Akademik arıcılık

Bingöl, Atatürk ve Gebze Teknik üniversitelerinin iş birliğiyle arıcılık ulusal düzeyde gelişecek.

Haberler 21.05.2021 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BNGÖL - Yükseköretim Kurulu (YÖK) onayyla Bingöl Üniversitesinde kurulan Ar ve Ar Ürünleri Ortak Aratrma ve Uygulama Merkezi, Atatürk ve Gebze Teknik üniversitelerinin i birliiyle yürütülecek çalmalarla arcln gelimesini salayacak.

Merkez, YÖKün Üniversitelerin Bölgesel Kalknma Odakl Misyon Farkllamas ve htisaslamas Projesi kapsamnda pilot olarak belirledii 5 üniversiteden biri olan Bingöl Üniversitesi koordinatörlüünde kuruldu.

Arclk alannda önemli çalmalar yürüten 3 üniversite, akademik, teknik ve idari alanda paylamda bulunarak ar slah, propolis, polen, ar sütü, ar zehrinden yeni ürünler elde etme ve bunlarn üreticiler tarafndan ticariletirilmesini hedefliyor.

Bu kapsamda arcln ulusal ve uluslararas düzeyde daha fazla gelitirilmesi adna 3 üniversitenin yürütecei çalmalar, bölgenin kalknmasna da katk sunacak.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. brahim çapak, Türkiyede arclkla ilgili 5 Ortak Aratrma ve Uygulama Merkezi bulunduunu söyledi.

Ar ve ar ürünleriyle ilgili kurulan ilk ve tek merkezin, Atatürk ve Gebze Teknik üniversiteleriyle oluturulduunu anlatan çapak, bu ortak merkezle 3 üniversitenin kendi i gücünü, akademik birlikteliini salayacan kaydetti. çapak, akademisyen ile idari ve teknik anlamda üniversitelerin altyapsnn paylalacan anlatt.

- Salgn sürecinde arclk daha önemli hale geldi

Rektör çapak, ortak merkezde sadece bölgeye deil Türkiye ve dünyaya da arclk ve ar ürünleriyle ilgili hizmet sunabileceklerini düündüünü kaydetti.

Merkezde arclkla ilgili bütün konularda çalldn ifade eden çapak, Özellikle salgn sürecinde arclk, ar, ar ürünleri çok daha önemli hale geldi. Biz var olan ürünlerin dnda yeni ürünler elde etmek ve mümkünse yeni ürünlerle piyasada var olmak istiyoruz. dedi.

Üç üniversitenin güçlerini birletirmesiyle yeni ürünlerin elde edilmesinin salanacan anlatan çapak, Bu üniversiteler Avrupa Birlii, TÜBTAK, Frat Kalknma Ajans gibi alanlara da ortak projeler verecek. Projelerle bölgesel ve ulusal kalknma gerçeklemi olacak. ifadelerini kulland.

- çalmalar sonuç vermeye balad

Pilot üniversite seçildikten bu yana birçok proje yürüttüklerini ve devam eden 27 projenin olduunu kaydeden çapak, çalmalarn sonuç vermeye baladn dile getirdi.

çapak, konumasn öyle sürdürdü:

2016nn sonlarnda pilot üniversite seçildiimizde Bingölde üretilen bal miktar 873 tondu. Aradan geçen bu pilot üniversite süreciyle bunun 1800 tonun üzerine çktn görüyoruz. Türkiyede Bingölün bal üretme sras ise 28den 14e yükseldi. Dolaysyla 2007den bu yana 1,5 kat bal üretimi artm. TR bölgesi olarak kabul edilen Bingöl, Tunceli, Elaz, Malatyaya bakldnda Bingölde üretilen bal miktar dier üç ilimizden daha fazla.

Arc saysnn ciddi anlamda arttn anlatan çapak, kaytl arclarn yannda fiili çalanlarn saysnn yükseldiini vurgulad.

çapak, Hedefimiz bal üretimi, polen, propolis, ar sütü, ar zehri alannda Türkiyede bir numara olmak. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git