah uyandnda evladn göremeyen bir annenin burada yürek yangnn ifade ettii ve toplumun tamamn etkiledii ve insanlarn da bulunduu yerden yüreini katt bir süreç yaanyor. Ben bu süreci adm adm takip ediyor, buradaki insanlarn duygularna ortaklk ettiimi ifade ediyorum. Türkiye terörden çok çekti. 20 bin insan balad günden bu güne kadar 18 yann altnda okul çanda 20 bin çocuk terörün kurban oldu. Buradaki aileler de çocuum okul çandayd, elimizden alnd götürüldü, kandrld diye feryatlarn ifade ediyorlar. Birlemi Milletlerin çocuk Haklar Konvansiyonu var, insan haklar örgütünün bu anlamda çalmalar var, dünyann her yerinde çocuklarn bu konuda teminat altnda korunmas gerekirken tüm Türkiyede bu anlamda terör konusunda raporlara girmi bir ülke. O yüzden çocuklarn yeri eitimdir, çocuklarn eli kalemdir, çocuklarn eli silah tutmaz kalem tutar.

ARET LDERLERNDEN ZYARET

Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesindeki 154 aireti temsilen Diyarbakra gelen airet liderleri de aileleri ziyaret ederek destek olduklarn açklad. Annelerin acsn paylamak için geldiklerini belirten Kadim Airetler Federasyonu Bakan Rasim Aslan, buradaki annelerin Türkiyedeki tüm anneleri temsil ettiini söyledi. Gezi Park, Kaz Dalar ve zmirdeki orman yangn gibi meselelerde insanlar toplayarak yürüyüe geçenlere seslenen Aslan, unlar söyledi:

Bunlarn yanan bir aaç kadar deeri yok mu? Bugün burada bulunmamzn sebebi buradaki annelerimizin acsn paylamaktr. Allah hiç bir anneye evlat acs vermesin, bundan zor bir ey yoktur. Bu anneler Türkiyedeki bütün anneleri temsil ediyor. Ümit ediyorum ki herkes insafa gelir ve bu annelerin evlatlarna kavumalarna yardmc olur. Gezi park, Kaz dalar, zmirdeki orman yaangn gibi meselelerde insanlar toplayarak yürüyüe geçenler ve de halkn gözünde sözde insan hak ve özgürlüklerini koruduklarn belirten ahslara soruyorum, yürei ve hayat yanan bu genç neslin ve ailelerin gözünde yanan bir aaç kadar sizin yannzda bir deeri yok mudur. Sizler neredesiniz. Bütün annelerin acsn paylayoruz, anneler kutsaldr. Annelerin evlatlar için yapamayacaklar hiç bir ey yoktur. Annelerin sesini dinlemeyen hiç bir toplum muvaffak olamamtr.

OLU KAYIP BABAYA SARILIP ALADI

Adyamandan gelen zol aireti lideri Abdullah Yalçn ise HDP ve yöneticilerinin kendi çocuklarn deil, bakalarnnn çocuklarn daa götürdüünü savunarak, Bunlarn varya siyasi temsilcilerinin, milletvekillerinin bir tane çocuu eer dadaysa biz de daa çkalm. Kendi çocuklarn saklayp elin çocuklarn daa kaldryorlar. Var m böyle bir ey? dedi.

Bu srada Mehmet Karaman kayp olu Ercann fotorafn göstererek, 22 senedir bu dadadr. Nasl yemek yiyorum nasl yatyorum bilmiyorum diyerek alad. zol aireti lideri Abdullah Yalçn da gözya dökerek sarld Karaman sakinletirmeye çalt.

TÜRKYE NSAN HAKLARI KURUMU BAKANI, ALELERLE GÖRÜTÜ

Türkiye nsan Haklar ve Eitlik Kurumu Bakan Süleyman Arslan, aileleri ziyaret etti. Vali Hasan Basri Güzelolu ve Cumhuriyet Basavcs Ahmet Yavuz ile görütüünü söyleyen Süleyman Arslan, kurumlar ile Uluslararas nsan Haklar Kurumuyla birlikte terör madurlarnn maduriyetlerini izlemek, sorunlara en güzel ekilde çözümler üretmek için çalma yaptklarn söyledi. Süleyman Arslan öyle konutu:

Anne yüreinin hem evlat sevgisinin hem de acsnn kark bir ekilde burada yansmasn gördük. Bizim kurumumuzla, Uluslararas nsan Haklar Kurumu, terör madurlarnn da maduriyetlerini izlemek, sorunlara en güzel ekilde çözümler üretmek, ülkemizde birlik ve beraberlii salamak için de ayrmcln her türlüsünü ortadan kaldrmak için de çalmak durumunda. Biz bu kapsamda hem buraya geldik, deerlendirmeleri izliyoruz. Sayn Valimizi ziyaret ettik, Basavcla gittik ve bir durum deerlendirmesi yaptk. Diyarbakr Baro Bakanlyla da irtibata geçeceiz. Bölge insanna, kurum olarak nasl katk salarz, bu sorunlarn çözümüne, bu annelerin feryadna nasl icabet ederiz, babalara nasl destek oluruz. Bu çar burada kalmamal. nallah bunun devam gelir ve halkmza, milletimize ve insanla örnek bir sonucu olur.

Ana Sayfaya Git