Ailenin hatalı tutumu bağımlılıkla mücadeleyi zorlaştırıyor!

Bağımlılık tedavisinin başarısında, birey kadar ailenin de rolü büyük. Uzmanlar, ailenin bağımlı bireyle sağlıklı iletişim kurması ve anlaması gerektiğini, bilgilerin yetersiz olması halinde ise yeniden kullanıma neden olabilecekleri konusunda uyarıda bulunuyor.

Haberler 13.04.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baml kiiye göre alkanlklarn, günlük rutinlerini ve sosyal hayatlarn belirleyen ailelerin yaklamlar tedavinin seyrinde de büyük etkiye sahip.

Bamllk tedavisinin baarsnda kiinin olduu kadar yaknlarnn da rolünün büyük önem tadnn altn çizen Psikolog Asl Baabak Bhais, unlar söylüyor:

Tedavi sürecinde; ailenin yaklam, tedaviyi olumlu ya da olumsuz etkiler. Ailelerin; baml kiiyi anlama ve onunla salkl iletiim kurmas gerekiyor. Eer hastaln alevlendii durumlarda nasl yaklalaca gibi konularda bilgileri yetersiz ise baml kiiyle çatmaya girerler ve bu çatmalar da tekrar alkol/madde kullanmna sebep olabilir. Bu nedenle bamllk tedavisinde ailenin yaklamlar da ayrca ele alnmal ve varsa yanllar düzeltilerek, uygun davranlarla ilgili öneriler sunulmal.

Tedavi ekibinden destek alnmal

Bamllk tedavisinin belli bir disiplin içerisinde sürdürülmesi gerektiini de kaydeden Uzman Klinik Psikolog Asl Baabak Bhais, Tedavinin baml birey, aile ve tedavi ekibi olmak üzere üç aya vardr. Bu ayaklardan birinin eksik kalmas tüm tedaviyi etkileyecei için ailelerin ba etmekte zorlandklar durumlarda tedavi ekibinden destek almas hem kendileri hem de baml bireye yardmc olacaktr dedi.

Ailelerin Sklkla Yaptklar Hatalar;

Maddi-manevi tüm sorumluluunu almak.

Snr koyamamak.

Hayatlarn baml kiiye göre düzenlemek.

Yaknlarnn toplumdan dlanaca kaygsyla hastal gizlemek için çabalamak.

Yaknlarnn yaayabilecei olumsuz sonuçlar gidermeye çalmak.

Öfke, kayg gibi duygular kontrol edemeyerek; suçlayc, eletirel bir yaklam sergilemek.

Ana Sayfaya Git