Akdamar Adası'na ziyaretçi akını

Akdamar Adası, Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinden gelen misafirlere ev sahipliği yapıyor

Haberler 02.07.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van Gölündeki Akdamar Adas ve üzerinde bulunan kiliseyi 6 ayda yaklak 62 bin yerli ve yabanc turist ziyaret etti.

Yaz sezonuyla ziyaretçi saysnda art yaanan Geva ilçesi snrlarndaki Akdamar Adas, Türkiyenin ve dünyann birçok yerinden gelen misafirlere ev sahiplii yapyor.

Kentin tarihi ve doal güzelliklerini görmeye gelenler, Van Gölünün esiz mavilii ortasndaki Akdamar Adas ve üzerindeki kiliseyi ziyaret etmeden bölgeden ayrlmyor. Özellikle ranllar tarafndan youn ekilde ziyaret edilen aday, ayda ortalama 10 bin kii geziyor.

Kültür ve Turizm l Müdürü Muzaffer Aktu, AA muhabirine, adann kentin en önemli destinasyonlarndan ve en fazla turist çeken mekanlarndan biri olduunu söyledi.

Yaptklar çalmalar ve 2015 ylndaki bavuru sonucunda adann UNESCOnun (Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütü) geçici listesine alndna dikkati çeken Aktu, Akdamar Adasnn çevre düzenlemesi ve Akdamar Kilisesinin restorasyon çalmalarn 2016 yl itibaryla tamamladk. Bu yl adaya gelen ziyaretçi says 62 bin civarnda. dedi.

Aktu, kenti en fazla ziyaret eden yabanc turistlerin ranllar olduunu ifade etti.

ranllarn hem snr komusu olmalar hem de Türkiyenin gelenek ve görenekleri için Van tercih ettiini anlatan Aktu, Bu da bizi mutlu etmekte çünkü ranllar, kentin ticareti, tantm ve turizmi açsndan çok önemli bir faktör. diye konutu.

Kültür ve Turizm Bakanlnn izni ile 2010 ylndan beri Akdamar Kilisesinde her yl Ermeni ayini düzenlendiini ancak son 2 yldr bunun yaplamadn dile getiren Aktu, Yaptmz görümeler neticesinde son iki yldr adada yaplamayan Ermeni ayininin bu yl yaplabilecei hususunda olumlu gelimeler duyduk. Tabi bu tür etkinlikler kentin tantmna, ekonomisine ve turizmine çok önemli katk salyor. ifadesini kulland.

talyan turist adaya hayran kald

Aday gezen talyan turist Roberto Astuto ise Türkiyeyi sk sk ziyaret ettiini ve bu sayede biraz Türkçe örendiini anlatt.

Akdamar Adasnn muhteem bir manzaras olduunu dile getiren Astuto, ülkesine döndüünde bu güzellikleri arkadalarna anlatacan söyledi.

Ailesiyle aday ziyaret eden ranl Ali Hamidi de Vann birçok güzellik barndrdn, kente sk sk gelip bu güzellikleri gezme imkan bulduunu kaydetti.

Vann tarihi ve doal güzelliklerini görmek için Bitlisten gelen Sinan Karahan ise Yabanc turistler dünyann bir ucundan kalkp bu güzellikleri görmek için bölgemize geliyor. Biz de hemen yan bamzda olan bu deerleri görmek istedik. Gerçekten buralarn ziyaret edilmesi insana çok ey katyor. dedi.

Teknelerimiz tam kapasite çalyor

Geva Akdamar Göl Motorlu Tatlar Kooperatifi Bakan Mesut Avc da adaya ziyaretçi younluunun sürdüünü dile getirdi.

Bu younlua ramen u ana kadar herhangi bir sknt yaamadklarn anlatan Avc, 18 teknemizle tam kapasite çalyoruz. Adaya günlük 10-15 sefer düzenliyoruz. Her teknemiz ortalama 40 kii götürüyor. nallah bu younluumuz sürekli devam eder. diye konutu.

Ana Sayfaya Git