Akıncı Üssü davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 kişinin yargılandığı davanın görülmesine, Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığından Akıncı Üssü'ne gelip darbe girişimine katıldıkları ileri sürülen eski pilotların savunmalarıyla devam edildi

Haberler 17.02.2018 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ), 15 Temmuz 2016daki darbe giriimi srasnda komuta merkezi olarak kulland Aknc Üssündeki eylemlere ilikin 473 kiinin yargland davann durumasna, Diyarbakr 8. Ana Jet Üs Komutanlndan Aknc Üssüne gelip darbe giriimine katldklar ileri sürülen eski pilotlarn savunmalaryla devam edildi.

Ankara 4. Ar Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza nfaz Kurumlar Kampüsündeki salonda görülen durumaya, sanklar, ehit yaknlar ve gaziler ile taraf avukatlar katld.

Sank eski kurmay binba brahim Yozgat, olay tarihinde Diyarbakr 8. Ana Jet Üs Komutanl 182. Filo komutan olarak görev yaptn anlatt. 14 Temmuz 2016da Üs Komutannn odasnda ilgili filo komutanlaryla birlikte toplant yaptklarn söyleyen Yozgat, yarn geri hizmet uçuu yaplaca emrinin kendisine o toplantda verildiini ileri sürdü.

Darbe giriiminin yaand gün, Üs Komutan Deniz Kartepenin emriyle Terörle Mücadele Harekat (TMH) kapsamnda Diyarbakrdan kalk yaptklarn ileri süren Yozgat, Havadayken bizim uçan çar ad ATMACA 1di. Ankaraya gelince Akncnn güneyinde 20 dakika yakt azalana kadar bekledik. Havadaki uçaklarla hiç telsiz temasmz olmad. Sadece Aknc kule ile temasmz oldu. Ksa süre sonra indik. dedi.

Darbe giriimini, Aknc Üssüne indikten sonra anladklarn savunan Yozgat, o saatten sonra herhangi bir eyleme katlmadn belirterek, tahliye talebinde bulundu.

çapraz sorgu srasnda Mahkeme Bakan Selfet Giray, 15 Temmuz gecesi tespit edilen telsiz kaytlarnda kalk yapt uçan çar kodunun geçtiini hatrlatmas üzerine, sank Yozgat, Ben bunlar delil olarak kabul etmiyorum. O yüzden telsiz konumalarn kabul etmiyorum. diye konutu.

Bir avukatn Ankarada o gece alçak irtifadan uçu yaptnz iddia ediliyor. Siz uçmadysanz kim uçmu olabilir? sorusuna Yozgat, Ben saat 00.30 sralarnda Aknc Üssüne birinci srada ini yaptm. Uçu srasnda herhangi bir ekilde mühimmat kullanmadm. Ankara veya baka bir yerde yüksek süratle alçak irtifada uçu yapmadm. yantn verdi.

Cumhuriyet Savcs Adnan Gümü, Diyarbakrdaki kulenin uçaklar kalkmadan önceki Kalkmayn. Gitmeyin. Uçu yasal deildir eklindeki uyarlarn hatrlatmas üzerine Yozgat, Ben kalktan önce böyle bir anons duymadm. dedi.

Durumada savunma yapan eski pilot Binba Ahmet Özdemir de olay tarihinde Diyarbakr 181. Filo komutan olarak görev yaptn ifade etti. Darbe giriiminden bir gün önce pilotlarla dönemin Diyarbakr 8. Ana Jet Üs Komutan Deniz Kartepenin odasna gittiklerini, Kartepenin yakn bir tarihte muhtemel TMH görevi olacan bildirdiini öne süren Özdemir, Kartepe generalin emriyle 15 Temmuz günü Diyarbakrdan kalkp Aknc Üssüne gittik. diye konutu.

Özdemir, darbe giriimi günü yaadklarna ilikin unlar anlatt:

Bayrak töreninden sonra Diyarbakrdan 6 uçakla kalk yaptk. Yaklak 50 dakikalk bir uçutan sonra Ankaraya geldik. Aknc meydanna yaklanca güneyinde beklememiz emredildi. Uçu boyunca alçak irtifadan uçmadk. Havada uçu trafii youndu. Hangi uçan ne yapacan bilecek konumda deildik. Daha sonra Aknc kule izin verince indik. Servis arac bizi 141. Filoya götürdü. Darbe giriimini örenince sabaha kadar bazen uyudum bazen dinlendim.

Özdemir, iddianamede geçen aylk uçu plannda bulunmamasna ramen, 12 Temmuz 2016da Diyarbakr 8. Ana Jet Üs Komutan Deniz Kartepe ve pilot Yüzba Ceyhan Karakurt ile 2 adet F-16 uça ile saat 09.39da Pars 01 çar adyla Diyarbakrdan havalandktan sonra Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann o tarihte konaklad otelin üstünden uçtuklar, bölgenin ve otelin fotoraflarn çektikleri iddiasna ilikin de savunma yapt.

Suçlamalar kabul etmeyen Özdemir, 12 Temmuz 2016 tarihinde Kartepenin emriyle uçu programn hazrladk. Bu uçu rutin görevlerimizdendi. Dalamana Ceylan Karakurt ve Deniz Kartepe ile birlikte uçtuk. Otelin çevresinden geçmemiz hiçbir ekilde görüntülememiz söz konusu deildir. Fiziki olarak da bu mümkün deildir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git