Ailelerle diyalog!

İçişleri Bakanlığı, büyük başarıyla sürdürdüğü terörle mücadelede yeni bir konsepti de uygulamaya koydu. Buna göre, ailelerle yapılan görüşmelerin ardından, PKK tarafından kandırılan çocukların teslim olması sağlanıyor.

Haberler 18.11.2019 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnn terörle mücadelede uygulamaya koyduu yeni konseptle, Türkiye genelinde yürüttüü çalmalarla 214 gencin PKKdan kurtarlmasn salad. çalmalar öncelikle PKKllarn, küçük yalarda kandrarak örgüte katt gençlerin, aileleriyle iletiime geçmesiyle balyor. Ailelerin de yardm talebi üzerine TEM ube polisleri devreye giriyor.

214 GENç KURTARILDI

Polisler, ailelerle istedikleri yerde görüüp, onlara çocuklarnn Türkiyede suça karmadklar sürece ceza verilmeyeceini, teslim olmalar halinde ifadeleri alnp, soruturma geçirdikten sonra hayatlarna özgür bir ekilde devam edeceini anlatyor. Aileler de bu bilgileri, çocuklaryla paylayor. Sabrl ve titizlikle yürütülen diyalog sürecinde, bir süre sonra örgüt üyesi gençlerin bu kez polisle temas kurmas salanyor. Ailesi ve polisin ikna çalmalar sonuç verdiinde, örgütten kaçabilen gençler, güvenlik güçlerine teslim oluyor. Önce aileleriyle bulumalarna izin verilen örgüt üyeleri, mahkeme süreçleri tamamlandktan sonra ise normal hayatlarna devam ediyor.

DHA çALIMALARI YERNDE ZLED

DHA, terörle mücadele kapsamnda çocuklar terör örgütü PKK tarafndan kandrlan ailelerle yaplan çalmay yerinde izledi. DHA ekibi çocuklarnn terör örgütü PKKnn elinden kurtarlmas için ikna çalmas süren iki baba ve teröristlerinden kaçarak teslim olan bir genç ile babasyla röportaj yapt.

OLUM KAYBOLDU, GTT

Olunun 15 yanda örgüte katldn belirten baba, yaad süreci öyle anlatt:

Olum 15 yanda kayboldu. Karakola müracaat ettim, kaydn aldlar, onu arayacaz, bulacaz dediler. 6- 7 sene geçti, o zamandan beri haberimiz yok. Kimseyle balant kurmad. Okula gidiyordu, arkadalar o tarafa meyilliydi. Ben ie erken gidip geç geliyordum. çocuk benden habersiz, o tarafa kaym. Kandrmlar çocuu, götürmüler. O dönem bizim mahallede oturanlar arasnda terör örgütüne katlanlar çoktu. Olum benimle pek konumazd ama, ben ona hep anlatrdm. Bu dava botur, Hepimiz Müslümanz, Müslümanlkta böyle bir ey yok. Peygamberimiz buyurmu ki slamda rkçlk yoktur. Sen Kürtsün, ben Türküm, böyle bir ey yok. Devlet bize zulüm hakaret yapmam. stediin yerde i yeri açyorsun, istediin yerde ev yapyorsun, sana karan yok. srailin Amerikann oyunudur. Böl, lokmay küçült, yut. Ama çocua para verdiler, onu kandrdlar. Eve geç gelmeye balad. Telefonla aradmda sanki konuma yaplan bir yerden geliyordu sesi. Ben bir ey yapamadm. Olum kayboldu gitti. O arkadalarn da uyaryorduk, ben de annesi de çocuumuzun peini brakn diyorduk. Ama yakasn brakmadlar.

ORASI ÖLÜM YOLU

Bir Kürt olarak devletten hiçbir zaman zarar görmediini belirten baba, Bir devlet insana karmyorsa, biz kardeiz diyorsa, bundan daha güzel bir ey var m? Oraya giden mutlaka ölecek, ölüm yolu oras. Devletten bize zarar gelmez ki. Ben bir Kürt olarak 20 yldr buradaym. yerim var. Ben devletten en ufak bir zarar görmedim. Ama bir ara kepenk kapatmaya zorluyorlard. Kapatmazsan dükkan yakyor. Asl zarar onlar veriyor. Ama millete anlatamyorsun. Biz bunlardan çok çektik diye konutu.

SEBEP OLANLARIN ALLAH BELASINI VERSN

çocuunun piman olduunu, ancak geri dönemediini belirten baba, çocuk aslnda piman olmutu ama geri dönemedi, kancay takmlard. Sebep olanlarn Allah belasn versin. Binlerce genç gitti. Kürt, Türk çanakkalede dedelerimiz beraber çarpt. Bu örgüt çkt çkal dümanm onlara. Benim bu durumumu bilirler, bana ca, yani bizden deil derler. Kuran okudum, hadis biliyorum, slamda rkçlk yok. Ben bunu bildikten sonra nasl kardein kardei öldürmesini kabul edeyim ifadesini kulland.

OLUMLA YÜZYÜZE GÖRÜEBLSEM KNA EDERDM

Güvenlik gerekçesiyle isminin açklanmasn istemeyen bir baka baba ise olunun Suriyede terör örgütü PKK/YPGye katldn anlatt. Olunun kendileriyle irtibata geçtiini, ama farkl insanlarn telefonlardan arad ve bask altnda olduu için konuamadn söyledi. kna etmek için Suriye tarafna geçmek istediini söyleyen acl baba, unlar anlatt:

Olumun örgütle alakas yoktu, çocuk yatayd, 15e yeni girmiti. O sene ben kaza geçirdim, dengem yerinde deildi. Babam da youn bakmdayd. O, aradaki 3 ay içinde bizde boluk buldular. Olum babamn mevlidinden sonra ortadan kayboldu. çocuum bir sene sonra arad, Suriyede olduunu söyledi. En azndan artk nerede olduunu biliyorduk. çok uratk, ama o tarafa geçme durumum olmad. Maddi olanam olsayd Suriye tarafna geçer, olumu da yüzde 99 ikna ederdim. Garantisini verirdim.

BASKI ALTINDA

çocuunun pimanlk duyduunu, ancak baka birinin telefonundan arad için rahat konuamadklarn belirten baba, Aradnda baka birinin telefonuyla konuuyor. çevre müsait olunca sktramyoruz, telefonu kapatyor. Bask altnda. Eminiz ki içinde çocuun pimanlk da var. Herhangi bir olaya karml da yok. Devletimizden istediimiz yerini de söylüyoruz; Suriyede YPGnin içinde. Emniyete gittiimizde kendilerine de söylüyoruz. Olum kaçnca hemen gidip, bildirdik. Komiserler bizi çard, askerler de evimize geldi. Bütün durumlar kendilerine de söylüyorum tekrar tekrar. Komiserlerle görütüm. Ne yapabilirim diye. En son 12 gün önce beni deil, aabeyini arad. Salk durumunun iyi olduunu söylüyor, haberdar ediyor. Biz gel teslim ol diyoruz, müsait bir ortamda olmad için teslim ol dediimiz zaman cevap veremiyor. Her irtibatta komiserlerle, frsat bulsam Cumhurbakanyla bile irtibat kurarm. u an irtibat kurduumuz komiserlerimize gereken her eyi açk ve net en ufak bilgileri de paylayoruz. Gizli saklmz yok ifadelerini kulland.

VATANLARINA DÖNÜP NSAN GB YAASINLAR

Türkiyede insanlar arasnda bir ayrmclk görmediini belirten baba, Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandayz. Edirneden Vana kadar bu ülkenin dört bir yan topraklarmzdr. Hiçbir zaman bu topraklarn bölünmesine milletin bölünmesine izin verilemez. Ayrmclk yapan ne kadar insan varsa Allah belasn versin. Ben 72 çeit insan gördüm hayatta, insanlar arasnda bir ayrmclk görmedim. Ben Kürt kökenliyim ama Türkiye vatandaym. çocuklara çarm, Allah rzas için insanlk yolunda ayrmclk yapmadan vatanlarna dönüp insan gibi yaasnlar dedi.

BR çOCUU çABUK KANDIRABLRSN GÜZEL KONUARAK

TEM ube polislerinin izledii bir baka dosyada ise 14 yanda kandrlarak, Irakn kuzeyinde, terör örgütüne katlan bir genç, 4,5 yl sonra teröristlerden kaçarak Türk güvenlik güçlerine teslim oldu. Babas ile DHAya konuan gencin, yaadklarndan duyduu pimanlk sözlerine yansd. Genç, Ailemi dinlemedim, çocukluum, gençliim gitti diye konutu. Teslim olan genç, unlar söyledi:

Aileyle bir krgnlm vard, 2015 ylnda arkadalarla stanbula gidecektik. Terör olaylar o zaman çok yaygnd. Terör örgütü YDG-Htan birileri bunu duyunca stanbula gitmekten vazgeçirdi. Liceden örgüte katldk. Terör örgütünü gerilla diye anlatyorlard. Kürtler için savayorlar, Kürtlerin özgür bir ülke olmas gibi söylentiler. Bir çocuu çabuk kandrabilirsin biraz güzel konuarak. Arkada ortam naslsa, insan da o hale geliyor. Gittikten sonra her eyi daha iyi anladk. Eitim vermeye baladlar. Silah eitim verdiler. Kullanabileceimiz silahlarn eitimini, bomba eitimi, roket atar eitimi aldk. 3 ay sürdü. Sonra kamplara datldk. Bir sene bile olmadan 15 yandaym daha, Irakn kuzeyine, engale götürdüler. çatmalarn içinde kaldm. Pimanlk yaadm tabii ailemin sözünü dinlemeim için. Okulunu oku adam ol. Arkadalara uyduk, çocukluumuz gitti, gençliimizi yaayamadk.

KAçMAK STEYENLER ÖLDÜRÜYORLARDI

Kaçmak isteyenlerin öldürüldüünü belirten genç, Basknlk vard. Bunu yapacaksn mecbursun. Bir ii yapmakta zorlanyorsan sakatm diyemiyorsun. Sakatsan, herkes sakat diyor. Yapmak zorundasn, sakat olup olmaman önemli deil. Bir korku var. yapmadn için, sakatsan bile tutukluyorlar. Kaçmak isteyenleri öldürüyorlard. Bakyor kaçyor durduramayacaklar öldürüyorlard. Yakaladklarn da cezaevine atyorlar piman olana kadar, olmuyorsa çkartmyorlard ifadelerini kulland.

BUNLAR çN BURADA KALACAIMA ALEM çN ÖLÜRÜM DEDM, KAçTIM

Aileleriyle konumaya, görümeye izin vermediklerini kaydeden genç, Birkaç kez tepedeydim. Manzara vard, uzaklara bakyordum köy klar bazen görünüyordu ehrini ailemi özlüyordum. Gelme karar verdim. Ben burada ölsem kimse bizi umursamaz bile. ki üç güne unuturlar insan. Herkes ölüyor o da ölmü derler. Ailemi görmeye, konumaya izin yoktu. Ben de bunlar için burada kalacama ailemin yolunda ölürüm. Gelme karar aldm, kaçtm. ki arkada daha örgütledim. Biri gelemedi, dier arkadamla kaçtm. Maarada 4 kiiydik. Onlar uyuyunca kaçalm dedik, tam sras. Ekmek su silah falan da aldk. ki gün yürüdük, derenin yanna geldik, silah, malzeme, dürbün, hepsini orda braktk ifadelerini kulland.

PEMERGEDE TERÖR ÖRGÜTÜNDEN KAçANLARIN SIINDII KAMP VAR

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin terör örgütünden kaçanlar için kamp olduunu belirten genç, Pemerge güçlerine gittik. Güzel karladlar, biz kardeiz dediler. PKKdan kaçanlarn kamp var. Oraya götürdüler. Burada m kalmak istiyorsun, Türkiyeye gitmek mi istiyorsun dediler. Biz Türkiyeye gitme karar aldk. Önce babam aradm. nsan bir deiik oluyor, 4.5 yl sonra babamn sesini duydum. Bir daha onu göremeyeceimi, duyamayacam düünüyordum. Söylemekle olmuyor eklinde konutu.

POLSLER BZ KURTARIYOR GB KARILADI

Terör örgütünün Türk güvenlik güçlerinin teslim olan teröristlere ikence yaptn söyleyerek korku saldn söyleyen genç, Buradaki polis arkadalarla iletiime girmi babam. Gelmek istediimi söylemi. yi karlandm. Bize size ikence yaparlar, cezaevine gireceksiniz diyorlard. Ben de eer gerçekse de ailemi göreyim de cezaevine gireceksem de girerim diyordum. Ama böyle eyler yoktu, iddet yoktu. Sanki bizi kurtarmlar güzel bir hisle karladlar. Sonra ifade verdik, bamzdan geçenleri anlattk. Biraz aratrmadan sonra özgür davrandlar. Özgürlüümüzü elimizden almadlar. Dedikleri gibi deilmi dedi.

GTMESNLER, HAYATLARINI YAKARLAR

Gençlerin, örgüte katldktan sonra pimanlk duyduklarn ifade eden genç, Oraya gidene kadar baka bir psikoloji, orda pimanlk. Gitmesinler, hayatlarn yakarlar. Her ey televizyondan gözüktüü gibi deil. Bilmiyorlarsa aratrsnlar, yalan olduunu anlarlar, gitmezler. Bir ie girip normal bir insan gibi bir hayat yaamak istiyorum, birinin hayatn almak olmadan. Aile kurmak, dükkanm olmasn istiyorum. Döndükten sonra birçok duygu yayorsun. Orada her ey yasak, sadece savayorsun. Buraya geldikten sonra her ey artk özgür. Aileni görüyorsun, dolaabiliyorsun. Gidip gezebiliyorsun. Heyecan, mutluluk, duygusallk var. En çok mutluluk özgürlük diye konutu.

BANA ASLA TERÖRST BABASI GB DAVRANMADILAR

Teslim olan gencin babas ise yaad mutluluu Sanki hayata yeniden gelmiim, olum yeniden domu gibi hissediyorum sözleriyle anlatt. TEM polislerinin verdii destei ve oluna kavutuu ilk anlarda kucaklamalarna izin verilmesini hiç unutamadn söyleyen baba, Bana asla bir terörist babas gibi davranmadlar dedi. Oluna kavutuu için gülümsemesi yüzünden eksilmeyen baba, unlar söyledi:

çocuk küçüktü, 14 yandayd. Örgüte katlacana dair en ufak bir üphem olsayd, kendi önlemimi alrdm. Ama en ufak bir üphem olmaynca, haberim olmad. Aradan birkaç gün geçti. Bulunamaynca kayp ilan verdim. Memur arkadalar dedi ki; bilgi alrsak haber veririz. 3 yl boyunca hiç balant kurmad. Bir gün telefon geldi, yabanc numara olduunu görünce, babalk derler ya, bir de evlat çok tatl. Acaba olum olabilir mi diye telefonu heyecanla açtm. Baba demesi, ben o anda tutuldum. 4 sene sonra ilk kez olumun sesini duydum. Olum; Baba beni affedebilecek misin dedi. Bir babann olunu affetmemesi mümkün mü, tabi affediyorum seni dedim. Beni buradan alabilir misin dedi. Nerede olduunu sordum, pemergelerin elinde olduunu söyledi. Gelirsen beni alabilirsin dedi. Sanki iki admlk yolmu gibi tabii olum hemen gelirim dedim. Telefonu kapattktan sonra ben oraya nasl gelirim ki dedim. Örgütten kaçm pemergelere teslim olmu. TEMdeki arkadalar evime gelmi, beni bulamamlar. Beni aradlar, görütük onlarla. Memur arkadalara dedim ki; çocuktu zaten, bütün çocukluk hayat bitti. Geldikten sonra dayak, ikence olacak m diye sordum. Asla öyle bir ey olmas mümkün deil. Gerçekten de öyle oldu, çocuum ikence ve dayaa hiç maruz kalmad. Memur arkadalar aradm, olum arad dedim. Durumu anlattm, ben de gideceim eimle çocuklarmla dedim. Snr kapsna gittik, Türkiyeye teslim edildi.

BZ UZAKTAN GÖRMEYE RAZIYDIK, KUCAKLAMAMIZA ZN VERDLER

Mahkemeye ilk çktnda oluyla kucaklap, görütüünü söyleyen baba, Mahkemeye ilk çktnda getiren memur arkadalar müsaade ettiler olumuzla kucaklatk bile, görütük, konutuk. Oysa biz konumamza izin vermezler diye düünmütük, sadece uzaktan gördük, bu bile yeter diyorduk. lk mahkemede tutukluluk hali devam etti, ikinci durumada tahliye edildi. Kavutuk olumuza. Ama orann etkisi hala üzerinde var. Psikolojik tedavi görüyor, toparlanr inallah. Açköretimde devam ediyor, psikolojisi düzelse çalmak da istiyor. Sanki yeniden dodum, olum yeni dodu. Allah bana ikinci kez olumu balad eklinde konutu.

POLS ARKADALARIN BANA GÖSTERD LG BAMBAKAYDI

Devlet tarafndan hiçbir ayrmclkla karlamadn ifade eden baba, Memur polis arkadalarn bana gösterdikleri ilgi bambakayd. Hiçbiri bana teröristin babas gibi davranmad. çocuklara çarm anne babalarn en az en ufak ekilde düünüyorlarsa uzak dursunlar böyle bir eyden. nanyorum ki; oradaki birçok çocuk kaçp gelip, anne babasna kavumak istiyorlar. Ama frsatlar olmuyordur. Örgütün yalanlarna inanmasnlar. Benim çocuum geldi, en ufak bir dayak, ikence olmad. Polis arkadalar bize diyorlar ki; yeter ki biz o çocuklar oradan kurtaralm, anne babalarna scak yuvalarna dönsünler. Frsatn bulduklarnda kaçp gelip teslim olsunlar dedi.

Ana Sayfaya Git