AK Parti'den teknoloji bağımlılığı için araştırma istemi

AK Parti, bilişim teknolojileri bağımlılığının bireylerin üzerindeki etkilerinin her yönüyle görülmesi ve değerlendirilmesi, bu bağımlılığın verdiği zararların en aza indirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Haberler 20.02.2019 - 12:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti zmir Milletvekili Binali Yldrm ve arkadalarnn imzasyla TBMM Bakanlna sunulan önergenin gerekçesinde bamllk, kiinin kulland bir nesne üstünde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaam sürememeye balamas olarak tanmland.

Bamlln günümüzde sigara, alkol, madde, kumar ve teknoloji bamll gibi türleri bulunduu belirtilen gerekçede, bunlardan teknoloji bamllnn, bilimsel ve teknolojik gelimelerin gittikçe artmas ve cep telefonlar, bilgisayarlar ve internet teknolojilerinin yaamn vazgeçilmez bir parças haline gelmesiyle ortaya çkan, kiinin interneti ar kullanma isteinin önüne geçememesine neden olan, internetten yoksun kalndnda kiide gergin davranlar oluturan ve sosyal hayat etkileyen bir bamllk türü olduu ifade edildi.

TEKNOLOJ BAIMLILII

Gerekçede, teknolojinin saysz faydalar olmasnn yan sra kiinin teknoloji kullanm üzerinde kontrolünün kaybolmasnn, teknolojiyi ölçüsüz ve snrsz kullanmasnn, teknoloji bamllna yol açarak ciddi zararlara neden olduu vurguland.

Gece geç saatlere kadar bilgisayar banda kalma, bilgisayardan, telefondan uzak kalnd zaman boluktaym gibi hissetme ve internete girebilmek için yemek yemekten ve arkadalarla vakit geçirmekten ödün verme gibi davranlarn, teknoloji bamllna örnek olarak saylabileceine deinilen gerekçede, bu davranlarn çocuk ve gençlerde düünce süreçlerinin bozulmasna, kiinin duyarllklarnn azalmas ve genel salk düzeyinin dümesine, bu kiilerde obsesif, depresif, kaygl, dümanca, korku dolu, üpheci düüncelerin artmasna neden olduu belirtildi.

SOSYAL GELMEYE ENGEL

Youn ekilde internet kullanan ve bilgisayar oyunlaryla zamann geçiren gençlerin sosyal geliimlerinin önemli ölçüde geriledii, özgüvenlerinin dütüü, sosyal kayg düzeyleri ve saldrganlklarnn arttna iaret edilen gerekçede, aratrmalarn, internette fazla zaman geçiren çocuk ve gençlerin giderek yalnzlatn ve yüz yüze iliki kurmakta güçlük yaadklarn ortaya çkard aktarld.

Türkiyede teknoloji bamll da dahil olmak üzere çeitli bamllklarla etkin mücadeleye önem verildii belirtilen gerekçede, bu kapsamda, 24. Yasama Döneminde Bilgi Toplumu Olma Yolunda Biliim Sektöründeki Gelimeler ile nternet Kullanmnn Bata çocuklar, Gençler ve Aile Yaps Üzerinde Olmak Üzere Sosyal Etkilerinin Aratrlmas Amacyla Kurulan Meclis Aratrmas Komisyonu ile 26. Yasama Döneminde Uyuturucu Madde Bamll ve Yeni Bamllk Türlerinin Aratrlarak Bamlln Nedenlerinin ve Alnacak Tedbirlerin Tespit Edilmesi Maksadyla Kurulan Meclis Aratrmas Komisyonunun önemli çalmalar yapt hatrlatld.

MECLS ARATIRMASI YAPILACAK

Yakn zamanda 2019/2 sayl Cumhurbakanl Genelgesi ile teknoloji bamll da dahil olmak üzere uyuturucu, alkol ve tütün gibi bamllklarla mücadele amacyla Bamllk ile Mücadele Yüksek Kurulunun Cumhurbakan Yardmcs bakanlnda yeniden yaplandrld anlatlan gerekçede, Bilgi Teknolojileri Kurumu bünyesinde internetin güvenli kullanmn salamak ve biliim uurunu gelitirmeye yönelik çalmalar yapmak üzere Güvenli nternet Merkezi kurulduu anmsatld.

Bu kapsamda Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca vatandalara ailelerin bilinçli medya ve internet kullanm konusunda eitim verildii, Milli Eitim Bakanl tarafndan yaplan 16 Ya Lise Örencilerinde Sigara, Alkol, Madde ve Teknoloji Kullanm konulu aratrmada, 13 bin 40 örenciye ulalarak bu ya grubundaki örenciler arasnda sigara, alkol, madde ve teknoloji kullanmna ilikin eilimlerin tespiti amacyla çeitli çalmalar yapld bildirildi.

Gerekçede, biliim teknolojileri bamllnn bireylerin üzerindeki etkilerini her yönüyle görme ve deerlendirme, bu bamlln verdii ve verebilecei zararlar en aza indirme, teknolojinin daha kontrollü ve faydal kullanmn salayabilme amacyla problemlerin tespiti ve gereken önlemlerin alnmas için Meclis Aratrmas açlmas talep edildi.

Ana Sayfaya Git