Akademisyenler siyasal iletişim alanı olarak "TikTok"u inceledi

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Oğuz Kuş ve Doç. Dr. Derya Gül Ünlü'nün araştırmasında, sosyal medya platformu "TikTok"un, 14 Mayıs'taki seçimlere katılan liderler ve ittifakların tümü için seçmenle bağ kurma ve güçlü bir lider imajı inşa edebilmede mücadele sahasına dönüştüğü belirlendi.

Haberler 12.07.2023 - 22:58 Son Güncelleme : 12.07.2023 - 22:58

TikTok: Siyasal İletişimde Yeni Bir Yarış Alanı başlıklı rapor, Liderlerin TikTok videolarının tematik dağılımı, Siyasi partilerin TikTok videolarının tematik dağılımı, Adayların TikTok videolarının izlenme sayılarına yönelik bulgular, Liderlerin en fazla değindiği meseleler özelinde bulgular, Adayların en fazla izlenen TikTok videolarına yönelik bulgular bölümlerinden oluştu.

TikTokun, 2023 seçimlerinde adayların yarışı için yeni ve denenmemiş bir sahne olduğu belirtilen raporda, eğlence ve samimiyet zemininde yükselen kullanıcı kültürü ve platformun algoritmik içerik kişiselleştirme dinamikleri buluştuğunda TikTokun seçim yarışına etki edebilecek bir potansiyele sahip olduğu kaydedildi.

Raporda, Cumhur İttifakının en önemli TikTok hamlelerinden birinin son yıllarda yüksek teknoloji alanında atılan adımların, yerlilik ve millilik vurgusu ile seçmene duygusal açıdan da hitap eden bir formatta aktarılabilmesi olduğu ifade edildi.

TikToktaki içerik üretim sürecinde duygusal bağ kurmayı kolaylaştıran efekt ve müziklerin Cumhur İttifakı tarafından etkin bir şekilde kullanıldığına işaret edilen raporda, Yerlilik ve millilik ile sanayi ve teknoloji alanında Cumhur İttifakı tarafında geliştirilen içeriğin Millet İttifakı tarafında üretilen içeriğe kıyasla daha dominant bir yönü olduğu belirtildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞANIN TİKTOK HESABINDAKİ İçERİKLER

Bu içeriklerin güçlü lider ve istikrar söylemleri ile desteklenerek seçmene birbirini tamamlayan, geçmişteki faaliyetleri gelecek için sağlam referans noktaları olarak konumlandıran, bütüncül mesajlar ilettiğini kaydedilen raporda Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğanın 14 Mayıs seçimi sonrasında kişisel TikTok hesabı benzer biçimde lider imajının güçlendirilmesine odaklanmaya devam ettiği, söz konusu içerik Erdoğanın miting görüntüleri, şehir karşılamaları ve seçmenlerle diyalogları ile güçlendirildiği bildirildi.

Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun içeriklerinin yoğun şekilde gençleri ve kadınları ilgilendiren hususlara odaklandığı aktarılan raporda, bu durumun ilk tur seçimine kadar olan içeriklerde yoğun şekilde hissedildiği, buna rağmen ikinci turda terör ve göçmen konularına odaklanan milli güvenlik söylemlerine dönüldüğünün TikTok videolarında da gözlemlendiğinin altı çizildi.

Raporda, uzmanlarca Cumhurbaşkanı ikinci tur seçiminde Cumhur İttifakının gençlere ve kadınlara yönelik içeriklerinin artmasıyla Millet İttifakının başlangıçtaki vurgusunun yakalandığı anlatıldı.

MİLLET İTTİFAKININ TİKTOK İçERİK ANALİZİ

Her seçmen grubuna seslenebilmek ve kapsayıcı bir söylem geliştirebilmek için ittifaklardaki daha küçük oy oranına sahip partilere TikTok içeriği üretim sürecinde büyük rol düştüğünü belirtilen raporda, seçim süresince Yeniden Refah Partisinin tek başına Cumhur İttifakına 158 video ile katkı sunduğu, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), İYİ Parti ve Saadet Partisinin toplam ürettiği video sayısının ise 196 olduğu aktarıldı.

Araştırmacılar, ittifaklarda en çok oy alan partilerin dışındaki partilerin katkısı göz önünde bulundurulduğunda Millet İttifakı bileşenleri arasında CHP dışındaki aktörlerin TikToktaki katkısının sınırlı olduğunu da kaydetti.

Ana Sayfaya Git