Akıllı telefon ve tablet bilgisayar kullanımı 6 aylığa kadar düştü

Uzman Psikolog Nazlı Nazan Özel, şu an her doğan bebeğin sanal dünyanın içerisine düştüğünü ifade ederek, çocukların 6 aylıktan itibaren akıllı telefon ve tablet bilgisayara maruz kaldığını söyledi.

Haberler 25.07.2018 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarn daha yürümeye balamadan önce teknolojik cihazlarla ar derecede megul olmaya baladn kaydeden Uzman Psikolog Nazl Nazan Özel, bunun çok büyük tehlikeler dourabileceini belirtti. Teknolojinin yanl kullanmn, çocuk ve gençlerin karlaaca hastalk ve çan vebas olarak gördüünü ifade eden Özel, 6 aydan sonra bir bebein, renk veya cisim olarak dikkatini çeken eylerin doal objeler olmas gerekirken, maalesef telefon ve tablet bilgisayar dikkatini çekiyor. Aileler, çocuklar oyalamak için ya da yaramazlk yapmasn diye telefonlar tedbir amaçl kullanyor olsa bile, çocuklar açsndan ciddi tehlikeler arz ediyor. Özellikle küçük yalarda balayan zemin, ekil, derinlik ve gerçeklikle ilgili alglar, çocuklarn teknolojik cihazlara maruz kalmasyla olutuu için, daha sonra gerçeklik alglar ve sosyal hayata uyum salamalar zor oluyor. çocuklarda ar sinirlilik, dikkat eksiklii, uyku bozukluklar, hiperaktivite ve asosyal geliimler gibi rahatszlklarn ortaya çkmasnn temelinde yatan faktörlerdendir dedi.

çOCUKLAR GERçEKLK ALGISINI KAYBEDYOR

çocuklarn ailelerinden çok telefon ve tabletle büyüdüüne dikkat çeken Özel, Doal ortamda geçirilmesi gereken zaman teknolojik cihazlarla geçiriyor. Erken ergenlik sürecinde aileden tamamen kopmalar balyor. çocuk, sosyallemesi gereken bir çada oyunlara ve sosyal uygulamalara kendini veriyor. Bu ekilde olduunda çocuun, gerçeklikle, ölüm ve yaam arasndaki fark dahi anlamaz hale geliyor. çünkü oyunda görmü olduu karakter, sonraki süreçte yeniden canlanyor. çocuk bu algy da yitiriyor. Baz oyunlar, çocuklar ciddi tehlikeye sokuyor. Aileler çocuklar telefon kullannca bunu mükemmel bir ey gibi alglyor. Aksine çocuklar bundan uzak tutmamz gerek. u anda okul çocuklarnn 10da 8ine dikkat eksiklii ve hiperaktivite tans konuyor. Bunu besleyen çok faktör var ve en önemli sebep ise teknolojik cihazlarla geçirilen sürenin fazla olmas diye konutu.

Ailelerin çocuklar ile en az bir saat özel ve kaliteli zaman geçirmesi gerektiini söyleyen Özel, bunun salanamamas halinde bu konuda uzmanlardan yardm alnmasnn hayati önem tadn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git